MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)
MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Őszintén megmondom, egy kicsit szégyellem is magam, hogy ebben a vitában megszólalok, de aki szelet vet, az vihart arat. Mondom ezt azért, mert kormánypárti képviselő szájából hangzott el az, hogy az év végén valószínűleg az ellenzék obstruálni fogja a törvényalkotás folyamatát. Úgy tűnik, nem mi tesszük ezt, hanem azok, akik ilyen törvényeket ide hoznak. Miközben alapvetően fontos törvényekre – azt hiszem – ma már nem lesz időnk, gondolok itt a földművelésügyi alapokról szóló törvényre.
Hogy mégis megszólalok, annak az az oka, hogy most már számomra világossá vált, hogy Zsiros Géza – és minden tisztelet e tekintetben az övé – az agrárátalakulás során egy olyan – nem is kis – tömeget képvisel, akik így vagy úgy az átalakulás során szeretnének földhöz jutni. Én azonban egy olyan megyéből, olyan választókerületből jöttem ide parlamenti képviselőnek, ahol az ott élő parasztság meghatározó többsége a jövőjét szövetkezetben képzeli el. (Dr. Zsiros Géza: Csináld!)
Nagyon-nagyon sok levelet kapok a hónapok során. Felhívtam a 74 község polgármesterének és jegyzőjének a figyelmét, hogy szívesen elfogadok névtelen leveleket is, amelyek arról szólnak, hogy tsz-elnökök az átalakulás során gazfickó módjára viselkednek, és minden egyes ügyben, amennyire időm engedi – és kell hogy engedje –, megpróbálok ez ügyben képviselői jogállásomnál fogva fellépni és segíteni az átalakulást. Nos, ilyen leveleket nem kapok, ellenben azt látom, hogy az átalakulás megy.
A másik dolog: választókerületemben bizony rengeteg probléma van – és erről kellene beszélni, kedves képviselőtársam –, az erdők kárpótlásáról nincsenek meg azok a generális törvények mind a mai napig, amelyek ezekre a kérdésekre választ adnának. Az erdők kárpótlása nem oldható meg, mert nincs meg az a tulajdoni forma, amit meg kellene fogalmazni egy erdőtörvényben, amit meg kellene fogalmazni egy erdőbirtokosságokról szóló törvényben.
Ezeket az embereket a választókerületemben – mert a választókerület 36%-át erdő borítja – ma már nagyon nehezen tudom fékezni, nagyon nehezen tudom őket féken tartani. Legfeljebb arra hivatkozok, hogy a törvényalkotás folyamatában ezeket a törvényeket még nem sikerült megtárgyalni.
Szeretném továbbá elmondani azt, hogy Szilasy György képviselőtársam által elmondottak egyetlen szavával sem értek egyet. Ugyanitt már elhangzott, de elmondanám: Vas megyében is bizony a megyei földművelésügyi hivatalt nem a volt tanácsi emberek hozták létre. Jogosítványa volt a megyei Kisgazdapártnak, hogy kinevezzen egy igazgatót, aki azóta szerencsétlen körülmények között, lehet, hogy ennek áldozata volt szegény, fiatalon elhunyt infarktusban. Azonban az utódja is egy ismert MDF-es politikus Vas megyében, ami nem baj, csak persze Szilasy György nem erről beszélt.
Még egy dologról szeretnék beszélni. A megyei földművelésügyi hivatalok munkáját kellően ismerem, és tudom azt, hogy ők – amennyiben ezt a törvényt elfogadják – ennek a törvénynek a végrehajtására teljesen alkalmatlanok. Ellenben egy ígérvényt tehetek önöknek: amennyiben ez a törvény elfogadásra kerül, úgy választókerületem mind a 74 községében fogok találni kisebb és nagyobb problémákat, én magam fogom azokat keresni. Akkor valóban kíváncsi leszek, hogy ez a hivatal a problémákat hogy lesz képes kezelni.
Túl ezen még az is felvetődik bennem, hogy ha alapítok egy betéti társaságot a feleségemmel, és itt a Parlamentben valaki azt mondja, hogy itt valami bűnös dolog történik, akár a hitvesi ágyba is bejöhet egy kinevezett, és meghallgathatja, hogy miről is beszélünk.
Az erdőgazdaságok átalakulásánál és a társadalom, a gazdaság sok-sok szeletében lehet felállítani ilyen felügyelő tagokat, akik vizsgálják a dolgokat. Ennyi. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi