KÁTAY ZOLTÁN, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

KÁTAY ZOLTÁN, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
KÁTAY ZOLTÁN, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy bizottságunk nevében valamivel rövidebben foglaljam össze álláspontunkat, mint azt előttem mély tartalommal Kósa képviselő úr tette.
Bizottságunk 1992. február 3-án, tehát pont egy hónappal ezelőtt tárgyalta ezt a törvényjavaslatot, és ha már a dátumoknál tartunk, akkor talán nem árt felidézni a tényt, hogy az előttünk fekvő 3630-as számú, a munkavállalói résztulajdonosi programról, egyszerűbben szólva: az MRP-ről szóló törvénytervezetet a Kormány november 26-án, ahogy ez a miniszteri expozéban elhangzott, másféléves előkészítői munka után terjesztette elénk; hogy mi december 2-án már megszavaztuk ennek a kérdésnek a sürgősségét, és csak most, ennyi hónap elteltével áll módunkban foglalkozni azzal a kérdéssel, amelyet – és itt most a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság teljes konszenzusáról beszélhetek – mi rendkívül fontosnak és kompetenciánkba tartozónak találunk.
Egyetértünk azzal, ami elhangzott már itt előttünk, hogy a piacgazdasági átmenetnek mind gazdasági, mind politikai szempontból kulcskérdése a privatizációs folyamat minél gyorsabb és konfliktusmentesebb megoldása. Egyetértünk azzal és örömmel hallottuk a bizottsági ülésen is, amit már említettem, hogy a kérdésben, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, illetve ezek képviselői aktívan részt vettek a kidolgozásban. Tudatában vagyunk annak és tudatában van a tisztelt Ház is, hogy ez egy folyamat része, ez egy, a meglévő munkavállalói tulajdonszerzési lehetőségek megtartása mellett, egy olyan új forma bevezetése, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozók az együttesen szervezett akció keretében juthassanak tulajdonrészhez annál a társulásnál, amelynek munkavállalói. Megítélésünk szerint, figyelemmel a Parlament állandó bizottságainak jellegére, a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság kompetenciájába tartozik minden olyan kérdés, amely egyfelől a munkavállalókkal, a munkáltatókkal, tehát a munkajoggal kapcsolatos, másfelől értelemszerűen, amely a szociális biztonsággal, a szociális piacgazdaság kiépítésével, azaz a szociális kérdésekkel és rengeteg család életével kapcsolatos.
Megítélésünk az, hogy valóban, ennek a törvénytervezetnek az az általános két kormányzati célja, amelyet ma egy hete, február 25-én Szabó Tamás miniszter úr is elmondott miniszteri expozéjában. Egyfelől tehát a privatizáció felgyorsítása ezzel az új, nem utolsó, de nem is első eszközzel; másfelől viszont a dolgozóknak egy olyan tanulási folyamat lehetőségének biztosítása, amely a piacgazdaság megteremtéséhez vezet.
Személyes meggyőződésem nekem is, hogy a magyar munkavállaló lesz épp olyan felelős gazda, felelős tulajdonos, mint az a külföldi vagy magyar tulajdonos, aki már tulajdont szerzett.
Ennek alapján tehát engedjék meg, hogy röviden csak arról tájékoztassam a tisztelt Házat, hogy a törvénytervezetet a bizottságunk "nem" szavazat hiányában, 13 "igen" szavazattal és 2 tartózkodás mellett az általános vitára alkalmasnak találta.
Végezetül a bizottságunk nevében annyit szeretnék bejelenteni, hogy az egyes módosító indítványok kapcsán szükség esetén véleményünket részletesebben kifejtjük.
Köszönöm a szót, Elnök Úr. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi