JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP)

Full text search

JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP)
JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abból a 140 módosító indítványból, amire Jánosi György képviselőtársam utalt, amit frakciónk nyújtott be a közoktatásról szóló törvényjavaslathoz, néhányat igen részletesen és igen pontos megvilágításban hallottak már a részletes vitában képviselőtársaimtól.
Én csupán kettőre szeretném szíves figyelmüket felhívni. Arra a kettőre, amelyet - szintén az oktatási bizottság elnökének címezve mondom, - nem vagyok hajlandó visszavonni, és kérem majd a kettőről a Parlament állásfoglalását. Ez a kettő pedig a 17., illetve a 18. § (1) illetve (2) bekezdése. Akik foglalkoztak a törvénnyel, tudják, hogy a 17. § és a 18. § is az alkalmazási feltételekről szól, mármint a pedagógusok alkalmazási feltételeiről, illetve az oktatási-nevelési intézmények igazgatóinak, vezetőinek alkalmazási feltételeiről.
Nos, a 17. § (1) bekezdésének felsorolásából teljesen hiányzik a nemzetiségi iskolákban, kisebbségi iskolákban oktatók alkalmazási feltételeinek a felsorolása. Hiába próbáltam módosító indítványt beterjeszteni, az oktatási bizottságban, illetve a többi bizottságban nem volt befogadókészség. Ebből kivétel talán az emberi jogi bizottság, ha emlékezetem nem csal.
A második módosító indítvány - ami talán még ennél is fontosabb -: a vezetői alkalmasság, illetve alkalmazási feltételeknél mi szerepel, illetve mi nem szerepel a törvényben. Nos, a 18. § (2) bekezdéséről beszélek, amiről Fazekas Zoltán SZDSZ-es képviselőtársam is nyújtott be módosító indítványt, illetve ő is próbálta indokolni itt a részletes vitában. Szeretném ezt egy picikét megvilágítani.
(15.30)
Olyan érzésem volt ugyanis, hogy Fazekas Zoltán képviselőtársam is - remélve a jószándékát - félreértette.
Ebben a (2) bekezdésben, idézem: "… olyan iskolákról van szó, amelyekben kizárólag, illetve a tanulók több mint a fele nemzetiségi, illetve kisebbségi nyelven tanul." Tehát szó sincs olyan iskolákról, amit Fazekas Zoltán képviselőtársam példaként említett, ahol 8 osztály magyarul tanuló és egy osztály kisebbségi nyelven tanuló gyermekről van szó. Kizárólag olyan iskolák vezetőinek kinevezéséről, alkalmaztatásáról intézkedik vagy rendelkezik a törvényjavaslat, ahol kizárólag ilyen gyermekek tanulnak.
Most elnézést képviselőtársaim, itt nem tudom - megállok egy pillanatra -, hogy szakmai vagy politikai dilettantizmusról van-e szó, csak azért használom ezt a kifejezést, merthogy ma hangzott el ebben a Házban, napirend előtt egy olyan mondat, hogy a felvidéki magyarság iskolái veszélyben vannak. Nem szeretem - általában ismerik az álláspontomat - a két dolgot összekapcsolni, ebben az esetben mégis össze kell kapcsolnom.
Hogy képzelik el képviselőtársaim vagy az előterjesztők, hogy van egy olyan kisebbségi, nemzetiségi iskola, amilyenből egyébként ma, Magyarországon - ha emlékezetem nem csal - 28, legfeljebb 29 van, ahol az igazgatónak nem feltétlenül szükséges, hogy felsőfokon, illetve irodalmi szinten beszélje a nyelvet, azt a nyelvet, amilyen iskoláról van szó.
El tudják-e képzelni, hogy Dunaszerdahelyen, Kolozsvárott, Marosvásárhelyt olyan magyar iskolaigazgató dolgozik, aki nem tud helyesen magyarul írni, illetve nem beszél helyesen magyarul? Ugyanis itt erről van szó.
Módosító indítványomban ezt szerettem volna korrigálni, ne lehessen olyan iskolaigazgató Magyarországon a kisebbségi iskolákban, aki nyelvjárással beszéli a nyelvet. Az előterjesztők ugyanis a bizottsági üléseken azzal vetették el, illetve azzal indokolták álláspontjukat, hogy ma ez az ország ezt az igényt nem tudja kielégíteni.
Kérem, miért nem tudjuk kielégíteni? Azért nem tudjuk kielégíteni, mert eddig sem figyeltünk oda. Eddig is olyan igazgatókat alkalmaztunk esetleg, akik nem beszélték a nyelvet. Ez az egyik dolog.
A másik: a nyelvjárás a magyarországi kisebbségek esetében nem azt jelenti, mint a szögedi beszéd vagy a palóc nyelvjárás Magyarországon - elnézést, hogy ismeretterjesztő előadást tartok -, azt jelenti, hogy az irodalmi nyelvet rosszul ragozzák, 300 éves archaikus nyelvjárást használnak. Ezzel nem lehet iskolát vezetni, iskolában tanítani.
Képviselőtársaim! Ezért mondtam, itt politikai dilettantizmus, ha ezt a módosító indítványt, illetve ezt a két módosító indítványt nem fogadják el, elvetik, és elnézést, megint önökre hivatkozom, illetve néhányukra, akik példaként szeretnének - és én is szeretnék - szolgálni a szomszédos országok számára. Ebből is le lehet majd vonni, hogyan fognak szavazni, amikor ez a két módosító indítvány önök elé kerül. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi