SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt napok néha kemény vitái után kimondottan karácsonyi hangulat van, kölcsönös elismerések, okos felszólalások, kölcsönösen elismert jó szándék, és úgy tűnik, hogy ez nagyon kellemes tárgyalási stílus.
Nagyon tartok attól, hogy amit mégis kénytelen vagyok elmondani, nem fokozza azt a hangulatot, ami eddig itt volt, de bízom benne, hogy csak elgondolkodtat.
Miről van szó? A költségvetési bizottság megkereste az alkotmányügyi bizottságot egy módosító indítvány értelmezése tárgyában. Az alkotmányügyi bizottság ezzel a törvénnyel eredetileg nem foglalkozott, mert úgy tűnt, hogy nincs benne olyan alkotmányossági probléma, amely miatt az alkotmányügyi bizottságnak ez a hatáskörébe tartozna.
(15.40)
A költségvetési bizottság felvetése, amely több módosító indítvánnyal kapcsolatos, egyébként nagyon elgondolkodtató, és nagyon fontos, hogy ezeket az észrevételeket most itt a részletes vitában jelezzem. Bár a megoldást nem tudom még megmondani.
Konkrétan arról van szó, hogy ez a törvény valóban hosszú távra készül, valóban stabilitást akar biztosítani, és ilyen szempontból nagyon fontos, hogy ezekkel a célokkal előre lehessen számolni, lehessen tervezni, lehessen számítani ennek a törvénynek a biztonságára. Ez a cél megfogalmazódott mind a törvény indokolásában, mind pedig a mai vitában is több ízben elhangzott.
Sajnos van a törvényjavaslatnak egy olyan pontja, amelyet az egyik módosító indítvány érintett, amely lehet, hogy időzített bomba ezeknek a nagyon fontos céloknak a megvalósítása érdekében. Mivel ez a kifogásolt rendelkezés kétirányú alkotmányossági problémát felvetett, mindenképpen indokolt, hogy az alkotmányügyi bizottság ezt a kérdést megbeszélje, megvitassa, és mindenképpen nagyon fontos, hogy az alkotmányügyi bizottság kialakult véleményének ismeretében szavazzon az Országgyűlés erről a törvényről.
Most a hosszú bevezető után miről van szó? A törvényjavaslat 8. szakaszának (2) bekezdése a következőket tartalmazza: "A költségvetés helyzetétől függően a Kormány javaslatára az új induló céltámogatási igényekre vonatkozóan az Országgyűlés az éves költségvetési törvényben szűkítheti a célok körét, módosíthatja a támogatási arányokat, illetőleg felfüggesztheti a céltámogatási rendszer működését." Nos, az összes itt elhangzott nagyon értékes felszólalás szempontjából nem közömbös, hogy ez valóban stabil törvény lesz-e, és a március 14-éig előterjesztett igényeket mindenképpen az év végén el fogják-e bírálni. Nem jelent-e a mostani törvényjavaslat lehetőséget arra, hogy esetleg szerzett jogok csorbuljanak, nem jelent-e olyan alkotmányossági problémát, hogy az általános alkotmányos, illetőleg házszabályi rendelkezésekkel ellentétesen csak a Kormánynak legyen lehetősége valamiféle ilyen módosító indítvány előterjesztésére.
Problematikus az, hogy erre a rendelkezésre van-e szükség egyáltalában, egyáltalában ez tartalmilag jelent-e bármilyen olyan lehetőséget, amely csak a Kormány számára tenne lehetővé ilyen megoldásokat, ilyen szűkítéseket. Képviselőknek ilyen nincs-e, más előterjesztőnek ilyen jogosultsága nem lehet-e, és még sorolhatnám ezeket a problémákat.
De hangsúlyozom, a leglényegesebb az, hogy a jogbiztonság, az előre tervezhetőség szempontjából – amely ennek a törvénynek az egyik alapvetően fontos célja – ez a rendelkezés megfelelő-e. Mivel itt nagyon komoly alkotmányossági problémák vannak, és az alkotmányügyi bizottság a költségvetési bizottság felkérésére ezt a kérdést még nem tárgyalta meg, nagyon kérem elnök urat, hogy lehetőség szerint a mai napon a részletes vitát ne zárja le. Nem lenne ugyanis szerencsés az, hogy az alkotmányügyi bizottság a részletes vita esetleges lezárása miatt ne ismertethesse az álláspontját ebben a rendkívül fontos kérdésben, amely az egész törvény későbbi hosszú távú alkalmazhatóságát esetleg megkérdőjelezheti. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi