HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP)

Full text search

HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP)
HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Felszólalásomat egyetlen gondolatkörre, nevezetesen a felsőoktatás felügyelete és irányítása kérdésére összpontosítom, és ezzel kapcsolatban mondom el véleményünket.
A felsőoktatási törvénytervezetben e gondolatkörrel kapcsolatban két alternatíva szerepel. Az A-változat szerint a teljes felsőoktatás a Művelődési és Közoktatási Minisztérium alá tartozna, a B-változat szerint az egészségügyi és az agrár-felsőoktatási intézmények esetében továbbra is a szaktárcák, azaz a népjóléti, illetve a földművelésügyi miniszter gyakorolná a művelődési és közoktatási miniszterrel egyetértésben a felügyeleti, irányítási hatásköröket.
A B-változat elfogadása esetén átmeneti időre, 1996. december 31-ig állna fenn ez az állapot.
Hozzászólásomat attól a felelősségtől vezérelve teszem, amely az ország egyik legfontosabb gazdasági ága és a benne érdekelt agrárnépesség helyzetének jövője iránt eltölt. Az élelmiszer-gazdaság, amely a mezőgazdasági termelést és az élelmiszerbeli feldolgozási folyamatot foglalja magában, nemzetgazdaságunk fejlesztésében döntő tényező, a fejlett európai gazdaságokhoz történő felzárkózásunk meghatározója.
Mindezek érdekében az agrárszektorban is elkerülhetetlen a piacorientált, minőségcentrikus termelésre való áttérés. Ennek elemi feltétele a nagyüzemi gazdálkodás felváltása főként privatizált szektorokban folyó kis- és középüzemi gazdálkodásokkal.
E gyökeres társadalmi, gazdasági változások, továbbá az, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelési folyamatnak specifikus sajátosságai vannak más nemzetgazdasági ágazatokhoz képest, teszik szükségessé, hogy e területre vonatkozó szakképzési, oktatási, kutatási és szaktanácsadási rendszer szorosan kötődjön a szaktárcához. A társadalom, az adófizető polgárok számára az a fontos, hogy a felsőoktatás egész rendszere jól működjék, vagyis jól és hatékonyan szolgálja a magyar értelmiség tudományos megalapozottságú felkészítését a társadalom egészének érdekében.
A rendszer egésze pedig akkor működik jól, ha annak minden részrendszere jól működik. Vagyis az egyes részrendszerek, mint amilyen az egészségügy is és az agrár-felsőoktatás, sajátosságaiknak megfelelő feltételekkel rendelkezve fejthetik ki tevékenységüket.
A szaktárcák a maguk területén az oktatás egész rendszeréhez igazodva voltaképpen annak egy-egy részrendszereként közvetíteni és érvényesíteni tudják mind az általános állami, mind a szakterületi elvárásokat. Ezzel szolgálva az oktatás minőségi fejlesztésének országos ügyét. Alapvetően és általánosságban az elmondottak miatt tartjuk fontosnak azt, hogy a felsőoktatás átalakulásának idejére mindenképpen maradjon a tárcánál az agrár-felsőoktatás és kutatási intézmények szakmai, pénzügyi és államigazgatási felügyelete. A törvénytervezet ezt az átmeneti időszakot 1996. december 31-ével rögzíti. Mi azt tartanánk helyesnek, hogyha ez az átmeneti időszak a teljes egyetemi autonómia megvalósulásáig tartana.
Ez alatt az időszak alatt az egyetemek köztestületté válása, az átalakulás jogi, szervezeti, pénzügyi gazdálkodási részletei kimunkálhatók.
A továbbiakban összefoglalom azokat az érveket, amelyek a tárcafelügyelet további fenntartását szolgálnák.
Először: az agrár-felsőoktatás a földművelésügyi tárcához tartozott mindig, tradíciói vannak. Nemcsak nálunk van így, hanem több fejlett mezőgazdasággal rendelkező államban is.
Másodszor: az egyetemek és főiskolák hármas funkcióját - az oktatás, a kutatás és a szaktanácsadás területén - egységes elvek alapján lehet jól ellátni.
Az átmeneti időszak alkalmas ezen három feladat egymást hasznosan kiegészítő szervezeti rendszerének a kiépítésére. A három feladat egy tárca irányítása alatti ellátása egyrészt az oktatás és kutatás kapcsolatrendszerében, másrészt a kutatás és szaktanácsadás rendszerében hozhat jelentékeny előnyöket egy oktatási-kutatási bázisra alapozott szaktanácsadó hálózat kiépítésével.
(12.10)
3. Az agrárszférában, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén végrehajtott tulajdonváltozások, privatizáció alapjában megváltoztatták a felsőfokú képzés iránti igényeket. Szemben a művelődési tárcához tartozó felsőoktatási intézményekkel, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari nagyüzemek átalakulása eltérő jellegű és időtartamú képzést tesz indokolttá, és e tekintetben a szakmai követelmények megállapítása, a felsőoktatási képzés strukturális kereteinek meghatározása speciális ismereteket kíván meg, amelyek eltérnek a más tudományterületeken kialakult vagy kialakítandó helyzettől.
4. Az agrár-felsőoktatás tanüzemi hálózata és a gyakorlati képzés olyan speciális kérdéseket vet fel, amelyek főként az átalakulás időszakában ágazatszervezési kérdések sorát támasztják, s amelyek sok esetben összefüggnek a tárcánál maradó szakközépiskolai és szakmunkásképző tanüzemek működtetésével.
A törvénytervezet V. fejezetének 11-12. §-a szól a felsőoktatási intézmények együttműködéséről. A Földművelésügyi Minisztérium kiterjedt kutatóintézeti hálózattal rendelkezik, és az átmeneti időszakban ezek és a felsőoktatási intézmények kapcsolatrendszere megnyugtatóan rendezhető. A tárca a Felsőoktatási Tanácsnál lényegesen kedvezőbb hatásfokkal tudja koordinálni az oktatást, a kutatást és a szaktanácsadás terén végezhető tevékenységet.
A különböző ágazatok számára szakembereket képző agrár-felsőoktatási intézmények eddig is szoros együttműködésben dolgoztak a Földművelésügyi Minisztériummal és annak különböző részlegeivel. Ez a közvetlen kapcsolat a tananyag aktualizálása, információszerzés és annak beépítése és az egyetemi kutatások eredményeinek tárcaszintű irányításban történő alkalmazása terén jelenthetne előnyöket. Az átmeneti időszakban a szervezeti átcsatolás nem könnyítené meg e jól kialakult kapcsolatok fenntartását.
Végül a tárcafelügyelet nem akadályozná meg a hazai felsőoktatás egészére érvényes szempontok agrár-felsőoktatásban történő alkalmazását, bizonyos, a művelődési tárca vagy más köztestület által javasolt irányelvek késedelem nélküli bevezetését.
Tisztelt Ház! Hozzászólásommal az agrár-felsőoktatás helyzetének megnyugtató rendezését szeretném segíteni. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi