JÁVOR KÁROLY, a dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottság előadója:

Full text search

JÁVOR KÁROLY, a dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottság előadója:
JÁVOR KÁROLY, a dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő határozati javaslatot az Országgyűlés két bizottsága - a külügyi és a környezetvédelmi bizottság - tárgyalta, és mind a két bizottság elfogadásra javasolja.
Először engedjenek meg néhány észrevételt a módosító javaslatokról: Zsebők Lajos képviselőtársunk a szövegnek egy szóval való kiegészítését javasolja, nevezetesen, hogy a Kormány terjessze döntésre az Országgyűlés elé a Duna elterelése miatt szükségessé váló cselekvési programot és pénzügyi tervet. Ezt a javaslatot mind a két bizottság támogatja.
A másik két módosító javaslat Boros képviselőtársam jogos felvetése alapján került a bizottságok elé, ő ugyanis helyesen megállapította, hogy a szövegben a "haladéktalanul" szó nehezen értelmezhető, ezért két módosító indítvány is határidő megjelölését javasolta.
Pap János képviselőtársam július 8-ai határidőt javasolt - ezt egyik bizottság sem támogatta.
A környezetvédelmi bizottság a következő határidőt tűzte ki - szövegszerűen így hangzik: "A kihírdetéstől számított 30 napon belül terjessze az Országgyűlés elé." Ezt a külügyi bizottság támogatja; az előterjesztő bizottság 4 igen és 4 tartózkodó szavazattal végül is nem támogatta. Miután a határidő kitűzése fontos, ezért bízom képviselőtársaim bölcs döntésében…
Ezzel a határozati javaslattal az volt a célunk, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg ezt a cselekvési programot és a pénzügyi tervet, már csak azért is, mert ez egy fontos lépés, és eddig minden egyes fontos lépés esetében az Országgyűlés megtárgyalta a fölvetődött problémákat. Azért fontos ez a kérdés, mert valóban sürgős, hogy víz legyen a Dunában.
A végső megoldás a Hágai Nemzetközi Bíróság döntése - addig azonban még évek telhetnek el. Erre az időre az átmeneti vízmegosztásról szóló megállapodás megszületése és elfogadása a legfontosabb, mert ez önmagában is megold minden olyan problémát, ami miatt a vízpótlásra szükség van. Ez a Kormány szándéka is: ezt képviselte a magyar delegáció a legutóbbi szakértői tárgyalásokon, 1993. június 18-án Pozsonyban, és ezt képviselte az Országgyűlésnek a dunai vízlépcső kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottsága is a szlovák partnerbizottsággal az elmúlt héten tartott tárgyalás alkalmával. A megállapodásig - tehát az átmeneti vízmegosztásról szóló megállapodásig - szükséges a vízpótlás a lehető leghatékonyabb formában, ami ugyanakkor nem sérti az érdekeinket.
A legutóbbi napok eseményei alátámasztották a jelen határozat szükségességét, és az ügy szempontjából fontos új információk kerültek a birtokunkba. Az előbb már említett szlovák-magyar bizottsági tárgyalás során bizonyítást nyert ugyanis, hogy műszaki akadálya tulajdonképpen nincs annak, hogy a szlovák fél a jelenlegi vízmennyiség többszörösét adja át az Öreg-Duna medrébe.
A jelenlegi helyzet tarthatatlanságára való tekintettel az Európa Parlament ismételten napirendjére kívánja tűzni a Duna elterelésének kérdését, különös figyelmet szentelve annak, hogy mielőbb az EK-javaslatnak is megfelelő vízmennyiség kerüljön a Dunába - ez az a bizonyos: a hágai döntésig éves átlagban a mindenkori vízhozam kétharmada az Öreg-Duna-mederbe, egyharmada pedig a C-változat műtárgyaira.
Ebben a helyzetben nagyon fontos tehát, hogy egy olyan határozat, majd ennek nyomán olyan cselekvési program szülessék, ami megfelel a Kormány tárgyalásokon is képviselt eddigi szándékainak, az EK-val való megállapodásnak; olyan megállapodás, olyan határozat, majd cselekvési program, amely erősíti a magyar fél pozícióit a nemzetközi fórumokon.
Ezt segítik elő képviselőtársaim, ha szavazatukkal elfogadják az előttünk fekvő határozati javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi