TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretnék köszönetet mondani Boros László képviselőtársamnak, aki az előzőekben a 8409-es szám alatt benyújtott módosító javaslatomat a lakásépítés támogatása kapcsán úgy aposztrofálta, hogy indokolni sem kell, mert egy olyan jó javaslat.
(15.00)
Én mégis szeretném egynéhány szóban ezt megindokolni. Nem tudom, az elnök úr vagy a tisztelt Házban lévő képviselők ismerik-e azt a játékot, hogy "Itt a piros – hol a piros?" Ez egy népnemzeti játék – gyengébbek kedvéért: az aluljárókban vagy piacokon játsszák. Van egy bankos, segédlettel, van egy balek, akinek el kell találni, hogy hol van a piros – ez egy ilyen egyszerű játék. Na most, ezt a játékot játssza – én úgy érzem – a Kormány. A jelenlegi felállásban a Kormány adja a bankot, a piros a lakáskérdés és a lakásfinanszírozás kérdése, a balekok pedig: én és azok az állampolgárok, akik azt hiszik, eltalálják, hogy mikor fogja a Kormány a lakásépítést finanszírozni.
1991 áprilisában várta az egész Parlament, az egész ország, hogy beterjeszti a Kormány a lakástörvényt, és ez majd rendezi a lakásbérletet, a lakbértámogatás rendszerét és a lakásépítés kérdését. Jó másfél évvel később végre idekerült a Parlament elé, és akkor – nagy-nagy csalódással vettük tudomásul, hogy nem találtuk el a pirosat, mert ebben nincs benne a lakásfinanszírozás kérdése. Igaz, az államtitkár úr az államtitkári expozéjában azt mondta, hogy ez nem egy lakástörvény: ez a lakáskérdés egyes szabályainak a szabályozása. Később majd másra is sor kerül.
A patkónak ezen az oldalán és azon az oldalán is, a képviselőtársak mind szorgalmazták felszólalásukban, hogy komplex módon kellene kezelni az egész lakáskérdést. Akkor arról volt szó, hogy hát, majd lesz egy szociális törvény, esetleg az megoldja ezt a kérdést, illetve majd szó esik erről. Aztán megkaptuk a szociális törvényt: abból is kiderült, hogy szociális alapokon sem lesz lakásépítés. Az idei költségvetésben a lakástámogatás mértéke tovább csökkent. Az adótörvényekről, az áfa-ról nem akarok beszélni, hiszen ez mindenki előtt nagyon jól ismert. A szociális törvény legfeljebb a lakásfenntartás támogatásáról beszélt – de én úgy gondolom, hogy a lakásfenntartási támogatás csak azt jelenti, hogy öntjük a lakásszférába a pénzt, Dunába a vizet, de ebből nem lesz lakáspiac, mert nem lesz lakásépítés. Ez sem oldotta meg, ez sem vitt közelebb a dologhoz: megint nem találtuk el, hogy hol a piros…
Aztán megjött a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszere – én már nagyon biztos voltam benne, hisz már a korábbi felszólalások során is szó volt erről, hogy ebben a körben kellene a lakáskérdést és a lakásépítés finanszírozását megoldani. És láttuk, hogy ebben sincsen benne. Én azt hittem – talán nagyon naivan –, hogy ez véletlen, és épp ezért magam terjesztettem elő javaslatot, amelynek az volt a lényege, hogy a támogatandó célok közé kerüljön be a lakásépítés azoknál a helyi önkormányzatoknál, ahol elkülönített lakásalapot, lakásépítési és -felújítási alapot hoznak létre. A támogatás mértéke 50, illetve 30% legyen.
A bizottsági üléseken nagyon izgultam, és azt hittem, hogy azon lesz a vita, hogy esetleg sokat mondtam: ez az 50 vagy 30% túl sok, ezt a Kormány nem fogja akceptálni, de talán – 30, 20, 15 – valamilyen formában, egy százalékban azért fogja támogatni a javaslatot. Nagyon kellett azonban csalódnom, mert nem a százalékkal volt a baj, hanem a céllal. A céllal volt a nagy baj: ezt a Kormány nem tette bele, nem kívánja támogatni.
Világos most már, hogy a Kormánynak semmiféle célja nincs a lakásépítés, a lakáskérdés megoldása terén, ha csak az nem, hogy hogyan lehet szépen és elegánsan kivonulni a lakásszférából.
Büntetőjogilag úgy fogalmaznék, hogy az áldozat – ha úgy tetszik: az állampolgárok – cserbenhagyásának tipikus esete forog fenn.
Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy ezt nem szabad megtenni. Ma szavazott a Parlament a magzati élet védelméről – ki-ki a lelkiismerete szerint. Kérdezem: ez a lelkiismeret csak a megszületéséig kíséri a magzatot vagy azon túl is? Nemcsak a magzat megszületésének feltételeit, hanem azon túl, az élet feltételeit is biztosítani kell – és ennek része kell, hogy legyen a lakáshoz jutás lehetőségének megteremtése is. Jelenleg nemhogy a születendő, de a már élő fiataljainknak a helyzete is kilátástalan.
Kérem ezért képviselőtársaimat – különösen a patkó másik oldalán –, hogy a szavazásnál ne a Kormány "nem támogatom" szavaira hallgassanak, hanem a lelkiismeretükre, a lelkiismeretük szavára – mert ha nem így tesznek, akkor a korábban a magzati élet védelmében elhangzottak őszintesége vitathatóvá válik. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi