SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az idén nyáron kirobbant bankbotrány szerteágazó, romboló hatását tekintve markánsan jelezte, hogy ideje lenne már végre a Kormánynak a saját háza táján is söprögetni. Álláspontom szerint az Állami Bankfelügyelet vezetőinek és munkatársainak felelőtlensége, mondhatni hanyagsága vagy netán kényelmessége közvetett és közvetlen módon, de egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy az Ybl Banknál – az egész bankszakma és szélesebb körök által is ismert módon – felelőtlen gazdálkodás folyt, és a szinte nyíltan zajló visszaélések megakadályozására semmiféle hatékony intézkedés nem történt a Bankfelügyelet részéről.
Pedig itt, tisztelt kollégák és tisztelt miniszter úr, milliárdokról volt szó. És a vállalkozások több milliárdján kívül költségvetési szervek körülbelül 2 és fél milliárd forintja is bentragadt a bankokban a botrány következtében. Ebből a 2 és fél milliárd forintból a végleges veszteség, mai tudomásunk szerint, meghaladja majd a félmilliárd forintot, amely tehát odaveszett az adófizetők pénzéből.
Vajon kit és milyen módon vontak felelősségre azért, hogy a Pénzügyminisztérium, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a büntetésvégrehajtás szervezete és más költségvetési intézmények egyenként százmilliókat tartottak jogszabálysértő módon, általában színlelt állampapír-vásárlási ügyletek keretében a botrány által érintett pénzintézeteben, így egyebek között az Ybl Bankban is.
Tisztelt Miniszter Úr! Bízva az ön és Kormánya tiszta és erkölcsös kormányzati munkamódszerében, kérem, mutasson rá a Parlament és az ország nyilvánossága előtt, hogy ebben az ügyben ön vagy Kormánya kit, mikor és milyen módon kíván felelősségre vonni, illetve felelősségrevonását kinek kívánja kezdeményezni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi