SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)
SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót. Hölgyeim és Uraim! Csupán néhány rövid megjegyzést kívánok hozzáfűzni a közoktatási törvény általános vitája után most már a részletes vitához. És ez tulajdonképpen nagyon rövid tételmondatokból állna.
Az egyik az: a FIDESZ - oktatáspolitikai koncepciója szerint - azt a célt tűzte ki, hogy az iskolarendszerű oktatásban alkalmassá kell válniuk az iskoláknak arra, hogy egyetemes és magyar demokratikus hagyományok befogadására teret nyissanak. És hogy minden magyar állampolgár számára biztosítsák az esélyegyenlőséget.
A mi koncepciónk talán röviden így összegezhető, és két dologra szeretnék kitérni. Az egyik a helyi önkormányzatok feladatköre, a másik pedig a regionális központokkal összefüggően a mi más elképezlésünk rövid kifejtése lenne.
Ez a következőkből állna: a helyi önkormányzatok kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy - amint már elmondtuk többször is - mi az oktatást, közoktatást helyi szintű közügynek tartjuk, és ebből nagyon sok minden fakad mind az önkormányzatokra, mind pedig a központi állami költségvetés elosztásra nézve. Talán néhány példát hadd mondjak, illetve egyet hadd mondjak el önöknek, hogy a helyi önkormányzatok milyen felelősségvállalást tudtak eddig megtenni a közoktatási tevékenység finanszírozása kapcsán. Kecskemét városának példáját hadd hozzam föl; félmilliárdot meghaladó támogatással egészítették ki azt a központi támogatást, amit a költségvetéstől kaptak.
Ha az iskolák finanszírozásának német rendszerét fogadtuk volna el, aminek részelemei ma is megfigyelhetők e törvényben, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy ez az önkormányzatok fokozott felelősségvállalása mellett fokozott anyagi tehervállalást is jelentett volna.
Miután azonban e rendszer azt követeli meg, hogy települési önkormányzatok jövedelmének 70-80%-a a helyben marasztott adókból származna, ezért e rendszer tulajdonképpen Magyarországon nem működik, hiszen ez lecsökkent ma a 30%-ra, tehát pontosan fordított szisztémában működik, mint a német rendszer.
Ebből az is következik, hogy ha ez a törvény életbe lép, és ennek a finanszírozási technikája is hatályossá válik, akkor a helyi önkormányzatokra sokkal nagyobb teher fog hárulni, és ebből a szempontból a központi költségvetés ki fog vonulni a felelősségvállalás alól, illetve részlegesen vissza fog vonulni, ami azt jelenti, hogy valamelyest még fönnmarad, de a helyi önkormányzatoknak nagyobb erőforrásokat kell majd átcsoportosítani ezekre a területekre.
(14.50)
A másik dolog, amiről beszélni kívántam, az Országos Közoktatási Tanács neve. Csak a megemlítés szintjén szeretném elmondani, hogy tulajdonképpen visszacsempésztük azt a fogalmat, azt a kategóriát, amit a régi, a két világháború közötti törvényalkotás alkalmazott. Ez véleményünk szerint inkább lefedi azt a tartalmat, aminek elvégzésére e tanács hivatott. Tulajdonképpen, miután az Országos Közoktatási Tanács foglalkozik döntés-előkészítő és javaslattételi funkciókkal, főleg a fejlesztés tekintetében, ezért azt gondoljuk, hogy a fejlesztés alapja egy olyan értékelés kell legyen, ami viszonylag egzakt módon felméri azt a közeget, amiben mozognia kellene.
Úgy gondoltuk, hogy ebből a szempontból nem a regionális oktatásügyi központoknak kell létezniük, hanem értékelési központoknak. Tehát álláspontunk szerint nem az ügyelés a fontos, hanem az értékelés. Ez a szempont, ez a megközelítés az, ami a koncepciónkban tulajdonképpen a szemléletbeli váltást tükrözi, hiszen a módosító indítványainkban szerepeltetett funkciók a törvény eredeti részében is benne vannak. Tehát tulajdonképpen egy olyan szempontot vagy hozzáállást szeretnénk megjeleníteni, ami jelzi azt, hogy milyen típusú munkát kellene elvégezniük, tehát a megrendelés végrehajtását, elvégzését, illetve szolgáltatások nyújtását. Ez az a két pont, amit röviden még el akartam mondani.
Tulajdonképpen még egy dolgot szeretnék megemlíteni, ami sajnos nagyon fájdalmas a számunkra, az pedig az, hogy az iskolaszerkezettel kapcsolatos módosító indítványainkat a tisztelt oktatási bizottság elfogadni nem tudta. Ezzel kapcsolatban csak azt szeretném elmondani, még egyszer hangsúlyozva az általános vitában már elmondottakat, hogy miután - véleményünk szerint - egy iskolaszerkezeti változás idejétmúlt elválasztó falakat hoz létre, ezért e törvényjavaslatot nem tudjuk támogatni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi