TABAJDI CSABA, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

TABAJDI CSABA, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezérszónoka:
TABAJDI CSABA, a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának vezérszónoka: Tisztelt Ház! A korábbi időszaktól eltérően az elmúlt évben a civil társadalmi szervezetek fejlődése, megerősödése demokratizálódásunk egyik nyilvánvaló jelenségévé vált. Ez részben öntörvényű belső fejlődési folyamat eredménye, de a társadalom kritikájának megjelenése is egyben, kezdő parlamenti demokráciánk működési esetlegességeivel kapcsolatos elégedetlenség is.
Sajnos még nem alakult ki egészséges párbeszéd a civil társadalmi önszerveződés, a Parlament és a helyi önkormányzatok között. Bár előrehaladt, de még sincs megoldva az Országgyűlés és a civil társadalmi szervezetek közötti együttműködés intézményrendszere, a civil szféra parlamenti megjelenítésének mechanizmusa. Erre annál is inkább szükség lenne, mivel a civil társadalmi kapcsolat visszajelzés és sajátos kontrollmechanizmus, jelentősen segítené a magyar Parlament munkájának hatékonyságát, hozzájárulna a társadalommal folytatandó érdemi párbeszédhez. Ez a cél azonban csak a törvényi szabályozással és megfelelő intézmények kiépítésével érhető el. Nevezetesen olyan állandóan működő parlamenti szervezet létrehozására lenne szükség, amely a civil szféra és a Parlament között az összekötő kapocs szerepét töltené be, ezzel egyidejűleg a civil társadalmi érdekek parlamenti megjelenítője, sajátos értelemben szószólója lenne.
Ez annál is inkább üdvös lenne, mert a Parlament illetékes bizottsága, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság csak az év bizonyos részeiben érintkezik a civil társadalmi szférával, annak is csak bizonyos aspektusaival, és mandátum hiányában nem tudja igazán nyomon követni a költségvetési támogatás összegeinek rendeltetésszerű felhasználását sem, nem képes igazán megfelelő visszajelzésekre.
Tisztelt Országgyűlés! A társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának trendje egészében véve kedvező képet mutat, ha a teljes rendszert vesszük szemügyre. A teljes nonprofit szférát tekintve a költségvetési támogatások összege dinamikus növekedést mutat az elmúlt három évben.
1991-ben 3 milliárd 432 millió, 1992-ben 6 milliárd 156 millió forint, 1993-ban pedig 8 milliárd 374 millió forint. Ez az összeg az állami alapítású nagyalapítványok, az egyházak, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, a civil társadalmi szervezetek egy részének címzett támogatását tartalmazza. Ez az összeg azonban nem tartalmazza azokat az elosztási rendszereket, amelyek nem jelentek meg nyilvánosan önálló költségvetési tételként. Sajnos, a Parlamenten kívüli elosztásban erőteljes szerepe van a lobbyzásnak, a kijárásnak, a sajátos kormányzati preferenciáknak, a döntések eltitkolásának.
A kormányzati szervek számos csatornán, sokszor botrányokat kiváltó alapítványokon keresztül juttatnak jelentős forrásokat egyesületeknek, társadalmi szervezeteknek. Mindez nagy élességgel veti fel a költségvetési támogatások áttekinthetőségének, társadalmi nyilvánosságának különös szükségességét.
Tisztelt Ház! Az önálló címként megjelent, közvetlen támogatást elnyert szervezetek támogatását leszámítva az Országgyűlés pályázati kerete az 1992-es 420 millió forinthoz képest ebben az évben 388 millió forint volt. A bizottság által követett átlátható és ellenőrizhető elosztási rendszer a nonprofit szférában felosztható összegnek csupán 4,6%-át képezi, s néhány kiemelt társadalmi szervezetnek juttatott költségvetési támogatás is meghaladja a pályázat keretében szétosztandó összeget. A kiemelt társadalmi szervezetek által címzetten megkapott összeg részaránya 52%, míg a mostani vita tárgya csupán ennek az összegnek 47%-a.
Nem lehet irónia nélkül szemlélni, hogy a mintegy 400 millió forint elosztása teljes nyilvánosság előtt, az érzelmi, politikai összecsapások terepén könnyen elterelheti a közvélemény figyelmét a billiárdos keretek elosztásáról és felhasználásáról.
(16.40)
Ez még akkor is igaz, ha mind az egyházak támogatása, mind a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek támogatása a nyilvánosság által ellenőrizhető, korrekt módon történik.
Mindebből következik, hogy olyan átfogó rendszer kialakítására és törvényi szabályozására van szükség, amely az összes költségvetési forrás elosztását szabályozza, ellenőrzi, s a decentralizált elosztás mellett is, a széles nyilvánosság előtt a támogatásokat nyilvánvalóvá és áttekinthetővé teszi.
Tisztelt Ház! Figyelmet érdemel az a körülmény, hogy a társadalmi szervezetek szinte kivétel nélkül rossz körülmények között dolgoznak; kevés a helyiség, magasak a bérleti díjak, hiányos és drága az infrastruktúra. A működési költségek csak nagyon alacsony szinten biztosítják az apparátusok foglalkoztatását. A hiányhelyzetből fakadóan a jelentős infrastruktúrát örökölt szervezetek mint bérbeadók, könnyen vonhatják be érdekkörükbe a kisebb szervezeteket.
Erőteljes differenciálódás indult meg az elmúlt években a civil társadalmi szervezetek körében, elsősorban az anyagi, működési feltételek tekintetében. Kialakult a preferált, gazdag, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal, s így külföldi forrásokkal is rendelkező szervezetek köre. Velük szemben áll a mindennapi fennmaradást is nehezen biztosító, hagyományos társadalmi munkára építő szervezetek tömege. Sajnálatos, hogy egyre nagyobbak azok a hézagok, amelyek az állam ellátási kötelezettsége, lehetősége és a szükségletek között feszülnek. Elsősorban szociális, egészségvédelmi, illetve karitatív, jótékony célú önkéntes szervezetek kényszerülnek kitölteni ezt a hézagot, vállalnak át lényegében állami funkciókat. E tevékenység elvégzéséhez legalább dologi kiadásaik maradéktalan fedezetét biztosítani kellene. Az ilyen szervezetek esetében valójában értelmetlen és etikátlan a versenyeztetés és a töredékes támogatás.
Mindennapos gyakorlattá vált, hogy a társadalmi szervezetek, egyesületek többsége egyik pályázatot a másik után nyújtja be a különböző alapokhoz, alapítványokhoz és más költségvetési pénzosztó forrásokhoz. Ennek egyik következménye, hogy tovább differenciálódik a mezőny sikeres és sikertelen pályázókra. Nem nehéz észrevenni bizonyos irányultságú, tevékenységi területű szervezetek preferenciáját, az előre lefutott pályázatokat. Ennél is súlyosabb következmény, hogy számos szervezet esetében általánossá vált a teljes bizonytalanság, az egyik napról a másikra való élés, a megbízható tervezés hiánya.
Tisztelt Országgyűlés! A civil társadalmi szervezetek vonatkozásában az elmúlt év további két jellegzetességet mutatott, amely bizottságunk munkájában is erősen éreztette hatását. Az egyik ilyen jelenség a társadalmi szervezetek tömörülése, sajátos, kvázi kamarákká való szerveződése. A társadalmi szervezetek körében erőteljesen megindult különböző centrumok kialakulása, amelyek mögött homogén vagy heterogén jelleggel eltérő csoportosulások jöttek létre.
A másik jelenség, hogy míg 1990-ben, '91-ben a pártok többsége részéről korlátozott figyelem mutatkozott a civil társadalmi szervezetek iránt, 1993-ban a pártpolitika egyre erőteljesebben orientálódik az egyesületek irányába, sőt megpróbál behatolni a civil szférába. A politikai pártok és döntéshozó erők kezdik felfedezni a civil szféra, a társadalmi szervezetek jelentőségét, mint a közvéleményt befolyásolni képes, jelentős tömegbázissal rendelkező közösségeket. Nem egyszerűen választókat keresnek 1994-re, hanem megpróbálják saját politikai szervezetüket jobb színben feltüntetni, újabb rétegekre kiterjeszteni befolyásukat. Megindult a politikai irányzatok szerinti helyezkedés is, illetve egyértelmű politikai szándékok, célok burkoltan társadalmi szervezetként, egyesületként mutatkoznak meg. Közöttük akadnak olyanok is, a melyek politikai pártok szatellit szervezetei, patronáltjai.
Tisztelt Ház! A társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság ez évi munkája az előző két év elosztási tapasztalataira épült, de lényeges elemekkel javult:
1. Az 1993. évi pályázat kiírása minden korábbinál pontosabb volt, a normativitás bizonyos követelményeit határozottan érvényesítette. Sikerült megállapodnia a bizottságnak a tartalmi prioritásokban és néhány olyan részletben, amely megbízhatóbb lebonyolítást és igazságosabb elosztást tett lehetővé.
2. Lényegesen javult a szakértői háttérmunka. Erre az évre kialakult végre a felkészült szakértők köre, bár működésük költségfedezete megnyugtatóan nem rendezett. Többek között megfelelő fedezet hiánya miatt nem készült el a teljes pályázati anyag szakszerű számítógépes feldolgozása. Ezúton is felhívom a tisztelt Ház és különösen az Országgyűlés elnökének figyelmét, hogy ilyen típusú pályázat lebonyolítása általában eltér az országgyűlési bizottságok általános munkarendjétől, átlagos költségigényétől.
3. A bizottság munkájában, néhány képviselő tevékenységében bár természetszerűen megjelent a politikai érdekérvényesítés, sőt nyomás, mégis a bizottsági vitákra az elvszerű jelleg, a korrektségre való törekvés volt a jellemző. A bizottság tagjaira időnként jelentős külső nyomás nehezedett, különösen a módosító javaslatok megfogalmazásakor.
Szólnom kell bizonyos kommunikációs hiányról is, amely a bizottsági tagok, illetve a képviselők és a frakciók némelyike között kialakult. A pályázati feltételekről, azok értelmezéséről, a lebonyolítás tervezett menetéről a bizottságnak célszerűbb lett volna jobban tájékoztatnia a tisztelt Házat, mert ezáltal jobban nyilvánossá váltak volna a prioritások és a munkaelosztás módszerei.
Természetes, hogy a politikai értékrendek és érdekek alapján a bizottság tagjai számos kérdésben más arányokat alakítottak volna ki, de a szakmai és politikai érdekegyeztetés nyomán a bizottságban dolgozó képviselők a kompromisszumok jegyében megegyezésre törekedtek. Természetes, hogy az MSZP parlamenti képviselőcsoportja részéről bizonyos preferenciák másképp jelentkeztek volna, s több pályázó esetében ez más állásfoglalást eredményezett volna. Tekintettel azonban az előttünk lévő javaslatcsomag kompromisszumos, konszenzuskereső jellegére, a magunk részéről a bizottság tevékenységét, módosító javaslatait támogatjuk és azokat elfogadhatónak tartjuk.
Kérem a tisztelt Házat, fogadja el a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását koordináló bizottság előterjesztését a bizottság által támogatott módosító javaslatokkal együtt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi