FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunk megtárgyalta a szóban forgó törvényjavaslatot.
A bizottsági vitában koncepcionálisan nagyon eltérő vélemények csaptak össze. Ismét fölvetődött a vitában, hogy nem lett volna-e szerencsésebb, ha a Kormány önálló privatizációs törvényt terjesztett volna be, egy olyan kerettörvényt, amely magában foglalt volna kárpótlás jellegű elemeket, a szövetkezeti közös tulajdon tagok közötti megosztásának az elveit, az önkormányzatoknak történő vagyoni juttatás feltételeit és az állami tulajdon lebontásának programját. A törvényjavaslat mellett állók viszont azt hangsúlyozták, hogy szerencsésebb a most gyakorlatban követett fokozatos privatizáció, mivel az örökölt állami tulajdont, annak az egész gazdaságot átfogó, domináns jellege miatt, erőnket meghaladó feladat lett volna egyetlen törvény révén lebontani.
Felvetődött a vitában, hogy míg a termelő ágazatokban dolgozók nagyon kedvező feltételek mellett megszerezhetik a munkaadó részvénytársaság állami tulajdonban lévő értékpapírjait vagy a munkaadó korlátolt felelősségű társaság állami tulajdonban álló üzletrészeit, addig a köztisztviselők és közalkalmazottak, a tartósan állami tulajdonban maradó vállalatok alkalmazottai csak ennél kedvezőtlenebb feltételek teljesítése esetén juthatnak állami tulajdonhoz. Ez megint egy koncepcionális kérdés: azt akarja-e a törvényjavaslat, hogy a dolgozók beleszólhassanak munkahelyük privatizálásába és anyagi áldozat árán mint tulajdonosok dönthessenek munkahelyük stratégiai elképzeléseiről – ezt fejezi ki a cím is: munkavállalói résztulajdonosi program – vagy azt akarjuk, hogy minden állampolgár azonos feltételek mellett juthasson állami tulajdonhoz vásárlás útján, függetlenül attól, hogy alakul-e a munkahelyén MRP-szervezet vagy sem. Kormánypárti vélemények szerint a privatizálandó vállalatok dolgozóit vitathatatlanul megilletik elővásárlási jogok és preferenciák. Ugyanakkor tény: valamennyi állampolgár államitulajdon vásárlását elő kellene segíteni.
Nem érte ellenzéki kritika a törvényjavaslat munkavállalói kezdeményezést előíró paragrafusait, azaz úgy tűnik, egyetértés lesz abban, hogy a dolgozói tulajdonszerzés közös elhatározással induljon. Amenynyiben egy cég munkavállalóinak a többsége, 50% plusz 1 fő résztulajdonos akar lenni vállalatában, akkor kezdeményezni lehet MRP-bizottság megalakítását.
Nem volt különösebb vita abban a kérdésben sem, hogy legalább féléves munkaviszonyt meg lehessen követelni az alkalmazottak MRP-tagságához. Módosító indítványok tanúsága szerint viszont többen helytelenítik azt, hogy a munkavállalói képviselők akár ötéves vállalati munkaviszonyt is előírhassanak az MRP-tagság elnyeréséhez.
Bizottságunk egyetértett azzal, hogy az állami tulajdon részletre történő megvásárlása esetén az MRP-tagok kedvezményes törlesztési lehetőséget vegyenek igénybe, és kamatkondícióik egyezzenek meg a privatizációs hitelek mindenkori kamatfeltételeivel. Azt is egyetértéssel vettük tudomásul, hogy a megvásárolt, állami tulajdonú részvények, üzletrészek forgalmi értéke a személyi jövedelem 30%-áig levonható az MRP-tagok adóalapjából, bár ez a gesztus a többi adózó állampolgár terheit nyilvánvalóan megnöveli.
A részletekben történő egyetértés nem oldotta föl a bizottságon belüli koncepcionális véleménykülönbségeket, így a törvényjavaslatot csak a bizottság kormánypárti képviselőinek a többségi szavazata minősítette általános vitára alkalmas előterjesztésnek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi