PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)
PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Úr! Természetesen semmi kifogásom miniszter úr személye ellen. A kifogásolt és az interpelláció tárgyát képező kormányrendeletet a miniszterelnök úr írta alá. Nem rejtem véka alá, hogy lakóhelyem és választókörzetem, Somogy megye legnagyobb példányszámú napilapjában olvasott kis dohogást tettem magamévá, és ez adta az ötletet az interpellációhoz.
Arról van szó, tisztelt Ház, hogy a kárpótlási törvény végrehajtása során a Kormány hozott egy rendeletet, mégpedig 1991 augusztusában a 104/1991. számú rendeletet, amelyben előírta, hogy a kárpótlási igények elvi kielégítése során és a kárpótlás rendjében a kárpótlási hivatal a földárverés kitűzését az árverést megelőzően 30 nappal a Magyar Közlönyben, egy megyei lapban és egy országos lapban kell, hogy közzétegye. Ez a gyakorlat egészen idén tavaszig így működött, mígnem idén tavasszal, egészen pontosan április 7-én a Kormány módosította a fenti rendeletet.
A módosítás egyetlenegy apróság, egyetlenegy szónak az elhagyása: a megyei lap. Tehát pillanatnyilag a földárverési hirdetményeket a Magyar Közlönyben és egy országos napilapban kell közzétenni. Nem nehéz kitalálni, hogy melyek azok a lapok, amelyek preferálva vannak ebben az esetben. Sajnálatos módon és - azt hiszem -, ez az egész országban általános gyakorlat, hogy az igazán fontos helyi információkat a lakosok többsége a helyi lapokból szerzi meg. Sokan praktikus okokból a helyi lapokra fizetnek elő, ez így is van rendjén. Nagyon sokaknak nem telik országos lapra, a Magyar Közlöny pedig tényleg elég szűk körhöz jut el.
Végül is az interpellációm címe: Áltájékoztatás - vagy finomabban fogalmazva alibi tájékoztatás - vagy valami más közpénzen? úgy gondolom, önmagáért is beszél, és mindenképpen kérdésre ad okot, de interpellációs stílusra fordítva:
Tisztelt miniszter úr! Az a kérdésem, hogy ennek a kormányrendelettel érintett módosításnak ugyan mi volt a célja, és ha sikerül ezt a célt megfogni, akkor vajon elérte-e ezt a Kormány ezzel a rendeletmódosítással? Várom válaszát. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi