ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Igen. Értelemszerűen egyharmadot. Köszönjük szépen.
Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatal következik.
A benyújtott módosító javaslatokról együttes jelentés készült négy kötetben 8773-as számon, és kiegészítő jelentés 8817-es számon.
Határozathozatalunk során az alapjelentés sorrendjét követjük. (Zaj.)
Szíves figyelmüket kérem, és a szavazásban részt vevőktől azt, hogy foglaljanak helyet.
A kiegészítő jelentés 19. pontjában az alkotmányügyi bizottsági állásfoglalásban ismerteti a bizottság azokat a törvényhelyeket, amelyeknek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők több mint kétharmadának igen szavazata szükséges.
A házbizottság 1991. augusztus 22-i ülésén állást foglalt arról, hogy ilyen esetekben mi legyen a követendő eljárás. Eszerint az alkotmányügyi bizottság szokásos jelentésében állásfoglalásáról tájékoztassa az Országgyűlést. A plenáris ülésen ilyen esetben mód van kisebbségi álláspont ismertetésére is.
Az imént megismerhettük Szigethy István képviselő úr előadásában a kialakult kisebbségi álláspontot. Az Országgyűlés ez eljárás keretében, az álláspont ismertetése után, az adott kérdésben vita nélkül határoz.
A házbizottság állásfoglalása alapján kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a kiegészítő jelentés 19. pontjában rögzített felsorolást, amely a törvényjavaslat kétharmados elfogadást igényelő részeit, elemeit sorolja fel. Határozathozatal következik. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.)
Az Országgyűlés 156 szavazattal, 109 ellenében, 5 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy a kiegészítő jelentés 19. pontjában az alkotmányügyi bizottság által előterjesztett felsorolást tekinti a kétharmados szavazás meghatározó tényének.
Ezek után ismertetem a követhető szavazástechnikai eljárást. Az egyes, minősített többséget igénylő normarészeknél, az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása alapján, a soros elnök tájékoztatja a tisztelt Országgyűlést; majd a módosító javaslatok határozathozatalára is a minősített többség szabályai szerint kerül sor.
Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kétharmados rendelkezés elhagyását indítványozó javaslatok elfogadása természetesen az egyszerű többség szabályai szerint történik.
A kétharmados elfogadást igénylő normarészekhez benyújtott módosító javaslatok szavazása után a módosító javaslattal nem érintett részek elfogadására kerül sor, természetesen szintén a minősített többség szabályai szerint.
Végezetül, a törvény végszavazása eredményének megállapításánál, az előterjesztéssel összhangban, az egyszerű többség alkalmazására kerül sor.
(15.10)
Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása szerint az 1. § (2) (4) (6) (8) (10) (11) (13) (14) (15) (17) (18) (23) (24) (26) és (35) bekezdéseinek elfogadása és módosítása minősített többséget igényel. (Zaj.)
Kérném szépen a szavazás során – amennyire lehet – a nagyobb csendet biztosítani!
Az 1. pontban előterjesztett módosítás egyik bizottságban sem kapott egyharmados többséget.
A 2. pontban Salamon László a preambulum módosítását javasolja. Lényege: a nemzetközi egyezményre történő hivatkozás maradjon el a preambulumból. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a kulturális nem. Miniszter úr?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi