HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Interpellációm benyújtására három cél késztetett. Először: egy konkrét törvénysértést, törvénysértő lépést szeretnék segítségével megakadályozni.
Másodszor: szeretném felhívni a Kormány figyelmét egy nyilvánvalóan létező joghézagra.
Harmadszor pedig: szeretném felhívni az Országgyűlés figyelmét arra, hogy előfordul alkotmányellenes jogalkotás.
(15.10)
A konkrét eset dióhéjban:
Izsófalva Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 4800 fős nagyközség. Három, földrajzilag is elkülönült településből – úgymint Ormosbánya, Izsófalva és Rudolftelep – áll ez a nagyközség.
Ormosbánya és Rudolftelep 1900, illetve 800 lakosú településrészek. Ormosbánya lakossága 1992. augusztus végén népszavazással úgy döntött, hogy önálló települést alapít, tehát település-szétválásra kerül sor. Ez a döntés annak rendje és módja szerint megszületett.
A helyi választási bizottság Ormosbányán az önkormányzat választásának időpontját 1993. február 7-ében határozta meg. De mi lesz az izsófalvi önkormányzattal, pontosabban annak a polgármesterével?
Ezzel a kérdéssel, ezzel a kérdéskörrel tulajdonképpen két jogszabály foglalkozik. Az egyik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. számú törvény, amely szerint a megválasztott képviselő jogállása változatlan marad, képviselő-testület választására akkor kerül sor, ha nem tud felállítani működőképes ilyen testületet valamelyik település. A polgármesterről ez a jogszabály nem rendelkezik.
A másik: a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló 1990. évi LXVII. számú törvény, amely taxatíve felsorolja a polgármester munkaviszonya megszűnésének hat esetét, de ezek között az esetek között nem tesz említést arról, amikor település-szétválásra kerül sor. Tehát az ide vonatkozó törvények közül ezzel a kérdéssel konkrétan egyik jogszabály sem foglalkozik.
Hasonló eset miatt először Tokodon merült fel a szabályozás igénye. Törvényi szabályozás híján az Országos Választási Bizottság 1990. december 13-i elvi állásfoglalásában kimondta, hogy szétválás esetén mind a két településen polgármestert kell választani.
Tehát van egy törvény, illetve két törvény, amelyik ezzel a kérdésel nem foglalkozik, nyilvánvaló a joghézag.
Van egy országos választási bizottsági elvi állásfoglalás, amelyet egyébként egy belügyminiszteri helyettes államtitkári levél is 1992 novemberében megerősített.
Kérdezem ezek után – ezek tisztázására – a tisztelt belügyminiszter urat
1. Ön szerint 10 000 lakos alatti települések szétválása esetén mi a jogállása az eredetileg megválasztott polgármesternek?
2. Kell-e ön szerint kiírni a szétváló települések mindegyikében polgármester-választást?
Természetesen végső soron e kérdéseim oda irányulnak és arra keresnek választ, ami az interpellációm fő címében is szerepel: pótolhat-e joghézagot az Országos Választási Bizottság elvi állásfoglalása? Várom a miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi