KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Glattfelder képviselőtársam nem mindenben pontosan idézte a ma délután történteket, amit igen sajnálok, és saját megnyugtatásunk, valamint a sajtó még érdeklődő képviselői számára szeretném kijelenteni: ma nem volt mezőgazdasági bizottsági ülés. Nem is így lett meghirdetve. Zsiros Géza elnök úr sem így kezdte. Egyébként ezt majd ő kétpercesben, gondolom, ki fogja egészíteni. Hatpárti egyeztető tárgyalásra gyűltünk egybe. Egyetlen percig sem volt azon vita közöttünk, hogy a tagokkal azonos szavazati lehetőséget biztosítsunk-e, vagy sem a kívülálló üzletrész-tulajdonosoknak. Ugyanis ötperces vita után ez a napirendről lekerült. A továbbiakban arról volt szó, hogy a kívülálló üzletrész-tulajdonosok üzletrészük arányában kapjanak-e egy bizonyos szavazati jogkört, vagy sem, amelyre nézve az SZDSZ - egyébként módosító indítványainkból ez nyomon követhető -, nem ma, hanem még tegnap beadtuk ezeket, a kívülálló üzletrész-tulajdonosoknak azon szavazati arányához, amely a tagokkal megegyezően engedte volna meg, nem járultunk hozzá. Változatlanul fenntartjuk ezen véleményünket. Azonban azon kérdésnek a megvizsgálásától, hogy a kívülálló üzletrész-tulajdonosok kapjanak-e egyáltalán valami beleszólást az átalakulásba, vagy sem, illetve, hogy ez milyen módon történjen meg, pártunk tartózkodó állásponton van, és konstruktivitásunkat kifejezve a holnapi tárgyaláson is állunk elébe egy újabb fordulónak. Ugyanis nem nagyon szeretnénk, ha ez a törvénymódosítás továbbra is lebegő helyzetet jelentene, változatlanul napirenden lenne. Ugyanis a realitásokkal szembe kell néznünk.
Kedves barátaink! Vajmi kevés esély van arra, hogy ezt a törvénymódosító javaslatot a tisztelt Ház leveszi egyszer s mindenkorra a napirendjéről. Ha levenné, akkor megnyugodnánk, és hullajó, megyünk a Balatonra üdülni, kedves barátaink, minden megindul, és akkor ebben az ágazatban valamiféle tőkemozgás elindulhatna.
Amíg ez lebegő állapotban van, bizonytalan állapotban van, a banki finanszírozás megállt, a vagyonfelélés fokozottan folyik, a kimenekülés iszonyatos nemcsak a mezőgazdasági szövetkezeteknél - hajlamosak vagyunk csak erről beszélni -, hanem az ipari szövetkezeteknél ugyanez a helyzet, az ÁFÉSZ-eknél hasonló problémákkal találkozunk. Ezt az állapotot be kell fejezni. De nem úgy, mint ahogy az eredeti előterjesztés ezt tartalmazta.
Ha az elnök úr majd megadja nekem a szót, rendes hozzászólás során, el fogom mondani, hogy mik azok az elvek, mi azok az alapmódosítási lehetőségek, amelyek mentén konstruktívan tudunk hozzáállni a dolgokhoz. De még egyszer hangsúlyozom: csak hatpárti egyetértéssel oldható meg ez a dolog, az érdekképviseletek ismételt véleményének kikérése mellett, mert egyébként további feszültségforrásokat tartunk fönn.
(18.50)
Ha erre siker reményében mód nyílik az elkövetkezendő napok folyamán, akkor elmondhatjuk, hogy július 13-án vagy 14-én - nem tudom, mikorra van tervezve a szavazás - ez egy olyan módosítóindítvány-lezárással végződik, amelynek végeredménye az ágazatban - és itt kiváltképp a mezőgazdaságról beszélek - egy megnyugtató állapotot eredményez és olyan pénzügyi invesztíciós rendszer kialakítását is elősegíti, amelyre már összegszerű jelek vannak, erről olvashatunk is, hallottunk is és talán nem egy létbizonytalanság, nem egy vagyonfelélés vagy egy vegetáció, hanem ne adj' isten, bizonyos fejlődés is ebben az ágazatban elindulhat.
Ezért nagyon kérném a képviselőtársainkat, szíveskedjenek hozzászólásaikban pontosan és valósághűen tükrözni az eddig történteket mindenféle csúsztatás nélkül. Ugyanis annak már többször voltunk szenvedő alanyai, hogy pártunkat megpróbálták ide-oda tologatni. Van nekünk saját véleményünk, nem kell bennünket tologatni, tudjuk, hogy hol állunk és megfelelően érezzük és tudatában vagyunk felelősségünk súlyának. Köszönöm. (Taps.)
ELÖK: Köszönöm szépen. Felszólalásra következik Sipos … (Dr. Zsiros Géza jelentkezik.) …, kétpercesre még Zsiros Géza képviselő úr.
Felszólaló: Dr. Zsiros Géza (FKgP)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi