FADDI JÓZSEF Független Kisgazdapárt-i képviselők 10 tagú csoport vezérszónoka:

Full text search

FADDI JÓZSEF Független Kisgazdapárt-i képviselők 10 tagú csoport vezérszónoka:
FADDI JÓZSEF Független Kisgazdapárt-i képviselők 10 tagú csoport vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 3870-es számú törvényjavaslat, mely a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szól, e jegyek felhasználási lehetőségét bővíteni szándékozik, amint az indokolásból kitűnik. Mindez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kárvallott és kárpótlásra jogosult személy életjáradék formájában is kaphat kárpótlást.
A cél az elfogadható, és ezzel egyetértünk, a végrehajtás módja és mértéke azonban elfogadhatatlan. Az, kérem szépen, a gyakorlati életben teljesen elfogadhatatlan.
Az 1. §-ban meghatározást nyer, hogy az életjáradék annak a kárpótlásra jogosultnak folyósítható, aki 1991. december 31-én 65. életévét betöltötte. Hiányolom, hogy a javaslat nincs figyelemmel a nőkre, akiknél az életerő gyengülése általában korábban jelentkezik, mint a férfiaknál. (Zaj.) Emiatt javaslom, javasoljuk, hogy a jogosultsági életkor különböző legyen, éspedig a nők esetében 60. év, a fériaknál 65. év.
Az 1. §-hoz (2) bekezdésként javasoljuk, az (1) bekezdésben nevezett jogosult elhalálozása esetén a jogosultságot házastársa örökölhesse életkorától függetlenül. Ezt azzal tudom indokolni, hogy egyéb módon kárpótolt állampolgár maradandó értéket kap és a házastársa meghal, akkor is megvan az az érték, tehát itt – kérem – hátrányos megkülönböztetés van. Méltányos a házastárs öröklési joga, ha egyéb kárpótlási módokhoz viszonyítjuk, mivel ott a kárpótlásként kapott érték örökölhető.
A 2. § az életjáradékot szolgáltatásként nevezi meg. Ez nem helytálló, mivel az alaptörvény a kárvallott egyének kárpótlását célozza.
Továbbiakban a 2. § az életjáradék megállapításáról intézkedik, hivatkozva a törvényjavaslat mellékletére, mely nemek és életkor szerinti megkülönböztetésben más-más összeget állapít meg 65-től 106 évig. Az állampolgár kárvallott, károsult mivolta semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy az illető férfi vagy nő, így tehát csak a kár mennyisége szolgálhat a kárpótlás alapjául. Mivel ez utóbbi szerint megállapított kár és kárpótlás adott, semmi indoka sincs annak, sőt jogtalan, hogy nemek szerint különböző összeg kerüljön folyósításra.
Tekintettel arra, hogy az életjáradék a kárpótlás egyik módja, nem indokolható ennek életkor szerinti különböző összegben történő, illetve tervezett kifizetése. Ezáltal a kárpótlásra jogosultak minden tekintetben hátrányos helyzetbe kerülnének, károsodnának a más módon kárpótoltakkal szemben.
A törvényjavaslat mellékletében szereplő 100 ezer forint névértékű kárpótlási jegy, mint számítási alapérték, azonos 5,88 hektár, 17 aranykorona országos átlagértékű földdel. Ennek a földnek mai átlagos földhaszonbére hektáronként 8 ezer forint. Ezt a földhaszonbért alapul véve és hónapokra elosztva, 3920 forint havi összeget kapunk. Javaslatunk, hogy ez az összeg kerüljön életjáradékként elfogadásra, függetlenül attól, hogy a kárpótlásra jogosult milyen nemhez tartozik, valamint hogy a kezdő 60–65. év betöltése után hányadik életévét tölti.
Tisztelt Országgyűlés! Én javaslom ennek megfontolását, és javasoljuk elfogadását. Ez egy reális érték, a gyakorlati életből van véve. Az emberek sokasága, akik kárpótlást kértek, többnyire földműves emberek: ezt értik és ezzel egyetértenek. Ez egy reális valami. A törvénytervezetben szereplő táblázat abszolút nem használható ilyen célra.
Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt 10 tagú képviselőcsoportja körében.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi