FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)
FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A betegek gyógyszerellátása, a gyógyszerforgalmazás, a gyógyszer-nagykereskedelem visszásságainak forrását kutatva mind-mind egy pontra mutat, nevezetesen a hiányzó korrekt szabályozásra, azaz a gyógyszerészetről szóló törvény hiányára.
Hosszú története van ennek a hiánynak. Jóllehet a gyógyszerellátás átalakítása 1990-től szerepel a Kormány programjában, s 1991-re a gyógyszerészek kész, konkrét tervekkel álltak elő, törvény azóta sem született, és harmadik éve egy olyan fontos terület áll szabályozatlanul, mint az ország gyógyszerellátása. Jóllehet a népjóléti miniszternek van lehetősége törvényjavaslat benyújtására és miniszteri szintű szabályozásra, nemcsak hogy nem született szabályozás, így ennek betartását sem lehet ellenőrizni, hanem bizonyíthatóan 1990 nyara óta olyan gyakorlat kezdődött a gyógyszerellátás területén, amely még a hivatkozott kormányprogrammal is teljesen ellentétes.
Miközben a meghozott törvények, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek soha nem mulasztják el deklarálni a Kormány cselekvési jogosultságát és magukhoz ragadni annyi hatáskört, amennyit csak lehet, elgondolkoztató, hogy mivégre teszik ezt, ha végül is nem győznek élni velük olykor még kirívó esetekben sem. Ez a sok jogosítványból adódó feladattömeg hátráltatja a törvénykezdeményezési tevékenységet is. Erre a legszembeötlőbb példa az, ami a gyógyszer-nagykereskedelem és a magángyógyszertárak engedélyezése ügyében zajlik.
Az egészségügyi törvény kimondja: a gyógyszertárak létesítéséről és fenntartásáról külön jogszabály rendelkezik. Az erről szóló törvénytervezet 1992 elején elkészült. A törvénytervezet egy-egy példányát a miniszter úr adta az egészségügyi és szociális bizottság tagjai kezébe 1992. október 28-án, amikor is számonkérhető ígéretet tett a gyógyszerészet rendezésére, mondván: kellő súlyt fog kapni a következő félévi programban, mert nem mindegy, hogy ehhez január végén vagy július végén kezdünk hozzá. Hát már június vége van. Kérdem tisztelettel: hol van a jogszabály, miniszter úr? Sehol! Mivel itt joghézag van, a szabályozatlanság posványában 3-400 gyógyszertár nyílt meg a szakma szabályait figyelmen kívül hagyva. Tehette ezt, mivel az érvényben lévő régi jogszabályt ön hatályon kívül helyezte.
(14.10)
Kérdezem a tisztelt miniszter urat: mikor nyújtja be a gyógyszerészetre vonatkozó törvénytervezetet?
A másik: érez-e felelősséget amiatt, hogy a hazai gyógyszerészetünk, gyógyszerellátásunk rendje minden idők legnagyobb szabályozatlanságába jutott az elmúlt három év alatt? (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi