PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Szeretnék engedélyt kérni arra, hogy tekintettel arra, hogy körülbelül 6 héttel ezelőtt hangzott el az interpelláció, és talán nem mindenkinek volt lehetősége elolvasni a választ, hogy miután néhány szóban ismertetném az előzményeket, egy-két perccel hadd lépjem túl a válaszadásra megadott időt.
Az előzményeket összefoglalva hadd mondjam el, hogy 1992. június 2-án tárgyalta és fogadta el a Parlament a koncessziós törvény módosításaként az ágazati törvények közül a közlekedési és vízügyi ágazatot érintő törvényeket. Ebben a törvénymódosításban a Parlament úgy döntött, hogy az országos közforgalmi kikötővé nyilvánításnak a rendjét meghatározza, az eljárási szabályokat megfogalmazza, de ezenkívül a Parlament elfogadott 4 kikötőre vonatkozóan egy olyan szabályt, amely törvény alapján írta elő, hogy ezeket a kikötőket országos közforgalmi kikötővé nyilvánítsuk. Akkor a vitában többen is hangot adtunk annak, hogy érthetetlen, hogy miért kell a Parlamentnek az eljárási szabályokon túlmenően dönteni ezeknek a kikötőknek a sorsáról. Én még egy olyan kifejezést is használtam, és elnézést is kértem érte, hogy valahol én a sanda mészáros módszerét érzem mögötte, aki jobbra néz, és balra üt. Én azt feltételeztem, hogy valami olyan cél van a kikötők besorolása mögött, hogy a tárca idővel a költségvetést meg tudja pumpolni, szükség esetén a törvényre hivatkozással hozzájuthasson a fejlesztéshez szükséges összegekhez. Az elmúlt fél évben azonban kiderült, hogy nem erről van szó.
Valóban a sanda mészáros effektus működött, de nem a költségvetés tekintetében, hanem ami ennél sokkal rosszabb, a tulajdonviszonyok tekintetében. Az történt, hogy ezzel a törvénnyel a Parlament tudatlanul – azért tudatlanul, mert erről nem hangzott el semmiféle információ sem a plenáris vitában, sem pedig a bizottsági vitában –, tudatlanul államosított. Kisajátította az önkormányzatok, vállalatok, társaságok, sőt nemzetközi társaságok tulajdonát, én azt hiszem, hogy akaratától eltérően.
Ezért tettem fel miniszter úrnak a kérdést decemberben, hogy ismerve a fél év fejleményeit, nem tartaná-e célszerűnek a törvény módosítását ezen a ponton, nem tartaná-e helyes eljárásnak, hogyha Magyarországon a jogalkotás nem mutatna be ilyen államosítási produkciókat. Miniszter úr válasza előttünk van, és úgy érzem, hogy ez a válasz alapvetően 3 elemet tartalmaz. Az első elem az, hogy miniszter úr egyértelműen elutasítja, hogy módosításra kerüljön a törvény. A második elem az, hogy aláhúzza a vízi közlekedés jelentőségét, amit én nemhogy nem vitatok, messzemenőleg egyetértek, sőt én egyetértenék a Duna felső szakaszain is a vízi közlekedés problémáinak megoldásával. Miniszter úr válaszának harmadik eleme pedig az, hogy ismerteti a tulajdonviszonyok rendezése kapcsán folyó tárgyalásokat, eléggé ellentmondásosan. Ellentmondások vannak a válaszában a tekintetben, hogy például aláhúzza, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek érvényesíteni szándékoznak tulajdonjogaikat. Én nem csodálom, hogy érvényesíteni szándékoznak, hiszen az övék a tulajdon.
(15.20)
Azt írja miniszter úr, hogy az eljárásokban nem tudták rendezni a tulajdonviszonyokat. Azt írja, hogy voltak és vannak nyitott pontok a vitákban. A szövegében szerepel, hogy tisztázni kellett a tulajdonjogokat, és tárgyalások folynak arról, hogy a tulajdoni és vagyonértékű jogok kicserélésére sor kerüljön az adott vállalatokban.
Én azt hiszem, hogy ez utal arra, hogy keresi a minisztérium a megoldást, és utal arra is, hogy a vállalatok nem fognak egykönnyen belemenni abba, hogy a tulajdonjogukkal kapcsolatban ezek a döntések rossz módon érvényesüljenek.
Emellett hadd mondjam el, hogy a miniszteri válasz nem szól egy másik elemről, arról, hogy a minisztérium határozatait az érdekelt tulajdonosok megfellebbezték. A másodfokú határozatokat a minisztérium visszavonni kényszerült. Peres eljárások folynak az ügyben, és alá szeretném húzni a tisztelt Parlament felé azt, hogy egy olyan ügyben folyik per, amiről mindannyian, akik itt vagyunk ebben a teremben, ellenkező módon nyilatkoztunk. Mindig azt mondtuk, hogy a tulajdon az érinthetetlen bármilyen úton. (Az elnök csenget.)
Befejezem, elnök úr. Tehát 1992-ben a magyar Parlament döntésére – akaratunk ellenére – államosítottunk.
Én ezért azt szeretném javasolni az Országgyűlésnek, hogy javítsuk ki ezt a hibát, amit mi elkövettünk. Javítsuk ki, ne úgy, mint a minisztérium, amely nem élt azzal a lehetőséggel, amit én felkínáltam a kérdéseimben. Én azt hiszem, arról fogunk szavazni, amikor az elfogadás kérdéséről szavazunk, hogy a Parlament a saját maga által elkövetett hibákhoz ragaszkodik-e, avagy képes fel- és elismerni ezt a hibát, és vállalja ennek a kijavítását.
Én a magam részéről, nem az ügy, a konkrét ügy jelentősége miatt, hanem a precedens jellege miatt – és a rossz precedensjellege miatt – javasolnám a Parlamentnek, hogy válassza a második megoldást. Az általunk elkövetett hibák kijavításának adjunk lehetőséget, és hogyha nem fogadja el a választ a tisztelt Országgyűlés, javaslom, hogy az alkotmányügyi bizottság kapja meg megvizsgálásra és módosításra azt a törvényt, amelyet mi 1990. július 2-án elfogadtunk. Köszönöm szépen. (Kis taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi