ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Raj Tamás képviselőtársam a február 10-i plenáris ülésen az életüktől és szabadságuktól politikai okokból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény részletes vitája kapcsán név szerint is megemlítette a nevemet, mint aki megakadályoztam a kárpótlás irataiba való betekintést. Ez súlyos vád, és itt hangzott el az Országgyűlésben. Képviselőtársamat a szünetben megkerestem volna, hogy mire alapozza ezt tényszerűen, de akkor nem találtam, csak egy hét múlva tudtam tisztázni. Ezért most szeretném a Ház tudomására hozni, hogy az említett iratanyag az Országos Zsidó Helyreállítási Alap. Ennek az alapnak az iratanyaga az Állami Egyházügyi Hivatal megszűnésével még 1989 novemberében az Új Magyar Központi Levéltárba került.
Azóta az eltelt időszakban a levéltár írásos tájékoztatása szerint három személy kért kutatási engedélyt az iratokba. Mindhárom megkapta az engedélyt. Miután 30 éven belül keletkezett iratokról volt szó, és a 118/1989. XI. 22-i minisztertanácsi rendelet szerint kutatási korlátozás alá esnek, az Új Magyar Központi Levéltár a kérelmek elbírálása előtt a szabályoknak megfelelően kikérte a Művelődési Minisztérium hozzájárulását. A minisztérium ezt valamennyi esetben megadta, és egyúttal felszólította a levéltárat, hogy szerezze be a Zsidó Hitközségek Országos Szövetségének egyetértését is, mert ez kezeli az alapot, mert az állam 1990-ben ennek adta át.
A levéltár ezt követően mindhárom kutatónak megadta a kutatási engedélyt. Más személy erre az anyagra kutatási kérelmet nem adott be, és a minisztériumhoz sem érkezett be. Vagyis az alap irataira valamennyi kérelmező megkapta a kutatási engedélyt, elutasító döntés nem született.
Amennyiben képviselőtársaim hasonló problémákkal találkoznak, egyszerűbb, ha a felszólalások előtt szívesen állok rendelkezésre és tisztázom a dolgot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi