NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)
NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Módosító javaslataink közül egyet emelnék ki, amelyik a peremnagysággal van összefüggésben. Míg a Kormány az előző években a céltámogatásnál alapnagyságot, tehát minimumot határozott meg, ebben az évben a felső határt, a maximumot határozza meg 288 négyzetméterben. Én ezt a felső határt 540 négyzetméterben szeretném meghatároztatni, és ehhez kapcsolódóan elmondanám az érveimet, miután tudom, hogy az előterjesztőnek nem ez a véleménye, meg szeretne maradni a 288-nál. Érveim arra szolgálnak, hogy mérlegeljen az előterjesztő, hátha tudna módosítani, vagy a képviselőtársaim.
Az érvek közül a legfontosabb, hogy funkció, tartalom és területnagyság ellentmondásban vannak. A korszerű testnevelési tartalmak, mindenekelőtt az iskolai testnevelésben a játékok felértékelődése mindenképpen ennél nagyobb területet követel. Ha az iskolában megtanítjuk a játékokra a gyermekeket, de versenyszerű körülmények között nem tudnak mérkőzni, akkor az oktatás nem fejezte be a munkáját. A pontot az i-re mindig az teszi, hogy magas szintű koordinációval versenyszerű feltételek mellett tud-e a gyermek kosárlabdázni például.
A másik érvem, hogy az IAKS, a Nemzetközi Sportépítészeti Bizottság a normál teremnagyságot 540 négyzetméterben határozza meg. És ezt nem véletlenül teszi. Figyelembe vette az idevonatkozó iskolai testnevelési igényeket.
A következő érvem morálisan talán a legsúlyosabb. Járván a Tolna megyei kis községeket, ahol már épült tornaterem, ott tulajdonképpen a szabadidő eltöltésének egy rendkívül fontos területe. Gerjenben voltam múlt héten, ahol elmondták: ha kész lesz a terem, vásárolnak hozzá gurítható műanyagszőnyeget, és egy lakodalmat, egy közösségi alkalmat és sok mást meg tudnak rendezni télen ebben a teremben, mert egyébként nincs lehetőség összejönni nagyobb létszámban. Tehát a kocsma, a diszkó mellett lehetne egy más területet is ajánlani, felajánlani a lakosságnak. És ez éppen a kis településeken jelent nagy gondot.
Emellett egy ilyen nagyságú terem kettéosztható, tehát dupla funkciója van. Két osztály tud gyakorolni egy időben.
Ez a terv visszalépés a századforduló tornateremnagyságához. Ekkora volt a századfordulón a kötelező tornaterem, amit a régi iskolákban ma is megtalálunk.
Végül szeretném megemlíteni azt, hogy nincs építési kedv kis tornatermekre. A tv-ben láthatták két vagy három héttel ezelőtt, hogy egy Nógrád megyei bányásztelepülés, Apc, ahol 21%-os a munkanélküliség, a falu összefogásával épített egy gyönyörű, közel 600 négyzetméter alapterületű tornatermet, gyakorlatilag tornacsarnokot.
Itt hívnám fel a figyelmet Hatvani képviselőtársam 8022-es javaslatára, amelyben a saját erőforrás apportját javasolja a 60%-ban. Tehát valahogyan – egyszerű szóval – forintosítani lehetne azt a saját erőforrást, amit a lakosság társadalmi munkában – mondták régen – felajánlana, vagy bevinne ebbe az építésbe. Tudniillik ismerek egy finn tornaterem-építési technológiát, amely szerint egy 15 milliós, 450 négyzetméteres teremhez csak 5 milliót kell letenni azonnal, és már áll a szerkezet.
(15.20)
A 10 millió olyan költség, amely költséget később az önkormányzat nagyon ki tudja gazdálkodni. Például: közhasznú munkások, faluszépítő közösségek, sportkörök, és van olyan javaslat, hogy az iparűzési és a kommunális adót a vállalkozó, aki ebbe bedolgozik, ledolgozza.
Tehát számtalan olyan variáció van, amelyik kedvet csinál ahhoz, hogy öt millióval kész a szerkezet, és utána, ha a saját munka, saját erőforrás beszámítható – valamilyen formában ezt szabályozni kell természetesen, akkor itt mozgósítani tudunk olyan erőket, amelyek egyébként szunnyadnának.
Befejezésül engedjék meg, hogy egy példát, modellértékű példát olvassak fel: Tóalmáson, tulajdonképpen tornacsarnok-avató Tóalmáson a cikknek a mondandója, a jellege, tornaterem-építés révén megegyezés a falu békéjéért. Így fejezi be a polgármester: pártharcok nélkül, szigorúan szakmai gazdasági szempontok alapján döntünk minden ügyben, így a tornaterem-építés ügyében is. Csak így tudjuk elérni azt, hogy minden esetben a falu érdekei érvényesüljenek.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi