TROMBITÁS ZOLTÁN, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

TROMBITÁS ZOLTÁN, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:
TROMBITÁS ZOLTÁN, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fontos, de meglehetősen száraz téma tárgyalását kezdte meg a mai napon a Ház, és mivel már sokadik felszólaló vagyok, igyekszem hosszú felszólalással nem büntetni az itt még kitartó képviselőtársakat. Igyekszem rövidre fogni a mondanivalómat, és ezért helyenként csak távirati stílusban próbálok hozzászólni a törvényjavaslathoz.
Egy jó házszabálynak tudnia kell biztosítani a Ház olajozott működését, minden képviselőnek az egyéni képviselői jogait, az ellenzék jogait, anélkül természetesen, hogy mindez obstrukcióra adna lehetőséget.
Amikor 1990-ben először ültünk itt össze, minden párt és minden párt parlamenti frakciója véleményem szerint határozottan olyan állásponton volt, hogy szükség van egy új Házszabályra, amely átfogóan rendezi ezeket a problémaköröket. Sajnos, az új Házszabály kidolgozása nem sikerült. Jó fél éve született meg az a megállapodás, amelyik a frakciók között jött létre annak érdekében, hogy a jelenlegi Házszabályon a minden frakció által elfogadott lényeges pontokon olyan módosításokat alkossunk meg, amelyekkel javítani lehet a Parlament működését, és bizonyos garanciákat lehet még beépíteni a Házszabályba. Ez az eddigi legátfogóbb módosítási csomag, amely jelentősen érinti a Ház tanácskozási rendjét.
Mik is a legfontosabb indítékok, amelyek szükségessé tették e csomag létrehozását?
Két területre bontanám ezeket; az egyik az, hogy vannak rendezetlen, nem kellően szabályozott kérdések a jelenleg érvényes Házszabályunkban. Sokszor hosszas ügyrendi viták — amelyekre mindannyian emlékszünk a Ház eddigi működése során —, többször a szünetekben összehívott ügyrendi bizottsági ülések mutatják, hogy ilyenek vannak. Ezeket részint a házbizottság, részint az ügyrendi bizottság állásfoglalásai próbálták áthidalni több-kevesebb sikerrel.
A másik az, hogy több területen rossz parlamenti gyakorlat alakult ki, ennek pedig gátat kell szabni. Ezek a rossz gyakorlatok: a rendkívül hosszas szavazási procedúrák vagy a rendkívül káros napirend előtti hozzászólások.
A választási kampány beszűrődése a Parlamentbe valószínűleg nem kerülhető el. Ahogy közeledik a választások megtartása, a Parlament egyre inkább vitatkozó fórummá fog átalakulni, amit szerencsés lenne elkerülni. Tehát e szabályozással is meg kell próbálni gátat szabni az ilyen kísérleteknek.
Jelenleg a napirend előtti hozzászólások lehetősége alkalmat biztosít arra, hogy bármilyen indokolatlan kérdéssel a Ház elé lehet jönni és megpróbálni magamutogató módon vitát gerjeszteni. Itt persze szembekerülnek az egyéni képviselői jogok és a Ház hatékony működése. Az egyéni képviselői jogok abszolutizálása helyett, a képviselői munka biztosítása mellett azonban a Parlament olajozott működése az elsőrendű cél.
Természetesen szükséges az ellenzéki jogok biztosítása a mindenkori kormányzattal szemben.
A javaslatok nyomán — amelyeket előterjesztett az ügyrendi bizottság — jelentősen átalakult a tanácskozási rend a Parlamentben. Jelentősen nőnek a bizottsági jogok. Ezek főleg három területen lesznek érezhetők: így a kivételes eljárásban a módosító indítványok fölötti végleges döntés a bizottságok kezébe kerül, a szokásos eljárásban a módosító indítványok döntő része felett a döntés meghozatala a bizottságokhoz kerül és az önálló indítványok többségének beterjesztési lehetőségéről is a bizottságok fognak dönteni. A nemzetközi gyakorlat is azt mutatja, hogy a bizottságoknak általában szélesebb körű lehetőségei vannak, mint a magyar Parlament bizottságainak.
Bejczy Sándor képviselőtársam hozzászólásában feltett egy kérdést, amire, hogy ne maradjon válasz nélkül, magam igyekeznék válaszolni, azért is, mert én találtam ki azt az adott pontot, amit a kérdésében felvetett. Ez pedig az volt, hogy mi az indoka annak, hogy a kétharmados törvények esetében bármelyik frakciónak lehetősége van a kérdést Ház elé vinni szavazásra akkor is, ha az a bizottságban nem kapott többséget, noha itt nyilván lényegesen kevesebb az esélye bármelyik frakciónak arra, hogy ezt elfogadtassa, hisz ha egyszerű többséget nem kapott egy bizottságban, nyilván a kétharmados többséget a Ház előtt még nehezebb megszerezni.
Nos, ez azért is van itt, mert jelenleg a Parlamentben az ellenzéknek lehetősége van arra, hogy a kétharmados — és természetesen minden — törvénynél is beterjessze a módosító indítványokat akkor is, ha azok kisebbségben maradtak a bizottságokban, de a kétharmados törvények esetében ez egy rendkívül fontos garancia, amiről nem kívánunk lemondani. Ugyanis nem arról van szó, hogy a módosító indítvány elfogadásra kerülhet, erre lát esélyt az a frakció, amely kívánja ennek beterjesztését, hanem arról van szó, hogy minden módosító indítványnál az eredeti pontról is szavazás történik. Abban az esetben, ha az ellenzék bizalmát ez a pont nem élvezi, akkor a módosító indítvány után másodszor az elnök felteszi szavazásra az eredeti indítványt, és ebben az esetben az ellenzéknek lehetősége van arra, hogy itt "lyukat" szavazzon a törvényben. Számunkra tehát ez egy olyan garancia, ami a kétharmados törvényeknél — ha sok esetben le is mondunk arról a jogunkról, hogy minden módosítási indítványunkat a Ház elé terjesztjük — nagyobb tárgyalókészséget fog eredményezni a kormánytöbbség részéről. Ehhez mi ragaszkodunk, amit az ügyrendi bizottság el is fogadott, és ez ezért került be a javaslatba.
Reméljük, hogy az életbe lépő módosításokkal jelentősen csökkenni fognak a hosszú szavazási menetek. Nem hiszem, hogy sokan visszaigényelnék ezeket a hosszú órákat, amiket a Házban szavazással töltöttünk, sokszor éjszakába nyúlóan.
Bizonyos kisebb súlyú kérdések eldöntése a Ház elnökének hatáskörébe fog tartozni. Talán erről itt még nem nagyon esett szó, és én ezt fontosnak tartom. Ezek a kisebb súlyú kérdések persze általában formális döntések, amelyekről — nézetünk szerint — felesleges volt a Háznak szavazni. Egy példát hogy említsek, ilyen az általános vitáról a részletes vitára való bocsátás, ami elnöki hatáskörbe kerül. Garanciák persze itt is vannak; amennyiben bármelyik frakció úgy gondolja, erről a kérdésről kérhet szavazást, de automatikusan ez az elnök hatáskörébe tartozik.
Néhány szót még a napirend előtti hozzászólásokról. Úgy gondolom, hogy a Parlament tekintélyének lejáratásához elsősorban ez az intézmény járult hozzá. Nagyon sok napirend előtti hozzászólást hallhattunk, amelyek mennyiségükben és minőségükben sem ütötték meg azt a szintet, amit a jelenlegi Házszabály is megkövetelne, hiszen — Tölgyessy Péter is említette — a jelenlegi Házszabály is igen szűkre szabná a lehetőségét ezen napirend előtti hozzászólásoknak. Csak rendkívüli fontosságú, országos jelentőségű kérdésben lehetne ilyen eszközzel élni, azonban, sajnos, a kialakult rossz gyakorlat — némi házbizottsági korlátozás ellenére is — azt mutatta, hogy szinte minden kérdés rendkívüli és országos jelentőségűnek minősült.
A FIDESZ parlamenti frakciója körülbelül másfél évvel ezelőtt egy Házszabály-módosítási tervet nyújtott be, ennek a lényege akkor a napirend előtti hozzászólások korlátozására vonatkozott. Sajnos, bár többséget kapott, de a kétharmadot akkor nem sikerült megszerezni ennek a javaslatnak, és így ezt leszavazta a Ház. Örömmel tapasztaltuk, hogy az ügyrendi bizottság felmelegítette ezt a javaslatot, és így ismét a Ház elé kerülhetett.
A benyújtott határozati javaslat néhány pontjában a kialakított gyakorlatot igyekszik kodifikálni. Sok vitát váltott ki régebben is a hatályos Házszabályunk 47. szakaszának (2) bekezdése, amely korlátlan lehetőséget biztosít a mindenkori többség számára egy vita bármikori lezárására.
(17.40)
Volt is erre néhány példa akkor, amikor a többség számára rendkívül kényelmetlen volt a vita menete, azonban azt az igazság kedvéért meg kell jegyeznem, hogy ezt nem alkalmazta túlzottan a többség, tehát önmérsékletet gyakoroltak ebben a kérdésben. Azonban a kérdés szabályozásánál ide is biztosítékokat kell beépíteni.
Katona Béla képviselőtársam szólt arról, hogy az időkeretek és a hozzászólások korlátozása vagy ezek szabályozása nem éppen nyerte el az ő tetszésüket, de el tudja fogadni ezt a lépést. Mi azért tartottuk ezt fontosnak, mert így a 47. § (2) bekezdéséhez kiépülnek azok a garanciák, amelyek számunkra fontosak, és azt hiszem, hogy a parlamenti ellenzék számára mindig is fontosak lesznek.
Két módon rendezi a benyújtott javaslat, egyrészt egy időkeret-felosztással, és az időkeret-felosztás előre meghatározza azokat az elveket, amelyek alapján jól és igazságosan elosztható az idő mindenki számára jól átláthatóan. A másik pedig: amennyiben nem időkeretben történik a vita, abban az esetben egy esetleges vitalezárás után is még minden frakciónak lehetősége van arra, hogy a véleményét egyszer kifejtse.
Tisztelt Ház! Új Házszabályra hiába vártunk, még ezen átfogó módosítási csomag is igen későn került a Ház elé. De talán nem baj ez. Ha rögtön hozzáfogtunk volna az új Házszabály kialakításához, megalkotásához, akkor rengeteg olyan hibát elkövethettünk volna, amit talán most e módosító csomagnál nem teszünk. Több mint hároméves működésünk tapasztalatait belefoglalhatjuk ebbe a módosítási csomagba.
Én, sajnos, nem vagyok arról meggyőződve, és ezt egy régebbi Házszabály-vitán el is mondtam, hogy ha nagyobb módosításokba kezdünk e régi Házszabály kapcsán, akkor új Házszabályt lesz képes alkotni a Parlament. Bár a frakcióvezetők elfogadtak egy megállapodást, hogy még e Parlament egy új Házszabályt alkosson meg, ami majd a következő Parlamentre hatályosul csak, azonban én azt hiszem, ennek a csomagnak az elfogadásával ennek az esélye a jó szándék ellenére is meglehetősen lecsökken. Tehát azzal kell számolnunk, hogy a következő Parlament is még e régi szabályok alapján fog dolgozni. Igyekezzünk tehát, hogy ezek a szabályok lehetőleg a legalkalmasabbak legyenek arra, hogy egy többpárti Parlament továbbra is jól és hatékonyan tudjon működni.
Mindezeket összefoglalva a FIDESZ parlamenti frakciója a benyújtott módosítási csomagot támogatja. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi