KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A kárpótlási törvény parlamenti vitája során módosító indítványként elfogadásra került, hogy a kárpótlási jegyek felhasználhatósága bővüljön: a kárpótlásra jogosult kérésére a kárpótlási jegy ellenében a társadalombiztosítás keretében életjáradék folyósítása váljék lehetővé. A kárpótlási törvény úgy rendelkezett, hogy ezt külön törvény szabályozza.
A kárpótlási törvény szellemének olyan megoldás felelne meg, amely szerint a társadalombiztosításnak vagy a társadalombiztosítás által megbízott szervezetnek – például biztosító intézetnek – az életjáradékra összegyűjtött kárpótlási jegyek ellenében az állam vagyont adna át, és a társadalombiztosítás ezt a vagyont, illetve ennek hozamát juttatná el a jogosultakhoz havonta, életjáradék formájában. Ezt a konstrukciót azonban több okból nem tudtuk működőképes formában törvényi keretek közé illeszteni.
Nem tudtuk egyrészt azért, mert a Társadalombiztosítási Főigazgatóság ma nincs arra felkészülve, hogy az ilyen célra átvett vagyon hasznosítását – ideértve az átvett állami tulajdon privatizálását is – elvégezze.
Nem tudtuk azért sem, mert a folyósítható életjáradék összegét előre nem lehetne meghirdetni, hiszen a kárpótlási jegy ellenében átvett vagyon tényleges piaci értékét és a működtetés során elért hozadékot biztonságosan nem lehet előre meghatározni. Ezért a Társadalombiztosítási Főigazgatóság csak nagyon leértékelt összeget tudott volna ígérni ilyen alapon – amit nem vállalhattunk el.
Megvizsgáltuk azt is, hogy piaci feltételekkel a biztosítók vállalnák-e a kárpótlási jegyek életjáradékra váltását. Ezeknek a tárgyalásoknak az volt az eredménye, hogy a biztosítók a névérték töredékéért garantálnák előre a járadékot, ami azt eredményezné, hogy nevetségesen kis összeget kapnának életjáradékként a kárpótoltak – lényegesen kevesebbet, mint amit a jelen törvénytervezet szerint a Kormány javasol.
Ezért más megoldást kellett választanunk, amelynek részletes vitára bocsátását e törvénytervezet keretében majd kérem a tisztelt képviselőktől.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvénytervezetben szereplő javaslat elvi megfontolásai a következőkben fogalmazhatók meg:
A kárpótlási törvény célja az volt, hogy a volt tulajdonosok, illetve örököseik – akiket megfosztottak tulajdonuktól –, ismét tulajdonossá válhassanak. A kárpótlási jegyek felhasználása ezért elsődlegesen a preferált földvásárlásra szolgál, továbbá bérlakás tulajdonának megszerzésére, az Állami Vagyonügynökségnél államivagyon-részvény vásárlására, egzisztenciahitel felvételére, illetve az előprivatizációban bolt megvételére nyújt lehetőséget. Emellett a kárpótlási jegy értékesíthető akár bankok, akár brókercégek, akár magánszemélyek részére is.
Ezt egészíti ki az életjáradékra váltás lehetősége, amit azon károsultak részére javasolunk biztosítani, akik koruknál fogva a kárpótlási jegy felhasználásának más lehetőségével – például az említett földvásárlással vagy vállalkozással – nem, vagy csak nagyon nagy nehézségek árán tudnának élni.
Ezért javasoljuk azt, hogy a törvény a 65 év felettiek részére tegye lehetővé az életjáradékra történő átváltást. Bár még nem áll rendelkezésre a kárpótlási igények teljes gépi feldolgozása, a jelenlegi információk szerint a kárpótoltak közel 40%-a élhet elvileg ilyen megkötés mellett az életjáradékra váltással.
Javaslatunk szerint az életjáradék összegét az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság folyósítaná és bonyolítaná le: utalná át a jogosultaknak. Ezt a feladatot azonban a Főigazgatóság minden más feladatától elkülönítetten végezné: nem érintheti sem az egészségbiztosítás, sem a nyugdíjbiztosítás forrásait és feladatait. Ezt garantálná az, hogy az Állami Vagyonügynökség privatizációs bevételeiből havonta folyósítaná a kifizetendő összeget és a 2%-os kezelési költséget is a Társadalombiztosítási Főigazgatóságnak.
A járadék induló összege a biztosítási matematika szerint úgy számítható ki, hogy a kárpótlási jegy névértékét el kell osztani a Központi Statisztikai Hivatal megfelelő statisztikáin alapuló, hónapokban számított várható élettartammal. A törvényjavaslat mellékletében szereplő összegek tehát azt mutatják, hogy az életjáradék folyósításának induló évében – azaz 1992-ben – egy 100 ezer forint névértékű kárpótlási jegy tulajdonosa az életkortól és a nemtől függően az első évben milyen nagyságrendű járadékra jogosult havonta. Az így kiszámított életjáradék öszszegét a törvényjavaslat szerint 1993-tól kezdve minden évben az előző évben ténylegesen megvalósult átlagos nyugdíjemelés 30%-ával meg kell növelni.
Felvetődhet a kérdés, miért nem emelkedik a járadék összege ennél nagyobb arányban. Úgy látjuk, hogy megalapozottan több mint 10 évre előre nem vállalhatunk ennél nagyobb terhet, automatikus kötelezettséget. A törvény most egy szerényebb automatikus terhet vállal – később, ha a privatizációs folyamat, és a gazdaság egészének teljesítőképessége kedvezőbben alakul, a juttatást is lehet növelni.
Mindannyian tudjuk – és ezt a törvény kimondja –, hogy csökkenteni természetesen nem lehet.
Ha önök elfogadják, hogy ezen a címen csak annyit lehet kifizetni, mint amennyi összeg a kárpótlási jegyen, mint névérték szerepel, akkor a törvénytervezet mellékletében szereplő összegeken nem lehet változtatni. Amennyiben ezeket az összegeket felemelnénk, bizonyos értelemben módosítanánk a már korábban elfogadott kárpótlási törvényt, és azokat a névértékeket korrigálnánk, amelyeket önök a kárpótlási törvény kapcsán elfogadtak, illetve a többi kárpótlási jegy tulajdonosával és felhasználási lehetőségével szemben sokkal előnyösebb helyzetbe hoznánk a kárpótlási jegy életjáradékra váltóját.
Ezen javaslat szerint a kárpótolt élete végéig megkapja a kárpótlási jegy névértékének megfelelő összeget, megnövelve a mindenkori nyugdíjemelkedés évi 30%-ával. Ugyanakkor minden feltétel adott, hogy piaci alapon biztosító intézetek is ajánljanak a kárpótlási jegyért életjáradékot, a károsultak pedig választhatnak, ha erre van vállakozó és van lehetőség.
Végezetül szeretném megemlíteni, hogy természetesen, mint minden életjáradék, ez is kizárólag a jogosultat illeti, vagyis nem örökölhető, viszont ez az életjáradék illeték- és adómentes.
Tisztelt Ház! A kárpótlási törvény végrehajtása folyik, a kárpótlási jegyek átadása a jogosultaknak már megkezdődött. Nagy várakozás előzi meg ennek a törvénynek a megalkotását és mielőbbi meghirdetését. Kérem ezért e törvénytervezethez támogatásukat és konstruktív együttműködésüket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi