KÓSA FERENC (MSZP)

Full text search

KÓSA FERENC (MSZP)
KÓSA FERENC (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy röviden felhívjam a figyelmüket arra a kulturális bizottság által benyújtott módosító indítványra, amelyik az egyetemi és főiskolai felvételik rendjét kívánja szabályozni.
Mint ismeretes, a törvénytervezet kimondja, hogy a középiskolát végzett tanulók alanyi jogon folytathatják felsőfokú tanulmányaikat a Magyar Köztársaság egyetemein és főiskoláin. Az előterjesztők deklarált szándéka tiszteletre méltó, hiszen hazánknak kiművelt emberfők sokaságára van szüksége, és ehhez teret kell nyitnunk minden tekintetben.
De bármily dicséretes is e szándék, gyakorlati megvalósítása objektív akadályokba ütközik. Ha ugyanis reálisan vizsgáljuk az ország helyzetét, be kell látnunk, hogy egyetemeink és főiskoláink befogadóképessége, sajnos, véges, szűkösek a felsőoktatásra fordítható költségvetési támogatások, és komoly foglalkoztatási gondok nehezítik a végzett hallgatók elhelyezkedését is.
Mindezek figyelembevételével a realitásokhoz igazodva, valamilyen módon korlátoznunk kell az egyetemekre kerülő hallgatók számát. Beke Kata, Bánffy György, Tóth Sándor képviselőtársaimmal teljes egyetértésben javaslatot terjesztettünk be a jelenlegi felvételi gyakorlat törvényes módosítására és megnyugtató rendezésére.
A kulturális bizottságban alaposan megvitattuk e valóban sorsdöntő, sorsokról döntő javaslat esetleges hatásait, várható következményeit. Elemző munkánk során végül is a bizottság túlnyomó többsége közös nevezőre jutott a legfontosabb kérdésekben, mindenekelőtt abban, hogy az egyetemi és főiskolai felvételek az értéktisztelet alapján, a lehető legigazságosabb módon történjenek.
A szóban forgó törvénytervezet egyértelműen rögzíti, hogy a kitűnő és jeles érettségi bizonyítványnyal rendelkező tanulók a jövőben mentesülnek a felvételi vizsga alól. Ez a javaslat messzemenően megtiszteli a középiskolai tanárok és tanulók munkáját.

A továbbtanulás szempontjából tehát hitele, súlya, az eddigieknél nagyobb jelentősége lesz a középiskolában végzett munkának és az érettségi minősítésnek.
Bízunk a középiskolai tanárok ítélőerejében, hiszen ők azok, akik négy vagy nyolc éven át folyamatos és közös munka során, a lehető legalaposabban megismerhetik a tanulók képességeit és felelősségük teljes tudatában, megalapozott ismeretek alapján minősíthetik tanítványaikat.
Ily módon ez a törvény legalább a legjobb képességű tanulók számára biztosítja a szabad pályaválasztás lehetőségét és a felvételi vizsga alóli mentességet.
Akik tehát középiskolai tanulmányaik során bizonyították, hogy érdemesek a továbbtanulásra, mentesülnek a felvételi vizsgákkal együttjáró véletlenek terhe alól, nem lesznek kiszolgáltatva különféle pszichikai megpróbáltatásoknak.
Ugyanakkor, azt hiszem, nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a legkiválóbb tanulók felvételimentességét nem lehet kiterjeszteni a művészeti egyetemekre és főiskolára, valamint azokra a szakokra, amelyek sajátos és különleges készségeket igényelnek. A törvény végső megfogalmazásánál tekintetbe kellett vennünk rendkívüli helyzeteket is. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy bizonyos egyetemeken vagy szakokon többszörös túljelentkezések várhatók. Ilyen esetekben igazságos és objektív mértékek alapján kell meghatározni a felvételi vizsga alól mentesülők körét. E kritériumok sorrendben a következők:
Először az érettségi minősítés, tehát a kitűnők előnyben részesüljenek a jelesekkel szemben, másodszor figyelembe kell venni a középiskola két utolsó évében elért tanulmányi eredményt, harmadsorban pedig figyelembe kell venni a nyelvvizsgák számát és fokozatát.
Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a felvételi vizsga alól mentesülők köre igazságos és egységes megítélési rendben, törvényesen optimális mértékre szűkíthető. Tekintetbe kellett vennünk azt a körülményt is, hogy az ország középiskolái eltérő színvonalúak. Az erősebb középiskolákban lehetnek és bizonyára vannak is olyan nem jeles vagy kitűnő tanulók, akik képességeik szerint méltóak a továbbtanulásra.
Annak érdekében, hogy a kitűnők és jelesek felvételi mentessége ne jelentse mások lehetőségeinek csorbítását, esetleges kiszorulását, a törvény egy-egy szakon, egy-egy karon 50%-ban határozza meg a felvételi vizsga alól mentesíthető hallgatók arányát. Az egyetemi és főiskolai helyek fele tehát nyitva marad a nem kitűnő vagy jeles tanulók számára.
Azt hiszem, e rövid megjegyzésekből is világosan kiderül, hogy e felvételi modell kialakításában egy jövőre érdemes, a jelenlegi realitásokkal felelősséggel számoló törvénytervezetről van szó, amelyet

- tisztelt képviselőtársaim - jó lelkiismerettel megszavazhatnak. Ennek reményében fejezem be hozzászólásomat, köszönöm a szót! (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi