MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Full text search

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy egy, a közoktatási törvény vitájában is hangsúlyozott témával kapcsolatban egy rövidebb felszólalásban én is elmondjam a véleményemet, illetve a FIDESZ-frakció véleményét.
A felsőoktatási törvény tervezetének általános vitájában a törvénytervezet egyik kiemelkedően fontos, ám a korábbi felszólalások által csak kevés figyelemre méltatott kérdéséről, a tanárképzésről szeretnék ugyanis ennek a törvénynek a vitájában is szólni. A tanárképzés fontosságát és a vitában történő megjelenítését több tényező is indokolja.
Az állami felsőoktatásban résztvevők közel egyharmada tanul a pedagógusképzésben. A vidéki pedagógusképző főiskolák gyakran egy-egy régió szellemi-kulturális központjának szerepét is betöltik. A pedagógusképzés minősége nemcsak a tanárok, hanem középtávon az egész oktatási rendszer hatékonyságának legfontosabb befolyásoló tényezője. Végül pedig a pedagógusképzés modernizációja egy közel 180000-es foglalkoztatási csoportot érint.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt államtitkár úr! Ezek után vegyük szemügyre azt, hogy a kormányzat mit tett az állami felsőoktatás e stratégiai szektorának modernizációjáért a törvénytervezet megalkotása során.
A tervezet semmilyen kapcsolódást nem mutat a szakma által kialakított pedagógusképzési reformkoncepcióval. Ennek lényege az lenne, hogy az alsófokú tanítókat főiskolákon, az alsó- és felső-középfokú tanárokat viszont az integrálódó univerzitásokon oktatnák. Ehhez képest a tervezet nem szabályozza kielégítően az intézmények szövetkezésének módját és feltételeit.
Ugyancsak kimarad a tervezetből az intézményenként lassan kiépülő tanegységrendszer, azaz a kreditrendszer jogi keretszabályozása, így az integrált pedagógusképzésre is hivatott univerzitások tartalmatlan, csupán a fejlesztési pénzek megpályázására hivatott, bürokratikus egyesülések lesznek.
Ugyancsak teljesen hiányzik a kormányzat főiskola-fejlesztési koncepciója, és - talán nem meglepetés ezt megállapítanom - nem sikerült egy kormányzati pedagóguspolitika egyetlen elemét sem fellelnünk a dokumentumokban. A koncepció helyett kapkodó, egymásnak ellentmondó politikák és kampányok meghirdetése folyik a minisztériumban - és más minisztériumokban is.
A pedagógusokat egy anyagilag teljesíthetetlen és félig már visszavont közalkalmazotti törvénnyel betonozták be az iskolákba, elszigetelve őket a magyar társadalom megújuló, átalakuló többségétől. A biztonság hamis illúziója az utóbbi hónapok visszakozása nyomán végleg szétfoszlott - és itt szeretném hangsúlyozni, hogy a FIDESZ világosan előre jelezte a törvény végrehajthatatlanságát.
A FIDESZ a pedagógusokban magasabban képzett és jobban fizetett foglalkozási csoportot szeretne látni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a főiskolai és egyetemi hallgatók szaktárgyaik mellett gazdasági, jogi, társadalmi, művészeti tárgyakat is hallgathassanak. Ez igazi univerzitások létrehozását, tanegységrendszer kiépítését és a főiskolák modernizálását jelenti.
Nyilvánvaló, hogy az elavult, egyoldalú képzési profilú pedagógusképző főiskolák a jelenlegi magyar felsőoktatás egyik fő válságterületét képezik - a másik a műszaki főiskolák hálózata.
Létfontosságú lenne, hogy a gazdasági élet és a helyi önkormányzatok nagyobb pénzforrásokkal és korszerű képzési programok, karok, business-schoolok integrálásával tegyék vonzóbbá az intézményeket. Az is világos, hogy ezért cserébe beleszólást igényelnek az intézmények vezetésébe. A jelenlegi törvénytervezet azonban - az autonómia félreértésével - kizárja ezt a lehetőséget, és egyben megfosztja a tanárjelölteket a tudományközi áthallgatások frissítő, modernizáló lehetőségétől.
A FIDESZ módosító javaslatot fog benyújtani az "autonómia" fogalmának módosítására, meghatározására. A mi - az amerikai gyakorlathoz közel álló - értelmezésünkben az autonómia elsősorban az oktatás és kutatás szabadsága, az, amit az angol az "academic freedom" kifejezéssel jelöl.
Átértelmezendő azonban az autonómia olyan értelmezése, ami teljes, adminisztratív irányítói hatalmat ad a választott egyetemi és főiskolai tanácsok kezébe. A FIDESZ szeretné, ha a tanácsok irányító munkája professzionális, felelős és elszámoltatható igazgatótanács és annak társadalmi tanácsadó testülete munkájával egészülne ki. Ez esetben megindulhatna a korábban elefántcsonttoronyba zárt magyar felsőoktatás és az ezen belül is különösen elszigetelt pedagógusképzés társdalmasodása és modernizációja. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi