BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Parlamentben az a közhiedelem, hogy a függetlenek egymástól is teljes egészében függetlenek. Ezen szeretnék lazítani, amikor ebben a témakörben Kupa Mihály képviselőtársam helyett Hermészként tolmácsolom az ő gondolatait. Ez azt jelenti, hogy azokkal a gondolatokkal, amelyek le vannak írva - független képviselő voltom ellenére -, egyetértek.
Tisztelt elnök úr! Tisztelt Ház! A felsőoktatás, kutatás, általában a képzés, oktatás kulcskérdés a jövő szempontjából. Magyaroszág hídszerepet tölt be kelet és nyugat, Észak és Dél között. Szolgáltatóország lesz nemcsak az idegenforgalomban, a távközlésben, a szállításban, a kereskedelemben és a pénzügyekben, hanem a szellemi, kulturális életben is. Ez pedig nem megy korszerű és hatékony felsőoktatás nélkül.
A magyar felsőoktatásban tehát érdemi fejlődésre és fejlesztésre van szükség, mert egyrészt nagy létszámú korosztályok lépnek ki a középiskolákból a következő években, másrészt be kell hozni lemaradásunkat, s az évezred végére el kell érnünk mennyiségben és minőségben az európai átlagot. Harmadrészt mint tőke- és technológiaszegény ország olyan szellemi bázist kell biztosítanunk, amely idecsalja a pénztőkét és a modern technikát, s ezzel lefékezi az értelmiség, a szakemberek elvándorlását.
Végül, de nem utolsósorban a hazai felsőoktatásnak ki kell szolgálnia a határainkon túl élő magyarok szellemi, szakmai, kulturális és - igen - gazdasági igényeit is.
Tisztelt Ház! A felsőoktatásról szóló törvénytervezet mindezek figyelembevétele nélkül előrehaladás ugyan, de mégis csak üres keret, amelyet fejlesztési programmal, és természetesen sok pénzzel meg kell tölteni. Ezt a célt szolgálja - egyéb szakmai javaslatokkal együtt - a 11954-es számú módosító indítvány, amelyet elfogadásra javaslok.
A javaslat gerince az a közös munka, amelyet Kupa Mihály pénzügyminiszterként - és azóta is - a magyar rektori konferenciával, a felsőoktatási dolgozók és hallgatók érdekképviseleteivel végzett és végez a hazai felsőoktatás távlati fejlesztésére, intézményi megújulására, pénzügyeinek rendezésére vonatkozóan. Ez a munka A magyar felsőoktatás fejlesztése - 2000 nevet viseli, és a befejezés stádiumába kerül a jövő év elejére.
Ez a munka kiterjed a hallgatólétszám növelésére, szerkezetének és képzési idejének módosítására, személyi feltételek biztosítására - ideértve a kutatók, oktatók ésszerű integrációját, a minőségi munka magasabb követelményeken nyugvó, lényegesen erősebb anyagi elismerését, az egyetemi oktatás és kutatás hatékony együttműködésére és művelésére, a tudományos továbbképzés korszerűsítésére, az intézményi rendszer átalakítására - területi, szakmai széttagoltság, duális rendszer helyett területi és szakmai kooperációk, integrációk, társulások -, az irányítás egységesítése, a felsőoktatási tanácsok jellemző jogaival; beruházási programokra, épület, műszer stb. különféle forrásokból; a felsőoktatás finanszírozásának korszerűsítésére; a tartósan szükséges állami támogatás és az egyéb források meghatározására.
(13.20)
Amint látják, ez egy átgondolt, logikusan felépített program, amely értelmet és célt ad a felsőoktatási törvénynek. Ezért is javaslom, hogy a Kormány 1994. április 30-áig terjessze az Országgyűlés elé a felsőoktatás fentiekben vázolt fejlesztési programját.
Tisztelt Ház! Még egy kérdésre szeretnék kitérni, éspedig a felsőoktatási intézmények vagyonára. A felsőoktatási törvényjavaslat egyes szakaszai szerint az állami felsőoktatási intézmény többek között állami vagyonnal gazdálkodik. Ehelyett javaslom a "kincstári" vagyon szóhasználatot. Az állam gazdasági szerepvállalásának módosulása eredményeként a jelenlegi törvények szerint az állami vagyon két meghatározó részből tevődik össze. Az úgynevezett vállalkozói vagyonból és az államháztartás körébe tartozóból.
Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 9. fejezete bevezeti a kincstári vagyon fogalmát. A 104. § (1) bekezdése szerint az államháztartás alrendszereihez kapcsolódó vagyon rendeltetése a közérdek szolgálata. E vagyonról az Országgyűlés törvények útján rendelkezik. Az államháztartás körébe tartozó vagyon azon része, amely nem a helyi, önkormányzati és társadalombiztosítási feladatok ellátását szolgálja, az a kincstári vagyon. E vagyon tagozódását a 104. § (3) bekezdése szabályozza. E szabályozás tudomásul veszi azon vagyonok idetartozását is, amelyek feladatellátástól függően korlátozottan forgalomképesek. Ezekkel felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni, amit az Országgyűlés az Állami Számvevőszék útján ellenőriz.
A vagyon változásait nyilván kell tartani. A törvény szövege tételesen megjelöli a kincstári vagyon azon részét, amelyet a költségvetési szervek használnak, s rögzíti az elidegenítés, használatijog-átengedés fő szabályait is. Utal arra, hogy a részletes szabályokat külön törvény állapítja majd meg. A kincstári vagyon lényeges fogalma, elemei és szabályai tehát a felsőoktatási törvényhez is szükséges mértékben tisztázottak. Mivel az állami felsőoktatási intézmények nyilvánvalóan a felsőoktatásról szóló törvény szerint is a központi költségvetés körébe tartoznak, vagyonuk nem lehet valami általános állami vagyon, hanem azt a kincstári vagyon körében kell értelmezni.
Tisztelt Ház! Magyarország ereje mindig is a mezőgazdaság és a sokirányú, gazdag szakértelem és tudás volt. Ma mindkettővel gondjaink vannak, mindkettőt hosszú távra rendeznünk kell.
A mezőgazdaságnál sok a bizonytalanság és a kétely. A felsőoktatásra felvázoltam egy jobb és biztosabb jövőt, a haza jövője múlik ezen. Kérem, ezt vegyék figyelembe szavazataiknál. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi