BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke:

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke:
BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság alelnöke: Elnök Úr! Rendkívül röviden, de indokoltnak látom, elsősorban azért, mert azóta, hogy az interpelláció ügyében a Ház nemlegesen döntött, több mint másfél év telt el.
Emlékezetes, hogy 1989-ben, tehát még az előző Parlament időszaka alatt, az előző Országgyűlés 1989. június 1-jén elfogadott egy törvénymódosítást, melynek értelmében július 1-jétől kezdve ingatlanok tulajdonjogát kezelőjük már nem ruházhatta át. Ez a rendelkezés június 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezen a napon a DEMISZ még jogilag nem létezett, hiszen csak egy nappal később jegyezték be a nyilvántartásba, de mégis ezen a napon adásvételi szerződést írt alá az érintett KISZ-székházra nézve.
Ennek a szerződésnek az érvényességét firtatta Becker Pál képviselőtársunk interpellációja. A perindításra vonatkozó kívánságát azonban a legfőbb ügyész nem találta teljesíthetőnek. A Ház nem fogadta el a legfőbb ügyészi választ. Ezt követően került a bizottságunk elé az ügy, mellyel kapcsolatban az írásbeli jelentésünket 5054-es sorszám alatt valamennyi képviselőtársunk megkapta.
A bizottság álláspontjának lényege a következő. A bizottság továbbra is egyetért azzal a plenáris ülésen kialakult állásponttal, hogy a legfőbb ügyészi válasz nem fogadható el. A kérdéses szerződés érvényessége vagy érvénytelensége körében a végleges állásfoglalásra természetesen nem az Országgyűlés, hanem a bíróság az illetékes. A bíróság csak akkor foglalkozhat ezzel a kérdéssel, ha valamely erre jogosított szerv az ügyet a bíróság elé viszi. Az Alkotmányügyi Bíróság álláspontja szerint elméletileg erre vagy a legfőbb ügyész, vagy a Polgári Törvénykönyv 27. szakasza alapján eljáró pénzügyminiszter lehet jogosult.
A legfőbb ügyésztől, miután másfél évig nem tett semmit, bizottságunk úgy látja, nem várható el, hogy bíróság elé vigye az ügyet a jövőben. Ezért a bizottsági javaslat arra irányul, hogy az Országgyűlés kérje fel a Kormányt, hogy a pénzügyminiszter útján vizsgáltassa meg ezt a kérdést. Ha indokoltnak látja, kezdeményezzen pert, és a Kormány a saját álláspontjáról mindenképpen tájékoztassa az Országgyűlést. Köszönöm szépen. (Taps.)
Dr. Becker Pál (MDF) "A KISZ és DEMISZ jogügyletével kapcsolatos perindítás" tárgyában, a megbízott legfőbb ügyészhez benyújtott interpellációjáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi