MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Full text search

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vitában röviden a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Hungária Televízió Alapítvány költségvetési támogatásával kapcsolatban szeretnék hozzászólni. Ugyanis azt a véleményemet szeretném elmondani, hogy a Kormány javaslatából az tűnik ki, hogy a Kormány teljesen nélkülözi az olyan átgondolt kommunikációpolitikai koncepciót, amiből a költségvetésre - adott esetben a pótköltségvetésre - nézve ésszerű és takarékos javaslatok következhetnének, amik az ország jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetét is képesek figyelembe venni; másrészről viszont nyilvánvaló politikai motivációk annál inkább meghatározni látszanak a Kormány pazarló és ésszerűtlen lépéseit az országos köztelevíziózás támogatását illetően.
Ezzel kapcsolatban azt mondanám el, hogy egyrészről a Magyar Rádió és a Magyar Televizió egyértelműen, nyílvánvalóan politikai okokból számíthat most több költségvetési támogatásra, mint a két intézmény autonómiáját érvényesíteni kívánó elnökök - a jogállamiság határait sértő - eltávolítása előtt. A kétes felhatalmazású alelnökök uralma ahhoz azonban mégsem látszik elegendőnek, hogy a Duna Televíziót a Kormány végre ésszerűen, takarékosan, hatékonyabban átgondolva ezt a kérdést, a Magyar Televízióval sokkal szorosabb együttműködésben, sőt lehetőleg a Magyar Televízión belül, annak egyik nagyon fontos szolgáltatásaként javasolja működtetni. Félreértés ne essék, a magyar nyelvű műholdas tévéadás létrehozását nagyon fontosnak tartom, különösen akkor, ha például a környező országok többségi lakosságának nyelvén felíratozva a műsorokat - ami technikailag a hangcsatornák révén megoldható; vagy például a környező országok köztelevízióival való műsorcserék, műsor-együttműködések révén a műholdas adás - a magyar kisebbségek segítése mellett - a közép-európai regionális együttműködést is elő tudja segíteni.
Éppen a Duna Televízió jobb, pénzügyileg, a műsorgyártó bázist illetően és egyéb szempontok szerint is minél megalapozottabb működése miatt lenne szükséges, hogy a Kormány átgondolt koncepció alapján tegyen javaslatokat, lépéseket ezen a területen is, tehát a köztelevíziózás finanszírozása és működtetése területén is.
Ezzel kapcsolatban itt is elmondanám, hogy a FIDESZ régóta hangoztatja, hogy a Magyar Televízió egyik csatornáját - költségvetési okokból is és a versenyhelyzet elősegítése okán is - privatizálni kellene, ezzel elősegítve azt, hogy az országos köztelevíziózás terén versenyhelyzet alakulhasson ki. Ezzel szemben a Kormány az úgynevezett nem közszolgálati - de megjegyzem, azóta is és egyre inkább közfinanszírozásra szoruló - Duna Televízió politikai okokból Magyar Televízión kívüli létrehozásával jelenleg három országos köztelevíziót igyekszik fenntartani.
A tárgyilagos tájékoztatás - a rádiózás és a televíziózás területén is - leginkább biztosító versenyhelyzet kialakulásához persze az azt elősegítő liberális törvényi szabályozásra lenne szükség. De addig sem volna szabad - erre felhívnám képviselőtársaim figyelmét befejezésül - a közpénzekből finanszírozott televíziózást és rádiózást a teljes koncepciótlanságnak, vagy a legfontosabb célokat is a vezető kormánypárt vagy annak egy része érdekeinek kiszolgáltatni.
Ezt szerettem volna elmondani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi