TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt köszönetet mondok Nádori képviselőtársamnak, Hatvani Zoltánnak, Tarnóczky Attilának és Zsebők Lajosnak, akik rendkívül meggyőzően szóltak a magyar kistelepülések helyzetéről, azokról a lehetőségekről, amelyeket halálos vétek lenne figyelmen kívül hagyni.
Nádori professzor úr a tornatermi esetet említette, teljes joggal, és én magam is tapasztalom a magam kis nógrádi térségében, hiszen abból a térségből tett említést a professzor úr. Arról a kezdeményezéssorozatról is tudok, amit éppen a tornatermek, az oktatás területén próbálnak nagy erőfeszítéssel és rendkívül ügyes rutinnal megvalósítani.
Most, amiről részletesen szólnék, éppen az ivóvízellátás kérdése, amit Hatvani képviselőtársam kiemelt. Nagyon fontos kérdés, és azt hiszem, hogy felületesnek is mondható sokszor egy-egy olyan statisztikai közlés, vagy figyelmetlenségnek talán, ami nagyszerűen nevesít például ivóvíztározók környezetében lévő településeket. E településeknek egy részét – magyarul – figyelembe veszi, más részéről pedig mintha megfeledkeznék.
Én mindenképpen adminisztratív hibának tartom, és amikor Zsebők képviselőtársam 6578-as számú módosító javaslatához csatlakozva benyújtottam a magam módosító javaslatát és éppen térségemben, Nógrád megyében a hasznosi víztározó környezetében lévő településekről elolvastam a statisztikai kimutatást: itt gyakorlatilag 3 település szerepel nevesítve: Maconka, Mátrakeresztes, Nagybátony. Ilyen formában Mátrakeresztes, mondhatnám, hogy a pásztói térség egyik fontos állomása. Kitérnék itt arra, hogy mennyire fontos lenne, amit Tarnóczky képviselőtársam mondott, hogy újra fölmérjék ezeket a településeket, hátrányos helyzetűek még akkor is, ha lehetőségeik éppen a turizmus szempontjából lennének majd rendkívül fontosak. De hogyan gondolkodjék turizmusban egy ilyen kitűnő helyen lévő település, jó levegővel, ha jó ivóvize nincs? Vagy egyenesen a szennyvízelvezetők és a megásott kutak egymástól alig 3-4 méter távolságra helyezkednek el.
Fontos ez a kérdés, hogy a hasznosi víztározó környezetében valóban megoldódjék az ivóvízellátás, ezért nevesítettem továbbá 3, illetve 4 településemet: Mátramindszentet, Dorogházát és Szuhát. Ehhez csatlakoznék még Nagybátony olyan formában, hogy itt már szerepelt. De ez Bátonyterenye néven ismert jó néhány éve mint város szerepel Nógrád megyében. Ennek is megvan a vonzáskörzete például egy nemti település esetében, ahol szintén megoldatlan az ivóvízellátás.
Hogyan gondolkodjunk turizmusban – ismétlem –, hogyan gondolkodjunk fejlesztésben, ha alapellátások nincsenek biztosítva? Itt a falunak megvan a rutinja, mint említettem. Megvan a maga habituális képessége is. Rendkívül ügyesen és rendkívül takarékosan tud gondolkodni, ha akar egy-egy település, és ezt az én nógrádi településeim esetében elmondhatom. Csak ezt a kis segítséget várják, amely legalább figyelembe veszi őket, s az alapellátásra azt a minimális ellátást biztosítja, amit biztosítania kell.
Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy nógrádi falvaim fejlődésének érdekében, ami természetesen az egész nemzetgazdaság fejlődését jelenti majd, vegyék figyelembe módosító javaslatomat és támogassák.
Nagyon szépen köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi