HEGEDŰS ISTVÁN, a külügyi bizottság és a honvédelmi bizottság előadója:

Full text search

HEGEDŰS ISTVÁN, a külügyi bizottság és a honvédelmi bizottság előadója:
HEGEDŰS ISTVÁN, a külügyi bizottság és a honvédelmi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap a külügyi bizottság és a honvédelmi bizottság együttes ülésén tárgyalta a Kormány előterjesztését, és minden hozzászóló támogatta a Kormány szándékát, vagyis azt, hogy az ENSZ békefenntartó erői átvonulhassanak a Magyar Köztársaság területén, és részt vehessenek abban a békefenntartó tevékenységben, amiről most a külügyminiszter úr is beszélt.
A bizottság minden tagja úgy vélte, nagyon fontos, hogy a Magyar Köztársaság szerepet vállaljon a békefolyamatban, a háború végleges lezárásában, valamint a békés kibontakozásban. Egyben üdvözöltük azt is, hogy az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is hasonló módon szerepet vállal ebben az ügyben, és hogy a nemzetközi segítség valóban – reméljük – rövid időn belül lezárhatja ezt a véres konfliktust.
A tartalmi részéhez különösebben nem is kívánok hozzászólni, hiszen itt valóban hatpárti konszenzus jött létre. Jeszenszky Géza miniszter úr beszélt a várható francia csapatátvonulásról is, amely egyelőre mindössze egy 900 fős gyalogos zászlóaljat jelent páncélozott szállító harcjárművekkel együtt, de elképzelhető, hogy más államok is, amelyek részt vesznek a nemzetközi békehadtestben, hasonló kéréssel fordulnak hozzánk. A bizottsági ülésen ennek következtében elsősorban néhány szövegmódosító, szövegpontosító indítványról tárgyaltunk. Ezeket szeretném valamivel részletesebben ismertetni.
Önök előtt van a külügyi bizottság és a honvédelmi bizottság együttes jelentése, ennek a száma 5184-es. Ebből kiderül, hogy az elfogadott módosítások közül a legfontosabb, hogy kihagytuk azt, hogy a békefenntartó erők a Magyar Köztársaság területén állomásoznának. Ebben lényegében konszenzus alakult ki, ugyanis a Honvédelmi Minisztérium jelenlévő képviselője egyetértett azzal a megfogalmazással, ami végül is az együttes jelentésbe bekerült, és amely szövegszerűen tehát úgy hangzik, hogy: "Minden oldalú biztosítás mellett a békefenntartó erők egységei átvonulhassanak". Ez a kifejezés a szakértők véleménye szerint biztosítja azt, hogy a tranzit idejére a békefenntartó erők minden olyan támogatást megkaphassanak, ami ilyenkor szokásos.
Hozzá kell tennem rögtön, hogy ennek a módosító indítványnak, amit ott a bizottság ülésén fogalmaztunk meg, a javára vonta vissza Mécs Imre képviselőtársam azt a módosító indítványát, amit 5174-es számon nyújtott be, egészen pontosan módosító indítványának 1. pontját. Ugyanakkor Mécs Imre fönntartotta módosító indítványának 2. pontját. Ezt az együttes ülésen a két bizottság képviselői elfogadták, így a szöveg úgy módosul, hogy: "Az Országgyűlés felhatalmazza a Kormányt…" – tehát nem egyetért, hanem felhatalmazza a Kormányt – … hogy a békeerőket a nemzetközi jog által szokásosan nyújtott mentességekben részesítse." Ez tehát egy szövegpontosító javaslat volt, amit elfogadtunk.
Nem fogadta viszont el a bizottság többségi szavazással Szent-Iványi Istvánnak azt a javaslatát, hogy a "szokásosan nyújtott mentesség" kifejezést pontosítsuk, részletezzük, illetve egyértelműsítsük a határozat szövegében is, ne csak az indoklásban. A többség véleménye ezzel szemben az volt, hogy ez a kifejezés nemzetközi jogi értelemben elég egyértelmű, más megfogalmazások inkább csak szűkítenék ennek a mentességnek a jelentését és körét.
Ugyanígy a többség elvetette azt is, hogy további hivatkozásokat tegyünk nemzetközi szerződésekre, amelyek alapján a békefenntartó erők Magyarországon átvonulnának. Ezt a javaslatot is Szent-Iványi István tette meg a bizottság ülésén, s a többség úgy gondolta, hogy ez az eredeti megfogalmazás, amit a Kormány benyújtott, elegendő mindarra, amiről mostanáig beszéltünk.
Végül, mert más fontosabb módosító indítvány nem hangzott el a bizottság ülésén, a történelmi hűség kedvéért azt is el kell modanom, hogy a bizottsági ülés elején némi vita bontakozott ki arról, hogy nem késlekedett-e a kormányzat azzal kapcsolatban, hogy csak tegnap – a FIDESZ egyik képviselője és az MSZP egyik képviselője véleménye szerint – nyújtotta be ezt a kérést a Parlamenthez, lévén szó itt a nemzeti szuverenitásunkat érintő fontos kérdésről, amelyről Jeszenszky Géza külügyminiszter úr is beszélt, hogy a Parlament illetékességébe tartozik.
Ezzel kapcsolatban a többségnek az volt a véleménye, hogy ilyen késlekedés nem történt, és a Külügyminisztérium jelenlevő képviselője is arra utalt – amit a miniszter úr most is említett –, hogy a Biztonsági Tanács döntése február 21-éről 22-ére virradóra született meg, tehát korábban a Kormány nem nyújthatta volna be ezt a kérelmét a magyar Országgyűléshez.
Összefoglalva, tehát a hat parlamenti párt képviselői és a két bizottság jelenlévő képviselői egyértelműen támogatják a Kormány előterjesztését, azokkal a módosító indítványokkal tehát, amelyeket az együttes jelentésben közösen megfogalmaztunk és elfogadtunk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi