EKE KÁROLY, DR. (független)

Full text search

EKE KÁROLY, DR. (független)
EKE KÁROLY, DR. (független) Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt kitartó Képviselőtársaim! Két dolgot kötött lelkemre a szociális bizottság. Ezt teljesítem, amikor a felszólalásomban nagyon röviden elmondom a bizottság álláspontját, de két dolgot engedjenek meg, hogy én is hozzáfűzzek, saját véleményként - egy legyintéshez. Tudniillik Grezsa képviselő úr, amikor arról beszélt, hogy az Orvostovábbképző Egyetemet meg kell szüntetni, mert az nem teljesítette az orvostovábbképzést, legyintett.
Általában megszokott lett az utóbbi időben ez a legyintés. Én szeretném a képviselőtársak és a közvélemény figyelmébe ajánlani azt, hogy hiába legyintgetünk, ez a törvény valamire épül. Nagyon jó, hogy meglesz ez a törvény, de azt, amire épül, azt az előzőek alkották meg vagy hozták létre, és ez olyan törvény lesz, amire épül - olyan ingatag vagy olyan szilárd.
Az Orvostovábbképző Egyetem nagyon sok kiváltságot adott ennek az országnak, sőt a külföldnek is. Én csak Littman professzorról beszélek, aki olyan időben kezdte el a szívműtéteket, amikor a világban is kezdő lépéseket tettek. De azokról, akik most kiválóságai ennek az egyetemnek, mint Préda István, a szívgyógyász, Sas Géza, a kiváló hematológus-belgyógyász vagy Hatvani István, a nagyszerű szemsebész … - ők kincsei ennek az országnak. Vigyázzunk ezekkel a legyintésekkel! Próbáljuk elemezni és fölfogni, hogy mire építünk, és tiszteljük meg azt, amire épül az a jövő, aminek a formálásához nagyon nagy mértékben fog hozzájárulni például ez a törvény is.
Bizottságunk egyetért azzal, és kezdeményező javaslatot tett, hogy a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem megvalósuljon. Én csak egyetlen példát szeretnék az életből elmondani: a falvakban szinte megszűnt a kulturális élet tere. A kultúrházakban kocsmák működnek, mert az hozza a pénzt, és szükség van a pénzre.
Kezdeményeztük - mint átmeneti valamit -, hogy a szociális szervező kulturális ismereteket is kapjon, mert a szociális szférára már szükség van - és ezt mindenki belátja, hogy szükség van a falvakban is -, és vissza akarjuk lopni azt, hogy legalább ennek a szociális szervezőnek az irodájában legyen hely a kultúrára, legyen egy kis pont, amiből majd utána megváltjuk a világot. Természetesen ilyen szakemberekre szükség van, és szükség van a pszichológusképzésre, szükség van a gyógypedagógus-képzésre - egyetemi szinten is. Gondolom, hogy ez is fölvetődhet a Haynal Imre Egyetem kapcsán, és ne felejtsük el azt, hogy ez az Orvostovábbképző Egyetem nemcsak az orvostovábbképzést végezte. Ahogy, úgy, de abban a korban teljesítette ezt a teendőjét. Ennek az egyetemnek főiskolai karai vannak, és ezeket a főiskolai karokat kell az egyetemi szintre fölemelni, és én gondolom, hogy ezzel csak jót teszünk, és a jövőt formáljuk.
A másik dolog, amit szintén feladatul adott nekem a szociális bizottság, hogy az univerzitás gondolatát próbáljam elhinteni. Annak vagyunk a hívei, hogy jöjjenek létre ezek a tényleges egyetemek, az európai szintű egyetemek. Debrecenben, Szegeden - kezdeményekben - már elindultak, és most hallom itt, hogy Budapesten is budai egyetemről és egyebekről szó van. Tehát lényegében azt a nagy funkciót, azt a fő feladatot, amit egy ilyen univerzitás el tud látni, azt szeretnénk támogatni a szociális bizottság részéről.
Tisztelt képviselőtársaim! Én szeretném itt nyilvánosan fölkérni igen tisztelt miniszter urat, akit csak dicsérni tudok, hogy ilyen kitartó volt, és ilyen figyelemmel hallgatta itt a felszólalásokat, hogy például az Orvostovábbképző Egyetemmel kapcsolatos kérdéskörben, az összefoglalójában egy kicsi kifejtést tegyen, a saját bölcsességét is adja hozzá ahhoz a szerénységhez, amivel mi itt szolgálni tudtunk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi