SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Készültem, tanár úr, ismertem ezt a jogszabályt, amit említett, amiben egyértelműen van szabályozva ez a kérdés. Ugyanakkor viszont olyan információim vannak, hogy ez a kérdés nem az érvényben lévő jogszabály alapján rendeződik, hanem más formátumban. Arról, hogy kollízió és joghézagok vannak, egy igazságügyi minisztériumi körlevélből szereztem tudomást, ami úgy szól, hogy az igazságügy-miniszter áttekintette az igazságügyi tájékoztatással kapcsolatos kérdéskört, és megállapította, hogy kollíziók és joghézagok vannak, és egy bizottságot állított föl.
Ez csak azért lett volna érdekes, mert ezt 1992 júliusában tette. Amiért én a kérdést konkrétan föltettem, az a gyakorlat, ami miatt érzem azt, hogy probléma van, ez pedig az, hogy az említett jogszabály egyértelműen határozza meg azt, hogy a nyomozati szakaszban a sajtóval való kommunikáció, az engedélyezés kérdésében az ügyész vagy a nyomozást vezető rendőri szerv jogosult intézkedni - tehát ő engedélyezheti, hogy az előzetes fogva tartott nyilatkozzon a sajtónak. Ugyanakkor olyan gyakorlat alakult ki vagy olyan gyakorlat van, arra bizonyíték is van, ami alapján az Igazságügyi Minisztérium kabinetirodája engedélyezi. Tehát konkrét ügy kapcsán lehet elmondani azt, hogy míg az ügyészség engedélyezte a sajtónyilatkozat megadását az előzetes fogva tartottnak, addig egy nappal később az igazságügy-miniszter kabinetirodája letiltotta a riport lehetőségét.
Én azt hiszem, hogy ez problémát jelent. Egyik oldalról problémát jelent az államigazgatás-eljárási törvényben tilalmazott hatáskörelvonással összefüggésben - itt egy ügyészi jogkörről van szó. Ezt az ügyészi jogkörelvonást egy minisztériumi kabinetiroda, aminek a pontos jogi státusát nem ismerem, valósította meg.
Nagyon problémásnak érzem ezt a kérdést, és fontos lenne egyértelműen, visszatérve arra a bizottsági munkára, mert jelen esetben az történt, hogy az önálló, független ügyészség feje fölött átnyúlt minisztériumi szervezet vonja meg - az ügyészi engedéllyel ellentétben - a sajtónyilvánosság lehetőségét.
Tehát én azt gonolom, hogy az alkotmányügyi bizottságnak ezt a kérdéskört végig kellene vizsgálnia, összhangban a minisztérium korábbi elhatározásával, hogy itt, a sajtónyilvánosság kérdésében egységes, áttekinthető és nyilvános garanciális szabályozás legyen. Köszönöm szépen a figyelmet. Nem fogadom el a választ. (Kis taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi