ÁBRAHÁM TIBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

ÁBRAHÁM TIBOR, DR. (SZDSZ)
ÁBRAHÁM TIBOR, DR. (SZDSZ) Igen Tisztelt Miniszter Úr! Mielőtt a válaszára részletesen reagálnék, engedje meg, hogy e sajátos piaccal, tehát a vízgazdálkodással és a szennyvízelvezetéssel röviden foglalkozzam.
Azt hiszem, mindannyiunk számára belátható, hogy egy adott városban, községben két vízhálózat és szennyvízhálózat nyilván nem létezhet, így tehát konkurrencia sem, és ez a tény eleve monopolhelyzetet teremtett. Én úgy gondolom, hogy az önkormányzat is a helyi érdekek megtestesítője, és mint ilyennek, joga van – éppen az állampolgárok kiadásának csökkentése érdekében –, ha a műszaki leválasztás feltételei fennállnak – márpedig jelen esetben fennállnak –, önkormányzati tulajdonba venni a vízműrendszert.
Végülis három dolgot kell tisztázni: a tulajdonjogot, a kezelői jogot és az árhatósági jogkört. Ezek véleményem szerint szorosan összefüggenek. Nyilván az önkormányzat a tulajdonbavétel után a kezelői jogot egy adott városi szintű vállalatnak fogja átadni, de ugyanakkor az önkormányzat ezt a vállalatot, annak tevékenységét teljes mértékben ellenőrizheti, nem úgy, mint egy regionális vagy akár egy megyei szintű vállalat esetében.
A jelenlegi helyzetben éppen az a probléma, hogy az ilyen megyei szerveződésű vállalatok nemcsak a vizet és a szennyvizet, de az állampolgárok jövedelmét is kiszivattyúzzák a városból. Nem székházakat és irodaházakat kell építeni az így befolyt pénzből, hanem olyan környezetet kímélő szennyvízleválasztó rendszereket, amelyek biztosítják hosszú távon a vízkitermelést.
Tisztelt Miniszter Úr! Ebben a témában én már korábban az önök minisztériumával felvettem a kapcsolatot, és 1991. augusztus 28-án az alábbi levelet kaptam, amelyet engedjenek meg, hogy idézzek: "A minisztériumunk szándékunk szerint 1992. január 1-jén fogja a közüzemi víz-, csatornaszolgáltatás központi árhatósági jogkörét átadni az önkormányzatok számára. Ez várhatóan azt is jelenti, hogy az egyes önkormányzatok különféle díjakat és díjrendszereket fognak alkalmazni. A beszedett díjakból központi befizetéseket nem tervezünk" – így a levél.
Ugyanakkor meg szeretném jegyezni – miniszter úr is mondta –, hogy a 3780-as számú, Parlament által tárgyalt, az árak megállapításáról szóló törvény szerint a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvíz, illetve közüzemi csatorna használatáért fizetendő díjak a minisztérium hatáskörében maradtak. Én azt hiszem, az ellentmondás teljesen nyilvánvaló. Az biztos, hogy könnyebb kezelni központilag a vízdíjakat ilyen mamutvállalatokon keresztül és azokat törvényként kiadni, de közgazdaságilag egyáltalán nem indokolható az egységes ár, mert a Dunakanyart, például csak Pest megyében, nem lehet összehasonlítani Nagykőrössel.
Az állampolgárok a kiadásaikat ilyen értelemben sajnos kénytelenek növelni. Természetesen tisztában vagyok az 1992-es közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi rendelet B melléklete szerinti, 60 forint/köbméter összköltség feletti, illetve csak ivóvíz-szolgáltatás esetén a 40 forint/köbméter összköltség esetén a legalább 60%-os térítési lehetőséggel. Erre a költségvetés 1,5 milliárd forintot félre is tett.
De a kérdésem pontosan arra irányult, hogy amennyiben egy racionálisan működő vízművállalat városi szinten például 40 vagy 45 forint/köbméter összköltséget produkál, akkor nem is lenne szükség központi költségvetésből az elkülönített összegre, nem beszélve arról, hogy ez az összeg jóval alatta marad a jelenleg érvényes 74 forint 10 filléres árnak. (Zaj, mozgolódás.) – Mindjárt befejezem.
Összefoglalva: én úgy érzem, hogy az interpellációban idézett törvények ellentmondanak egymásnak, illetve a központi ármegállapítás alapvetően a monopóliumoknak kedvez, nem pedig az állampolgároknak. A ránk örökül hagyott struktúrát nemcsak politikai értelemben, hanem üzemi méretekben is le kellene bontani, de ennek üteme, mértéke messze nem kielégítő, emiatt az állampolgárokat jelentős többletkiadások érik, természetesen a költségvetéssel együtt. Egy bibliai hasonlattal élve: a kéz Ézsaué a hang pedig Jákobé.
Mindezek miatt az interpellációra adott választ – az állampolgárok kiszolgáltatott helyzete miatt – nem áll módomban elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi