PETRONYÁK LÁSZLÓ (MDF)

Full text search

PETRONYÁK LÁSZLÓ (MDF)
PETRONYÁK LÁSZLÓ (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az általános vita során lényegében utaltam azokra a módosításokra, amelyeket most röviden szeretnék előterjeszteni.
A felsőoktatási törvény akkor tudja céljait elérni, ha mihamarabb megvalósul az egységes felsőoktatás-irányítás és -finanszírozás. Akkor érvényesíthető egy egységes nemzeti felsőoktatás-fejlesztési program és felsőoktatás-finanszírozási politika, ha a felsőoktatás a rendelkezésre álló állami támogatási eszközök egy helyre, egy költségvetési fejezetbe kerülnek, és azok elosztásáról egy helyen, a létrehozandó Felsőoktatási Tanácsban születik döntés. Ez tenné lehetővé a hazai felsőoktatás tudatos, az Európához történő felzárkózást szolgáló, a strukturális problémákat felszámoló, hatékony fejlesztését.
Ennek megfelelően alapvetőnek tartom, hogy a törvény egységes irányításra és finanszírozásra vonatkozó részei minél hamarabb, már 1994-ben teljeskörűen életbe lépjenek. Ennek megfelelően módosító javaslatom első része arra terjed ki, hogy a törvényjavaslat 10. § (2) bekezdéséből, valamint a 72. § (1) bekezdés a) b) és d) pontjaiból törölni kell a B-variációkat, továbbá el kell hagyni a teljes 116. §-t. A 125. §-t ennek megfelelően kell átalakítani, elhagyva belőle a jelenlegi (2) (3) (4) bekezdéseket, és új (2) bekezdésként a következőket bevenni.
(11.50)
A törvény 10. és 11. §-a 1994. január 1-jén lép hatályba. A 10. és 11. §-ban foglaltak szerinti költségvetési támogatást 1994. január 1-jétől egy fejezetben, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium fejezetében állapítja meg az Országgyűlés.
Tisztelt Országgyűlés! A második módosító javaslatom célja, hogy a felsőoktatási törvény megerősítse az intézményhálózat racionalizálódásában megindult folyamatokat. Ezért javaslom, hogy a törvény 1. számú, a Magyar Köztársaság felsőoktatási intézményeit felsoroló melléklete úgy legyen megszerkesztve, hogy annak utolsó részében 3. pontként legyenek felsorolva az érvényes társasági szerződéssel rendelkező intézményi szövetségek tagintézményeikkel. Azokra az intézményi szövetségekre gondolok, amelyek részint bejegyzett vagy aláírt okirattal rendelkeznek, részint az adott szűkebb régió felsőoktatási intézményeit átfogóan és működőképesen tömörítik.
Azt javaslom, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium készítsen el egy ilyen mellékle-

tet is. Ez a lista egyben a magyar felsőoktatás fejlesztésének prioritási listája is lenne. Ugyanebben a módosító indítványban javaslom azt is, hogy a főiskolák között kerüljön felsorolásra a szolnoki Kereskedelmi Főiskola. E módosító javaslatom célja, hogy az elfogadandó törvény rövid időn belül várható módosítását megtakarítsa.
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, valamint a Külkereskedelmi Főiskola szolnoki kihelyezett tagozataival létrejön Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola névvel egy új, önálló főiskola Szolnokon, amelynek kormányzati egyeztetése megtörtént, s lényegében már csak kormánydöntésre vár. Ha információim helyesek, akkor ez a döntés a mai nap folyamán meg is fog történni, tehát nincs semmi akadálya annak, hogy a törvényjavaslat mellékletébe az említett intézmény bekerüljön.
Tisztelt Országgyűlés! Megítélésem szerint akkor szolgáljuk a hazai felsőoktatás Európához történő felzárkózását, ha egységes irányítási, finanszírozási és fejlesztési környezetet teremtünk számára a törvényben, s egyben megerősítjük azokat a folyamatokat, amelyek az intézményfejlődésben már ebbe az irányba mutatnak. Javaslataim ezt igyekeznek szolgálni, ezért kérem önöket, hogy támogassák azokat. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi