SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! A Lotz képviselőtársam által feltárt helyzet valós, mindazok a lépések 1989-től így zajlottak le. Az ügy annyi kiegészítést érdemel még, hogy 1989-ben, az átalakulás kezdetekor a vállalat vezetése és a vállalat elismerte ama követelést, amit az akkori Egészségügyi Minisztérium támasztott vele szemben az intézmény létrehozása kapcsán, másik oldalról kötelezettséget vállalt arra, hogy eredeti funkciójában meghagyja az Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet számára az intézmény hasznosítási lehetőségét.
A sérelmezett jogi helyzet 1989-től egy folyamat eredménye, ami részben az ÁVÜ létrehozatala előtt és döntő részben a ma érvényes jogi keret kialakulása előtt következett be. Ezért képviselőtársam első kérdésére, hogy lehetséges-e ma hasonló jellegű privatizáció, egyértelműen az a válaszom, hogy nem lehetséges.
Nem lehetséges azért, mert minden egyes ilyen lépéshez az Állami Vagyonügynökség jóváhagyása kell a ma érvényes jog szerint. Másodszor: a jóléti, szociális, kulturális vagyontárgyak tekintetében a helyi érdek-képviseleti szervezeteknek véleményezési, sőt vétójoga van. Harmadszor: az Állami Vagyonügynökségnek lehetősége van, hogy az ilyen kulturális, szociális létesítményeket valamilyen jó gazda, dolgozói alapítvány, önkormányzat vagy közcélú alapítvány számára átadja.
A probléma e múltelemzéssel azonban nem oldódik meg, és megvizsgáltatva a kérdést az a meggyőződésem, hogy szükséges, hogy ez az intézmény eredeti funkciójában működjön tovább, és ehhez kívánom a szükséges intézkedéseket megtenni.
Három egymástól elválasztható, de egymással paralell futó megoldás valósítható meg. Átmeneti megoldásként a Népjóléti Minisztérium 1992-ben biztosított a működéshez támogatást. A további működés és jó hasznosítás kérdéskörében az Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet programot dolgozott ki, amiben van egy sajátos kooperáció a helyi önkormányzattal ismereteink szerint. Ez reális alapot ad az intézmény normális működésére, ha a tulajdoni kérdés megoldódik.
Megvizsgáltatva az ügyet, jogilag van az Állami Vagyonügynökségnek lépéslehetősége, és az Állami Vagyonügynökség meg fogja tenni a szükséges lépéseket, amelyek egyébként meglehetősen bonyolult eljárást igényelnek, hogy vagy az említett Munkaegészségügyi Intézet vagy a tb. számára ez az intézmény rendelkezésre álljon.
Végül a Népjóléti Minisztérium és a népjóléti miniszter biztosított arról, hogy a működés fenntartása érdekében olyan tárgyalásokat folytatnak, hogy ha szükséges, akkor a működés további támogatása is elképzelhető részükről.
Ezek alapján kérem képviselőtársaimat, hogy a válaszomat fogadják el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi