KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ)

Full text search

KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ)
KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja jó sok módosító indítványt beadott ehhez a törvényjavaslathoz, köztük magam is néhányat. Mégsem ezekről a módosító indítványokról szeretnék beszélni, hanem éppen ahhoz a témához szeretnék csatlakozni, amit Beke Kata és utoljára Balla Gábor úr is felvetett.
A 190 napos tanítási időről szeretnék néhány szót szólni, és arról a szemléletmódról, ami ebben a paragrafusban is megjelenik, és abban is, amit ezzel kapcsolatosan eddig elmondtak. Én azt gondolom, ha egy ilyen régi hagyományra visszatekintő dolgot akarunk módosítani, mint a mi tanítási rendszerünk, a tanítási időnk, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy tulajdonképpen kinek is használunk azzal a módosítással, amivel valakitől előnyt veszünk el, amikor valamit úgy változtatunk meg, hogy ezzel valakinek kárt okozunk, ugyanakkor másoknak igazából nem okozunk vele hasznot. Meg kellene vizsgálni, hogy használ-e a pedagógusoknak, ha hosszabb lesz a tanítási idő. Én azt gondolom, hogy igazából nem használ a pedagógusoknak, hiszen az évek alatt, az évtizedek alatt olyan életmódra rendezkedtek be, amely ezt a hosszú nyári szünetet feltételezi; hosszú évek óta berendezkedtünk a szabad szombatokra, és nem lehet, hogy egyik napról a másikra ezt megszüntessük, és olyan életmódváltozásokat kényszerítsünk rá a pedagógusokra, amire valójában nincsen indokunk.
Használ-e a gyerekeknek? Valójában nem használ, hiszen a gyerekeink így is agyongyötörtek, agyonfáradtak az iskolákban, és én nem hiszem, hogy az oktatási rendszerben azzal, hogyha két héttel tovább kell járni iskolába, azokat az alapvető problémákat meg tudjuk oldani, amik a tananyagban ma megjelennek. A tananyagban a feszítő ellentmondások nem attól vannak, hogy nem elég az idő a tanításra, hanem attól, hogy minden ismeretet úgy akarunk belegyömiszkölni a gyerekek fejébe, hogy az ahhoz szükséges technikai feltételek nincsenek meg! Hogy azt akarjuk, hogy a gyerekek fejébe úgy kerüljön bele a tananyag, hogy minden tantárgy a maga szempontjából a legfontosabb. És igazából nem… Ha megnézünk ma egy-egy általános iskolai fizikakönyvet vagy matematikakönyvet, vagy bármi olyan tankönyvet, amiből a gyerekek tanulnak, akkor láthatjuk, hogy ismeretek tömkelegét úgy zúdítjuk rá a gyerekekre, hogy ezt csak rájuk öntjük, és igazából nem tudjuk beléjük építeni.
(12.30)
A szülőknek sem igazából használ, hogyha meghosszabbítjuk a tanévet, hiszen azt ugyan el lehet mondani, hogy a gyerekekre még két hétig vigyáznak az iskolában, de nem hiszem, hogy bármelyik szülőnek érdeke lenne az, hogy a gyerekekkel egy kimerült iskolarendszerben olyan kimerült pedagógusok foglalkozzanak még két hétig, mint amit ez a dolog egyáltalán jelent a terhelés szempontjából. Azt gondolom, nem érv az, ha összehasonlítjuk, hogy Európában milyen hosszúak a tanítási idők. Nem érv, hiszen Európa többi fejlett országában sokkal jobbak a technikai feltételek, amik között a pedagógusok tanítanak, tehát sokkal kevésbé fárasztó a tanítás. Ráadásul Európa többi országaiban a gyerekek sem olyan túlterheltek, hiszen a délutáni időszakban a gyerekek nem tanulnak. Nálunk most hiába fogjuk azt bevezetni, hogy a gyerekeknek a délelőtti kötelező időszak csak négy óra lesz, amit az iskolában tanulhatnak, hogyha délután otthon a különórákkal és az egyéb házi feladatokkal még öt-hat órát kénytelenek tanulással eltölteni, akkor pontosan ugyanott vagyunk, mintha nem tettünk volna semmit.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy olyan helyzetben, amikor Európa nyugati felén a pedagógusok átlagfizetése a 3000 dollártól a négyezer-valahányszáz dollárig terjed, ezzel szemben Magyarországon a pedagógus-átlagfizetés 230 dollár, akkor egyáltalán nem indokolt, hogy még ezt a kis szabadidőt is - amivel a pedagógusok viszonylag jobban kihasználhatják a nyári időszakot - elvegyük tőlük.
Ezért én a magam részéről támogatom, és a frakcióm is támogatja Beke Kata módosító indítványát, azt a módosító indítványt, hogy ne hosszabbítsuk meg a tanítási időt, hiszen azt gondoljuk, attól, hogy ha a magunk által helyesnek tartott rendet bárkire rákényszerítjük, anélkül, hogy ennek a hasznosságát megvizsgálnánk, ettől valójában nem leszünk rendszerváltó parlament. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi