FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)
FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hát nem tűntem fel talán. Négy indítványunkat szeretném ismertetni részletesebben a beadott tíz közül.
Ezek közül az első lenne a terhesgondozással kapcsolatban. Ha hiszik, ha nem tisztelt képviselőtársaim, se a tb. költségvetésében, se pedig az állami költségvetésben olyan címszó, hogy terhesgondozás nem szerepel. Most ahhoz, hogy a terhesgondozás az orvostudomány mai szintjének megfelelően, korszerűen, számonkérhetően és hatékonyan legyen végrehajtva, meg kell teremteni az anyagi hátterét is. A javaslat lényege az, hogy erre – és miután elismerve azt, hogy ez alapjában véve állami feladat – a tb. költségvetésében legyen 3 milliárd forint elkülönítve, és népjóléti miniszteri rendelet szabályozza azt, hogy ezt hogyan használjuk fel.
Ellenérvként felhozható a javaslattal szemben az, hogy a terhesség egy élettani folyamat, miért kellene erre ekkora nagy összeget elkülöníteni. Magyarázat az, hogy az lehet, és ez a kettő egyáltalán nem áll egymással ellentmondásban. Ugyanis ha azt nézik, hogy milyen problémák vannak a terhességgel, és hogy ezek a problémák annál kevésbé járnak rossz eredménnyel, vagy korrigálhatatlan eredménnyel, mennél inkább törődünk vele és odafigyelünk, akkor azt találjuk, hogy a ráfordítás egyenes arányban áll az eredményességgel, és várható, hogy a koraszülések magas aránya, amitől sajnos az ország szenved, a szülési kedvnek a fokozása, a terhesgondozás intézményi körülhatárolatlansága megoldható akkor, hogyha ezt a pénzösszeget elkülönítjük.
Másik ellenérv az lehetne, hogy ha a terhesgondozásra ennyit félreteszünk, egy-egy terhesre túl sok pénz jut. Ha azokat a problémákat említjük, amelyek a korszerű terhesgondozásnál nélkülözhetetlenek, tehát költséges eszközös vizsgálatok, maguk az eszközök is szükségesek ehhez, gondolok például itt az amniocentesisre, amnioscopiára, akkor a kromoszómavizsgálatra stb., azt mondták, hogy ez a terhespatológia tárgykörébe tartozik. Ez az érv sem tartható, mert terhespatológiára sincs külön elkülönítve pénz, tehát ez ebből az elkülönített pénzből nagyon is végrehajtható lenne.
Harmadik ellenérvként azt lehetne felhozni, hogy a javaslatomat sem, de az ellenérveket sem semmiféle számítás nem erősíti meg. Ugyanis annak idején a költségvetésben sem úgy szerepelt, hogy terhesgondozásra, hanem a terhesgondozás támogatására, vagy hozzájárulásként valamihez, ami nem szerepelt, ami csak úgy lebegett a költségvetésben, és elillant, mint a szitakötő, ha az ember meg akarta volna fogni.
Most erre azt mondanám, hogyha kiderül az, hogy ez a pénz több lenne a kelleténél, van bőven elegendő lyuk az egészségügyben, ahova ezt a pénzt akár évközben is át lehet csoportosítani. Ha pedig az derülne ki, hogy ez a pénz kevés, abban az esetben a ráfordítás esetén nyilván jobban járunk, tehát kisebb lesz az eredménytelenség, mintha ezt a javaslatot nem támogatjuk.
Második javaslatpont a tb. hiányának a kezelése. Az eredeti előterjesztés azt gondolta, hogy a tb. bocsásson ki kötvényeket. Most túl azon, hogy ez menynyire törvényes, vagy mennyire törvénysértő, azt lehet mondani, hogy ez a megoldás nem jelent segítséget a tb. számára.
(12.40)
Nem engedhetjük meg azt, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok még létre sem jöttek, és máris a nyakukba hurkolnánk egy nem 40 milliárdos adósságot, hanem ennek valójában inkább a kétszeresét. Nem várhatjuk azt, hogy a társadalombiztosítás valaha is önjáróvá válhasson, hogyha ezt most megtesszük.
A másik dolog pedig az, hogy szeretnénk azt, hogy a társadalombiztosítás önjáró legyen. Tudnunk kell, hogy mit akarunk. Elképzelhető az állami közreműködés fenntartása úgy, hogy államilag központosított egészségügyet akarunk, de akkor ezt kell mondani. Akkor nem kell azt a retorikát folytatni, hogy azt akarjuk, hogy az önkormányzat független legyen a központi kormányzattól, hanem akkor azt kell mondani, hogy mi ezt a szocialista rendszerben bevezetett, állami irányítású egészségügyet akarjuk továbbvinni, és akkor valóban ezeket a dolgokat kell csinálnunk tovább.
A harmadik javaslatcsoportom az amortizációval kapcsolatos. A költségvetés ugyanis, hogyha azt akarjuk, hogy ez a valós helyzetet tükrözze, akkor feltétlenül be kell építeni a költségekbe az amortizációt is, ezzel egyébként minden szakértő egyetért. Ellenérvként a bizottsági vitában mindössze az hangzott el, hogy nem látják annak az idejét, hogy ezt most tegyük meg, mert így is nagy a hiány, csak annyit érünk el vele, hogy a hiányrovatba nagyobb összeget írnánk, mint amennyit jelenleg.
Erre azt mondanám, hogyha ezt mi így hagyjuk, akkor ez egy időzített bomba, ez egy csontváz a szekrényben, ami akkor fog előkerülni, amikor a társadalombiztosítás önkormányzata netán megpróbál talpra állni, először is feláll. Ha véletlenül a sors kegye folytán olyan szerencsés helyzetbe kerülne, hogy az adósságot sikerülne rendezni akár vagyonjuttatás révén is, akkor a működésnek okvetlen akadálya lenne az, hogyha az amortizációs költséget akkor akarnánk felszámítani.
Tehát nagyjából azt mondhatjuk, hogyha a helyzetet hagyjuk, hogy így menjen tovább, ez azt jelenti, hogy a társadalombiztosítási-önkormányzat gúzsba kötve születne meg úgy egyáltalán.
Az az érv, hogy úgyis mi hangoztatjuk azt, hogy végül is a társadalombiztosítás, az egészségbiztosítási önkormányzat maga nem fog tudni működni állami szerepvállalás nélkül, ezt éppen mi hangsúlyozzuk, tehát ez a részünkről nem érv. A valóságban az a helyzet, hogy mi tényleg azt mondjuk, hogy az államnak továbbra is szerepet kell vállalnia, de ez nem jelenti azt, hogy a tb. működése ne legyen a biztosítás szempontjából megalapozott és önjáró.
Valóban el kell különíteni mindazt a feladatot, amely továbbra is állami feladat marad, és ezt majd a költségvetésből kell biztosítani, de ugyanakkor minden eszközzel hozzá kell segíteni a társadalombiztosítást ahhoz, hogy függetlenedjen, és a rá háruló genuin feladatokat ő a saját erejéből lássa el. Ez nem képzelhető el az amortizáció bevezetése nélkül.
A másik nagyon fontos dolog az, hogy amortizáció nélkül a szolgáltatások ára nem állapítható meg. Tehát az ármegállapítás csak az amortizáció felszámításával történhet. Ha ezt nem tesszük, lehetetlenné válik a szektorsemleges finanszírozás.
Ha a szektorsemleges finanszírozás nem jön létre, az alapvetően a vállalkozásoknak vág elébe és teszi lehetetlenné a vállalkozásokat, márpedig a vállalkozói tőke bevonása az egészségügybe és a társadalombiztosításba alapvető szükséglet lenne. Addig, amíg ezt nem tesszük meg, hiába is számítunk rá és hiába várjuk, hogy a vállalkozói tőke az egészség- és a társadalombiztosításban egyáltalán megjelenjen.
A negyedik javaslat a reform bevezetésével kapcsolatos. Ezt azért hoznám fel, mert a tisztelt miniszter úr a reform bevezetését financiális oldalról próbálta megfogni, és a reformintézkedések elsősorban financiális intézkedések lennének.
Most a reform második lépéseként a járóbeteg-szakellátásban kívánják a financiális reformot bevezetni, de nem egységesen, hanem úgy, hogy a járóbeteg-szakellátásban a német pontrendszert, a fekvőbeteg-szakellátásban pedig a homogén betegségcsoport-finanszírozási rendszert próbálnák bevezetni, az úgynevezett DRG-rendszert.
Ezzel kapcsolatban hadd mondjam azt, hogy miután fizetésemelésre, béremelésre nem különítettek el külön pénzt, ezzel szemben reformintézkedésekre 8,6 milliárd forint félre van téve, a Liberális Orvosklubban arra a következtetésre jutottunk, hogy nem szabad engedni, hogy ez a pénz veszendőbe menjen, hanem ezt lehetőleg valóban béremelésre kell fordítani.
Ez a szakellátásban összességében körülbelül 15%-os béremelést tenne lehetővé.
Azt elismerjük, hogy a reform lépéseként valóban be kell hozni a teljesítményorientációt, azonban azt gondoljuk, hogy elégséges lenne a járóbeteg-szakellátásban ezt bevezetni, a német pontrendszer adaptált változatát, de nem úgy, mint ahogy az előterjesztés javasolja, hogy az új fizetésnek mintegy 70%-a maradjon meg alapnak, hanem alapnak maradjon meg az egész eddigi teljes fizetés, tehát ez legyen egy biztosan folyósítandó összeg.
Ez a 15%, ami ehhez jön, ez alkalmas lehet a teljesítmény-finanszírozási kísérlet lebonyolítására, tehát a mi javaslatunk szerint az orvosok így mindenképpen többletpénzhez jutnának.
A másik dolog pedig az, hogy az egészségügynek vannak olyan vonásai, ahol a teljesítményorientáció nem valósítható meg a dolog természeténél fogva, ilyen például a fekvőbeteg-szakellátásban az ápolás. Ezeken a területeken mi a normatív, egységes 15%-os béremelés bevezetését javasolnánk.
Ezzel kapcsolatban a politika egy kicsit hasonlítható a sakkjátékhoz. Amikor édesapám tanított sakkozni, többször figyelmeztetett, hogy "az Isten szerelmére, először gondolkozzál és csak azután lépjél!"
A reform bevezetésével kapcsolatban hasonló a helyzet, meg kell gondolni, hogy ez kellően elő van-e készítve, az orvosok kellően tájékoztatva vannak-e, a személyi és a tárgyi feltételek adottak-e ennek a reformnak a bevezetéséhez. Ha alapul vesszük azt, ami az alapellátásban történt – erre a bizonyos kártyarendszerre gondolok –, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás, nem volt előkészítve, egy iszonyú zűrzavar és káosz volt, és most jelenleg az alapellátás ebben szenved. A második csapás most már ne a szakellátást sújtsa, úgy gondoljuk, hogy profi módon ezt elő kellene készíteni, de ez maga is pénzt igényel. Különben hadd szóljak azért mellette is, nem csak csupa bíráló szót ejtsek:
A Liberális Orvosklubban igenis előnyös vonásának tartják a javaslatnak hogy itt újabb kártyát már nem akarnak bevezetni. Ez legalábbis egymilliárd forintos veszteségelmaradást jelent a reformhoz képest, tehát a reform keretében. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi