TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Én ennél egy kicsit jobb választ vártam, megmondom őszintén, de ezzel együtt azért néhány észrevételt tennék.
Először is ez nem a bányajáradék körébe tartozó vagyon volt, mert ez egy megkutatott terület, ahol a működő kutakon keresztül csak szívni kell 80-100 évig a 30 milliárd értékű szénsavat. Ez az egyik.
A másik, hogy a bányajáradékot csak 1993 júniusától kell fizetni, és '91-től '93 júniusáig bányajáradékot a Linde nem fizetett, csak szívta és értékesítette a szénsavat, aminek értéke azért van.
Azt, hogy piacot kell biztosítani, és biztosítandó a magyar érdek, az Ipari Minisztérium nagyon szépen leírta. Ehelyett az történt, hogy a piacot biztosította a Linde magának, a magyar érdek meg az volt, hogy kizárólag a Lindéé legyen és a Linde teszi zsebre a teljes hasznot, és a 30 milliárd vagyonért legfeljebb most májustól 12%-ot fizet. Azt gondolom, hogy ez egy elfogadhatatlan dolog.
Ami pedig az ipari miniszter úr engedélyének szabályosságát illeti, hadd mondjak egy-két dolgot. 1991. november 25-én a Szénsavtermelő Vállalat igazgatójának elfekszik a levele, amit az ipari miniszterhez írt, s azt mondja, hogy "szíveskedjék engedélyezni a Szénsavtermelő Vállalat többségi külföldi részvétellel átalakult Rt.-nek a bányászati tevékenység folytatását." Ezt december 6-án engedélyezte Bod Péter Ákos miniszter úr, és nagyon furcsa, hogy 1992. december 31-én az ÁVÜ igazgatótanácsa ugyanezt engedélyezte.
Azt kell még tudniuk a képviselőtársaimnak, hogy a vállalatra a szindikátusi szerződést - ezen engedélyek után, egyáltalán nem is volt még szerződés a felek között, nem is létezett a vállalat, nem is volt az, hogy átalakult vállalat, mert ilyen nem létezett -, tehát a szindikátusi szerződést csak december 13-án írta alá a Linde. A társasági alapító okirat csak 1992. március 24-én kelt, magára az alapításra pedig csak 1992. április 1-jén került sor.
Tehát egy nem létező vállalatra adtak engedélyt, a törvényeket átlépve, egyszerűen Bod Péter miniszter urat is átvágták, mert egy nem létező vállalatra adtak engedélyt, nem is létezett ez a vállalat egyáltalán.
Úgy gondolom, hogy ezt a választ elfogadni nem lehet, és kérem képviselőtársaimat is, hogy ne fogadják el. Szeretnénk egy teljes körű választ kapni arra - megérné egy bizottsági vizsgálat, vizsgáljuk meg -, hogy miért kerülték el véletlenül vagy szándékosan a válaszadók figyelmét - mert gondolom, nem a miniszter úr tanulmányozta személyesen az anyagot -, azok a tények, hogy valótlan előterjesztések alapján nem létező cégnek engedélyezte az ipari miniszter a bányászati jogot.
Vizsgáljuk meg a teljes körű iratanyagot, mert hangsúlyozom, ezt nem is bocsátották a rendelkezésemre. Azt gondolom, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb felderíthető átverésébe tekinthetünk bele, ha nem fogadjuk el a választ. Megtudhatnánk, hogy kik voltak azok a személyek, akik az ország különleges, nagy értékű ásványi kincsét levegőnek nézték. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi