PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Már a tavalyi év közepe óta intenzív tájékoztatási kampányt folytatunk, számtalan fórumon vettünk részt - Kincses képviselő úrral együtt is -, ahol igyekeztünk elmondani a reform lényegét, azt, hogy mit jelent a kártyapénz az elmúlt évben, és mit jelent ebben az évben. Tehát még véletlenül sem tartottuk titokban a változásokat, és minden egyes alkalommal előre ismertettük, hogy mire készülünk.
Ehhez képest interpellációja meglepett, hiszen téves adatok alapján téves következtetéseket vont le. Valóban, a központban a háziorvoslás fejlesztése áll. Éppen ezért a tavalyi évben, a második félévre vonatkozólag 2,6 milliárd forint többletet kapott a háziorvosi ellátás, ami erre az évre számítva ennek éppen a duplája, tehát 5,2 milliárd forint többletet jelent, egyetlen fillérrel sem kevesebbet.
(16.00)
Az ön által kiszámított kártyapénz, amire azt írja, hogy nettó, havi maximum tíz forintot ér, 1800-as praxissal számítva nettó 18000 forintos béremelkedést jelent, ami több mint 100% helyenként.
Igen, elhangzott számtalanszor fórumokon, hogy a háziorvosok kártyapénze duplájára emelkedik, de ezt azzal folytattuk, hogy ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi bázis mellett, hanem azt jelenti, hogy a bázis és a kártyapénz aránya átrendeződik. A kártyapénzt soha nem szántuk prémiumnak, az I. félév finanszírozásában szerepelt ez csak így.
Minden fórumon elmondtuk: a korábbi bázisok körzetenként egy nem ellenőrzött alkumechanizmusként alakultak ki. Ezért állhatott elő az a helyzet, hogy a praxisok bevétele a tavalyi év II. félévében és egész évre vonatkoztatva, kivetítve 600000 és 4 millió forint között változott, és ezt az arányt nem a többletmunka igazolta, hanem a bázisok közötti korábban kialkudott különbségek.
A célunk az első pillanattól kezdve az volt, hogy a kártyapénz a teljesítményarányos biztosítási finanszírozás módszere legyen. Ezért elindítottuk azt a folyamatot, ami az idei év II. félévétől kezdődik, hogy meghatározunk egy fix alapösszeget, ami a rendelő átlagos működtetési költségét jelenti, és a többi pénzt kártyaarányosan fogjuk elosztani. Tévedés ne essék, ez nem bér!
Ez a kártyaarányos elosztás működési költség, amely 2800 pont környékén már kitermeli a fix költségek zömét, ettől kezdve tehát egyértelműen bérre fordítható.
A rendelők működtetési költsége átlagosan kiszámítva havi 31-36000 forint, ebből 10000 forint körülbelül a fenntartás, festés, ami az önkormányzatokat terheli.
Az is hozzátartozik a háziorvosok bevételéhez, hogy a jelenleg megállapított fix 20-36 000 forint közötti bázisra átlagosan 130000 forint a kártyaarányos pénz, ezenkívül a területi pótlék megemelkedett 4-9000 forintra plusz mintegy havi 10000 forint szakértői díjat érhetnek el, és az eseti ellátásért külön díjazásban részesülnek.
Tehát ha mindezeket összeadjuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy egyetlen fillér nem kerül ki a háziorvosi ellátásból. Hogyha megnézik az idei társadalombiztosítási költségvetést, akkor ez a Parlament a háziorvosi ellátásra jóváhagyta ezt a keretet, ebből egyetlen forint nem csoportosítódik át sehová máshová.
Ellenben a praxisok között kétségtelenül egy bizonyos átrendeződés indul meg, hiszen az eddig irreálisan magas bázisköltségek sok helyütt csökkennek, másutt viszont - csak ez ügyben nem szoktak interpellálni - a korábbi irreálisan alacsony bázisok az új kártyapénzrendszerrel emelkedni fognak, illetve a bázis helyett kártyapénzben fogják megkapni a megfelelő összegeket.
Ugyanakkor van egy nagyon fontos dolog: a kártyapénz jelenleg megadott összege a minimum. A maximumot nem lehetett megmondani, hiszen a kártyaeloszlás, -átrendeződés az országban előre nem kiszámítható. Amennyiben a jelenlegi összeggel a kártyapénz nem meríti ki az alapellátásra szánt teljes öszszeget, akkor a kártyapénz fog megemelkedni, tehát a háziorvosok ennél többet kereshetnek, amennyiben a gyakorlati tapasztalat megmutatja, hogy mekkora a háziorvosi, jelenlegi kártyára számított összeg.
Van egy nagyon fontos másik tényező. Az, hogy korábban a bázist nem volt köteles az önkormányzat a praxisra fordítani, sok helyütt nem is tették ezt. A törvény úgy módosult, hogy a kártyapénzt viszont 100%-ban a praxisra kell fordítani.
Az egészségügyi alapellátásban a vállalkozások fejlesztését valóban szeretnénk, bár nem akarunk kényszeríteni senkit. Mindenesetre az, hogy jelenleg már 380 orvos dolgozik vállalkozási szerződés alapján, és több mint ezer ilyen típusú szerződés folyamatban van, nem azt mutatja, hogy a háziorvosi vállalkozások kétségbeejtő helyzetben lennének, sőt ennek éppen az ellenkezőjét.
A vállalkozó háziorvos és az alkalmazott háziorvos díjazása között nincs különbség, mindkettő egyformán kapja majd a bázist és a kártyapénzt. Ebből következik, hogy nem lehet olyan következtetést levonni, hogy most éppen az alkalmazásban állókat sújtaná a reform. Ellenben azért választják a vállalkozási formát sokan, hiszen ott költségként sok mindent leírhatnak, és még többet fordíthatnak a saját praxisukra.
Tehát úgy érzem, a kérdései lényegére válaszoltam. Tény, hogy a fejlett nyugati országokban az orvosok az átlagbérek öt-hatszorosát keresik, de nem hiszem, hogy képviselő úr azt gondolta volna, hogy ezt az arányt nekünk két év alatt be kellett volna állítanunk. Az ország helyzetét ismerve nem sok reményünk lett volna rá.
Másodszor: azt hiszem, mint a gyakorlatban 12 éven át dolgozó orvos, nyugodtan elmondhatom, hogy egy pillanatig se várjuk, hogy az egészségügy az orvosok hivatástudatára alapozva fejlődjön, maga a reform sem ezt szolgálja. Szeretnénk olyan érdekeltségi rendszereket kialakítani, amelyek magukban hordozzák a spontán fejlődés lehetőségét. (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az időre.)
A harmadik, hogy az alapellátásból nem vonunk ki egy fillért sem. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi