SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Mint látják, én nem ragaszkodom a televízióadáshoz, mint az előttem szóló Mádi képviselőtársam ezt tette. Én önökhöz szeretnék szólni, az ország népe, különösen nyugdíjasok a mondandómban foglaltakat saját bőrükön érzik.
Teljesen egyetértve azokkal az indítványokkal, melyek a márciusi emelést javasolják visszamenőlegesen január elsejével megvalósítani, engedjék meg, hogy szóljak arról, hogy többen – például Palotás János MDF-es képviselőtársam, hivatkozva a kisebbségi alkotmánybírósági véleményre, biztosítási elvre és így tovább – az előterjesztésben foglaltakkal szemben megalapozatlan forrásszükségletet követel, jóllehet ez egyszerűen – képviselőtársaim – nincs meg.
A járulékfizetéssel a húszas évektől megalapozott tb bevételeinek nagy részét az elmúlt negyven év alatt tisztességtelenül a szocialista rendszer világméretű támogatására használta fel a pártállam kormányzata. A társadalombiztosítás volt vagyonát államosították, a társadalombiztosítás így vagyont nem képezhetett, s most rajtunk követelik a vagyon elherdálása következményeinek felelősségét és az értékvesztés azonnali korrekcióját.
Az elmúlt évi 24,5%-os, az idei 19,5%-os emelés mutatja a kormányzat pozitív tendenciáját nyugdíjasaink életkörülményeinek javítására, de az elmúlt több mint negyven év alatti rablógazdálkodást egy-két év alatt korrigálni egyszerűen szociális demagógia, mely nem egy képviselőtársam felszólalását jellemzi.
Kérem, a tb-biztosítás biztosítási, s egyben szolidaritási elvének helyreállítása olyan, mint egy rablógazdálkodással kipusztított erdő újjáültetése és termőre fordítása. Azt hiszem, egy-két esztendő alatt ez nem valósítható meg.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, a javaslataikkal támogassák a Kormány előterjesztését, a módosító indítványoknak azt a részét, amely elsősorban január elsejével kívánja megvalósítani a nyugdíjemelést, és egyáltalán a módosító javaslataikkal józan önmérsékletet tanúsítsanak, hiszen itt kőkemény gazdasági realitással állunk szemben.
Ami pedig a szolgálati idő és a nyugdíjba vonulás beszámítását érinti – amit tavaly dolgoztunk ki –, bizonyította, hogy a szándékunk nem vezetett a szükséges eredményre: nagyon kis összegekben különböztek a szolgálati idő és a nyugdíjba vonulás alapján megállapított nyugdíjemelések. Ezért javaslom, hogy a tíz évnél régebben nyugdíjba mentek korrekciójára tett javaslatot támogassa a tisztelt Ház. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi