SOLT OTTILIA, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság kisebbségének előadója:

Full text search

SOLT OTTILIA, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság kisebbségének előadója:
SOLT OTTILIA, a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság kisebbségének előadója: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottságnak egy kisebbségi csoportja – amely nem teljesen azonos az ellenzéki képviselőkkel, hiszen az ellenzéken kívül néhány kormánypárti képviselő is ehhez a véleményhez csatlakozott – nem javasolta, hogy a Kormány előterjesztését vitára bocsássuk. Egyszerűen azért nem, mert úgy gondoltuk, hogy a társadalombiztosítás kérdéseinek további módosításával meg kellene várni azt a néhány hetet, ami az önkormányzat felállításáig hátra van.
Évek óta minden alkalommal, amikor a társadalombiztosítás szóba kerül, lényegében egyetértőleg a Ház különböző oldalain ülők elmondjuk, hogy az igazi gazdája ennek a pénznek és ennek a problémának az önkormányzat lenne, amely bizonyos fokig a közvetlen költségvetési érdekektől és a közvetlen politikai érdekektől függetleníteni tudná magát. Azonban amióta itt ülünk ebben a Házban, azóta mindig szorosabb és szigorúbb készhelyzet elé áll az az elképzelt testület, amely rövid idő múlva felelős lesz a társadalombiztosításért.
Hogy csak a legutóbbi döntéseinket elevenítsük fel, a költségvetési vita során milliárdoktól fosztottuk meg a társadalombiztosítási kasszát akkor, amikor a Kormány az ÉT-megállapodásra hivatkozva az úgynevezett profiltisztítást ebben az évben elhalasztotta, 40 milliárd forint értékben eladósította kötvénykibocsátással a társadalombiztosítást a következő évekre és most ezzel a törvénymódosítással apróságokban ugyan, de stratégiai jelentőségű változásokra tesz javaslatot, ami mind-mind megköti a kezét annak a testületnek, amely politikai és anyagi felelősséget fog viselni – reményeink szerint hetek múlva – a társadalom előtt a társadalombiztosításért.
Éppen ezért ez a kisebbségi vélemény úgy szól, hogy a 75/II-es törvény módosítását vonja vissza a Kormány és ezek közül csak azt a néhány, teljesen operatív kérdést tegye a Ház elé, amelyek nélkül már a következő hónapokbeli nyugdíjkifizetések lehetetlenek, és az összes többi módosítási javaslatával várja meg a társadalombiztosítási önkormányzat felállását. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)
(16.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi