KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Békés megyei Munkaügyi Központ békéscsabai kirendeltsége az előnyugdíj megállapítására vonatkozó határozatainak indoklását egy sajátos közléssel zárja le, amely a következőképpen szól, idézem: "Az előnyugdíj olyan fix összegű juttatás, amely az előnyugdíj időtartama alatt nem változik, nincs évenkénti emelkedése, vagyis csak a nyugdíjkorhatár betöltése után fog nyugdíjszerűen viselkedni."
A munkaügyi központ álláspontját az 1991. évi IV. törvény szövege támasztja alá, és ennek az álláspontnak kifejezetten ellene mond a 99/1991-es, illetve a 134/1991-es kormányrendelet. Mindkét kormányrendelet kimondja ugyanis, hogy az előnyugdíj, illetve a korkedvezményes nyugdíj, akár a foglalkoztatási alap, akár a szolidaritási alap biztosítja a forrását, ugyanúgy viselkedik mint az öregségi nyugdíj, és azt hiszem, ez az egyetlen elfogadható igazságos megoldás, hiszen az előnyugdíj három éve alatt csak 30%-os inflációval számolva a nyugdíj eredeti értékének a töredékére romlik.
Éppen ezért az alábbi kérdéseket teszem fel önnek:
Először is: Van-e önnek tudomása arról, hogy a munkaügyi központok, vagy azok egy része az érintetteket így tájékoztatják?
Másodszor: Az előnyugdíj összegét a munkaügyi központ havonta előre utalja át a nyugdíjfolyósító igazgatóság számlájára. Elképzelhető-e, hogy a munkaügyi központ határozata miatt az idézett kormányrendeletek ellenére az érintett előnyugdíjasok nyugdíja nem emelkedett? Ezért tart-e szükségesnek valamilyen intézkedést?
Végül harmadszor: Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a munkaügyi központok jogértelmezése megfeleljen a jogalkotó szándékának, és akkor se hozza hátrányos helyzetbe a munkanélkülieket, ha a döntés kiigazítására más szervnek, ez esetben a nyugdíjfolyósító igazgatóságnak nincsen módja?
Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi