SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Eléggé különös dolog, hogy előterjesztés nélkül tárgyaljunk egy törvényjavaslatot. Ennek a törvényjavaslatnak van egy másik olyan vonatkozása, amely megint eléggé furcsa. Szerencsére itt van az Igazságügyi Minisztérium képviselője, és esetleg tud reagálni arra a kérdésre, amire annak idején az alkotmányügyi bizottságban senki nem tudott.
Mostani felszólalásom tulajdonképpen nemcsak ezt a törvényt érinti, hanem folyamatot. A jogalkotási törvény 24. §-ának (1) bekezdése értelmében az igazságügy-miniszter felelős azért, hogy a joszabály összhangban álljon más jogszabályokkal, megfeleljen a jogpolitikai elveknek, illeszkedjen be az egységes jogrendszerbe, és feleljen meg a jogalkotás szakmai követelményeinek.
Az elmúlt időben eléggé sok olyan törvényjavaslat érkezett az Országgyűlés elé, amelyet ilyen előzetes egyeztetés nem előzött meg. Szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy aki például jelen volt a szövetkezeti törvényekkel kapcsolatos különböző képviselői törvényjavaslatok vitájánál, tudomásul kellett vennie, hogy ezeknek a vitáknak a jelentős része teljesen feleslegessé vált volna akkor, ha az Igazságügyi Minisztérium képviselője a vita elején kifejti a jogalkotási törvény idézett rendelkezésével kapcsolatos álláspontját.
Minden törvényjavaslatnál rendkívül fontos, hogy az a törvény megfelel-e az alkotmányosságnak és beilleszkedik-e a jogrendbe.
(16.10)
Ha nem a Kormány terjeszti elő ezeket a javaslatokat, minden esetben – álláspontom szerint – vizsgálni kellene ezt a szempontot, és ebben a kérdésben az Igazságügyi Minisztériumnak célszerű lenne nyilatkoznia. Konkrétan mi a köze ennek a bevezetésnek a mostani törvényjavaslathoz?
Ha ezt a törvényjavaslatot, amelyet a költségvetési bizottság terjesztett elő, önmagában vizsgáljuk, akkor ez a törvényjavaslat minden kívánalomnak megfelelne.
A probléma ott jelentkezik, hogy ez a törvényjavaslat érint egy olyan témát, amelyet egy párhuzamosan futó törvényjavaslat is érint. Ez pedig a társadalmi szervezetek kezelői jogának megszüntetésével kapcsolatos eljárás.
Az ebben a kérdésben előterjesztett törvényjavaslat általános vitája befejeződött, az előkészítettség hiányosságai miatt azonban utólagosan hatpárti egyeztetésre került sor, és ismereteim szerint egy kompromisszumos, újabb szövegváltozat készül.
Annak a törvényjavaslatnak nagyon lényeges eleme, hogy ezeknek a szervezeteknek a kezelői jogában volt ingatlanok jelentős része új tulajdonosra vár, ezek vagy a régi kezelők lesznek, vagy pedig kiosztásra kerülnek, akár pártok, társadalmi szervezetek, akár az önkormányzatok között.
A két törvényjavaslat között ott jelentkezik az összefüggés, hogy a mostani törvényjavaslat, amely hangsúlyozom, ha önmagában nézzük, minden szempontból megfelelő lenne, tartalmaz egy olyan rendelkezést, hogy azok a szervezetek, amelyek a vagyonelszámolást még mindig nem készítették el megfelelően, még szeptemberig tulajdonképpen biztonságban lehetnek, hiszen szeptemberig kellene a Kormánynak előterjesztenie egy olyan törvényjavaslatot, amely ezeknek az ingatlanoknak a sorsát rendezné.
A probléma ott van, hogy azok a szervezetek, amelyek eleget tettek a kötelezettségüknek, és elszámoltak, az ő kezelésükben lévő ingatlanoknál már minden valószínűség szerint szeptember előtt lezajlik az új tulajdonost kereső eljárás, ami el fog húzódni ennek a törvénynek a hatálybalépése esetén azoknál az ingatlanoknál, amelyeknek a kezelői nem számoltak el megfelelően.
Ebből különböző anomáliák származhatnak, hiszen elképzelhető, hogy egy kisebb helyen 2-3 igénybe vehető ingatlan van, ezek közül éppen nem számolt el a kezelő, és ott nem lehet megoldani azt a problémát, amelyet máshol meg lehet csinálni.
Ezért – bár hangsúlyozom, a törvényjavaslat önmagában megfelelő – a két törvényjavaslat összhangját mindenképpen meg kellene teremteni. Amikor az alkotmányügyi bizottság ezzel a kérdéssel foglalkozott, az Igazságügyi Minisztérium képviselője nem volt jelen.
A jelen lévő kormánytisztviselő nem tudott választ adni a két törvényjavaslat közötti összhang kérdésére. Ezért feltétlenül szükséges lenne, hogyha a Kormány eddig ebben a kérdésben még nem lépett, legalább utólag, most az általános vita keretében fejtse ki azt az álláspontját, hogy a két törvény közötti összhangot tudja-e biztosítani, a két javaslat között lát-e most bizonyos eltérést, és hogyha van ilyen eltérés, akkor mi erre a megoldás? Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi