CSEHÁK JUDIT, DR. az MSZP képviselőcsoport vezérszónoka:

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. az MSZP képviselőcsoport vezérszónoka:
CSEHÁK JUDIT, DR. az MSZP képviselőcsoport vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Előre kell bocsánatom, hogy a kárpótlási jegyek rendszerét összességében elhibázott gazdaságpolitikai konstrukciónak tartjuk. Észrevételeim megtételénél azonban természetszerűleg abból indulok ki, hogy a Parlament a részleges kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvényt elfogadta, és ez a törvény rendelkezik a kárpótlási jegyek felhasználásáról, és lehetővé teszi a vásárlási, hitelfelvételi, valamint életjáradéki célú felhasználást.
Éppen ezért kizárólag szakmai természetű fenntartásainkat ismertetem. Az életjáradéki célú felhasználás kétségkívül indokolt, hiszen a kárpótlásban részesülők jelentős része túl van a nyugdíjkorhatáron, és ez a korosztály a legkevésbé jártas a pénzügyi befektetési lehetőségekben. Sok esetben egészségi állapota is korlátozza a legkedvezőbb befektetési lehetőségek feltárásában.
Ugyanakkor a nyugdíjas korosztály nem lebecsülhető része a létminimum alatt vagy a körül él, és számukra a készpénzben havonta rendszeresen folyósított járadék messze előnyben részesül olyan befektetési alternatívákkal szemben, amelyek készpénzben nem jelentkező tőkenyereségben eredményeznek hozamot, vagy a hozam ugyan készpénzben jelentkezik, de csak hosszabb időszakonként.
Elfogadva a kárpótlási jegyek létét és az életjáradék jellegű felhasználás indokoltságát, a következő követelményeket kellene támasztanunk az életjáradékkal szemben. A kárpótlási jegy az állammal szembeni követelés, amely vagyon vagy vagyoni jog megszerzésére irányul, és realizálódása esetén a kedvezményezett, valamint örököseinek vagyoni helyzetét tartósan és időbeli korlátozás nélkül javítja. Az életjáradékra váltott kárpótlási jegy ellenében folyósított életjáradék csak a kedvezményezett haláláig élvezhető. Rendkívül nagy figyelmet kell fordítani ezért arra, hogy az életjáradékosok viszonylagos pozíciója az egyéb kárpótoltakkal szemben korrektül kerüljön kialakításra.
A kárpótlási jegy rövidesen az egyik legnagyobb volumenű tőkepiaci instrumentummá válik. Emiatt fontos, hogy megjelenése, felhasználási lehetőségei illeszkedjenek a tőkepiaci feltételrendszerbe, ne keltsenek zavart, és ne kerüljenek összeütközésbe más instrumentumokkal. A járadékosok viszonylagos pozícióját az egyéb kárpótoltakkal szemben a járadékszámítás módszere és ebből következően a járadék összege határozza meg. A törvényjavaslat mellékletében foglalt járadékszámítási formula nem más, mint az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság jutalékával csökkentett kárpótlási összeg leosztása hónapokra, a 65 év feletti korcsoportok statisztikailag valószínűsíthető hátralévő éveinek alapján. A leírásból adódóan a formula nem számol semmiféle beépített hozammal. Nyilvánvalóan ezt hivatott helyettesíteni a törvényjavaslat azon ígérete, miszerint a járadék összegét '93 március 1-jétől kell az előző évi átlagos nyugdíjemelés 30%-ával megegyező mértékben növelni. A számítás arra mutat rá, hogy a Kormány, amely szóban többször hangsúlyozta szándékát arra, hogy a kárpótlási jegyek piaci értékét a névérték közelében tartja, a kárpótlási jegy egyik várhatóan jelentős felhasználási területén ab start intézményesen közel 60%-os diszkontot épít be a névérték és a piaci érték közé.
A törvény mellékletében foglalt számításokat is erős fenntartással kezelnénk. A férfiak várható hátralévő éveinek száma a világon szinte mindenütt 97-98 éves korra már egy alá csökken. Magyarországon ugyanakkor a törvényjavaslat számításai szerint csak egy 100 éves férfi kapja vissza a kárpótlási összeg teljes névértékét egy éven belül.
A kárpótlási jegy különböző felhasználási lehetőségei nem adhatnak szélsőségesen eltérő jellegű értéket. Tekintve a jelentős volument, a különböző felhasználás esetén adódó szélsőségesen ingadozó jelenlegi értéket, tőkepiaci zavarokhoz, a befektetési döntések torzulásaihoz és fokozott spekulációkhoz vezethetnek. A kárpótlási jegy vásárlásra történő felhasználása esetében, amennyiben a követelés az állammal szemben kerül elszámolásra, a névérték érvényesíthetősége biztosított. Még pontosabban: a névérték gyakorlati érvényesíthetősége az állami vagyontársak kínálatának a függvénye. Elégtelen nagyságú és összetételű privatizációs kínálat feltehetően általában a kárpótlási jegyek jelentős értékvesztését idézi elő.
A diszkont rövidebb távon – ebben a körben – 25–40%-os sávban helyezkedhet el. Az életjáradékra történő átváltáskor azonban jelentősebb, mintegy 60% körüli diszkont vélelmezhető. A kárpótlási jegy helyzete és árfekvése tehát ma az átláthatóság, a transzparencia teljes hiányát mutatja, ami nem kis részben az összehangolatlan kormányzati elképzelések és akciók következménye.
Végül viszonyítható a kárpótlási járadék a tőkepiacon rendelkezésre álló egyéb járadékkonstrukciókhoz. Ma a profitorientált biztosítási szektor 100 ezer forint egyszeri befektetéssel legkésőbb 64 éves korban havi 1000 forintos életjáradékot ajánl, amely az infláció függvényében kiigazításra kerül. A kárpótlási járadékkonstrukció tehát nemcsak a kárpótlási jegy egyéb felhasználásaival, de a hasonló tőkepiaci instrumentumokkal sincs összehangolva, ami a kialakuló helyzet áttekinthetetlenségét még tovább fokozza.
Végül a járadékkonstrukció lebonyolításában részt vevő intézményekről:
Ezeknek ésszerűen és hatékonyan kellene közreműködni a kárpótlási jegyekkel való gazdálkodásban annak érdekében, hogy a nem kívánatos gazdasági következmények – infláció – minimalizálhatók legyenek. Mit ír elő ezzel szemben a törvény? Az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság helyett, amely megfelelő érdekeltségi rendszerben a kárpótlási jegyekkel ténylegesen gazdálkodhatna, a járadékra beváltott jegyek az ÁVÜ-höz kerülnek, amely a privatizációs bevételekből fizeti a kedvezményezettek járadékát. Nem részletezem, de ez a megoldás számos ellentmondást rejt, amely a javaslat átgondolása miatt kínos meglepetéshez vezethet később. A legfontosabb kifogásunk az, hogy költségvetési garancia nélkül a privatizációs bevételek bizonytalansága miatt a társadalombiztosítás visel anyagi kockázatot.
Tisztelt Ház! Nem vállalkoztunk a kárpótlási jegy életjáradékra váltásáról szóló törvény teljes átdolgozására. Néhány módosító javaslatunkban csak arra törekedtünk, hogy az érintettek érdekében fogalmazzunk meg módosításokat. Általában nem értünk egyet ezzel a törvénnyel, végrehajtását kockázatosnak tartjuk, számos ellentmondást fog ez az intézkedés eredményezni, és éppen ezért elfogadását nem ajánljuk. Módosító javaslatainkat azonban, ha a tisztelt Ház mégis szavazni fog erről, a tisztelt Ház figyelmébe ajánljuk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi