KATONA TAMÁS (MDF)

Full text search

KATONA TAMÁS (MDF)
KATONA TAMÁS (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Én két kérdésről szeretnék nagyon röviden mondani valamit.
Az egyik az, hogy vajon késett-e a Kormány. Látható, kedves barátaim, hogy február 21-én született meg ez a határozat. Nyilvánvaló: bármennyire számítottunk is erre a határozatra, nem tudtuk előre megjósolni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa mikor hozza meg ezt a határozatot. Abban a pillanatban, hogy ez a határozat megszületett, a Kormány azonnal kidolgozta a maga álláspontját, és már ez alatt az idő alatt érkezett egy ország részéről megkeresés hozzánk. Ez mentse tehát – ahogy tegnap is elmondtam az előterjesztésben –, hogy ilyen gyorsan hoztuk ide. Amíg az Országgyűléstől a Kormány felhatalmazást nem kap, ezekre a kérdésekre nem tudunk válaszolni. Nyilvánvaló, Franciaország már közölte, hogy ő vasúton óhajtja szállítani a csapatait – alaposan feltehető, hogy mondjuk Csehszlovákia vagy Lengyelország is Magyarországon keresztül, vasúti szállítással óhajtja megközelíteni azokat a kirakó állomásokat, ahol majd a tőlük vett csapatok fognak állomásozni. Úgy gondolom tehát, hogy a Kormány itt ténylegesen a béke érdekében kérte, hogy az Országgyűlés ilyen gyorsan határozzon.
A másik kérdés az állomásoztatás kérdése, amiről a miniszterelnök úr világosan megmondta, miről van szó, amikor arról beszélünk, hogy átmenetileg állomásozhassanak: egy bizonyos szükséghelyzetről – és nem másról. Ezeknek az ENSZ-csapatoknak a mandátumában ugyanis nem szerepel az, hogy Magyarországon állomásozzanak, erre nincsen felhatalmazásuk – erre legfeljebb kényszerülhetnek. Ezt a kényszerhelyzetet – hogy ne akkor kelljen megint pánikszerű gyorsasággal összehívni a Parlamentet – egy ilyen formulával meg lehet oldani.
Én tehát ebből a szempontból javaslom, hogy az eredeti szóhasználatot tartsuk meg az "átmeneti állomásoztatás"-nál.
Itt a csapatok létszáma 10 és 15 ezer fő között van, és ezeknek csak egy része – azt is mondhatnám: egy töredéke – az, amelyik Magyarországon keresztül fog vonulni. Időt azonban, hogy mennyi időn keresztül lesz szükség ezeknek a békefenntartó csapatoknak a jugoszláviai állomásoztatására, nem tudunk mondani – ezért én tisztelettel azt javaslom képviselőtársaimnak, hogy ne kössük meg egy időhatárral a Kormány kezét. Nyilvánvaló, hogy amilyen hamar a normális körülmények a délszláv államokban helyre fognak állni, ez az ENSZ-re jelentős terhet jelentő – és így közvetve, természetesen, Magyarországra is terhet jelentő – katonai vállalkozás is olyan hamar véget fog érni.
Ennek alapján kérem szépen tehát képviselőtársaimat a végső határozat meghozatalára.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi