RUDICS RÓBERT előterjesztő:

Full text search

RUDICS RÓBERT előterjesztő:
RUDICS RÓBERT előterjesztő: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Talán feleslegesen szólok mindazokhoz, akik a törvényjavaslat napirendre tűzése során hallhatták Tarnóczky Attila képviselőtársam képzeletjátékát erről a törvényről. De nagyon röviden, egy rövid törvényjavaslathoz illő rövidséggel szeretném mégis a törvényjavaslat lényegét ismertetni.
Először talán egy mondatban elmondanám azt, hogy mi indított bennünket a törvényjavaslat benyújtására.
Elsősorban érdekelt állampolgári megkeresések, bejelentések késztettek bennünket arra, hogy ezt a nyilvánvaló törvényi hibát, amit annak idején a foglalkoztatási törvény meghozatalakor elkövettünk, orvosoljuk, módosítsuk.
A javaslat tulajdonképpen egyetlen mondatból áll, és a jelenleg hatályos négy kritérium közül - amely az előnyugdíjba vonuláshoz szükséges - az egyiket módosítja.
Ma ahhoz, hogy valaki előnyugdíj megállapítását kérje, az alábbi feltételeknek kell megfelelnie.
Először is az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb három éve hiányozhat. Legalább hat hónapja munkanélküli-járadékban kell részesülnie. Az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel kell rendelkeznie, és részére nem biztosítható munkahely a továbbiakban sem.
Ezek tulajdonképpen korrekt feltételek volnának, csak egy apróság okoz problémát, mégpedig az, hogy az A- és a B-kritérium egybe kell, hogy essen a törvény jelenleg hatályos szövege szerint, mely szerint csak az mehet el előnyugdíjba, aki éppen akkor tölti be a nők esetében az 52., a férfiak esetében pedig az 57. évét, amikor éppen még járadékos. Ha a járadék időtartama már lejárt, akkor nincs esélye arra, hogy előnyugdíjba vonulhasson.
Ezt a problémát szeretné módosító javaslatunk megoldani, mégpedig oly módon, hogy ha valakinek lejárt a járadékos időtartama, akkor a szükséges életkor betöltése után - tehát nem előbb, hanem a szükséges élettartam betöltése után - előnyugdíjba vonulhasson.
Ezt a törvényjavaslatot terjesztettük elő, és ehhez kérnénk képviselőtársaink támogatását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi