NYERS REZSŐ (MSZP)

Full text search

NYERS REZSŐ (MSZP)
NYERS REZSŐ (MSZP) Tisztelt Ház! Amenynyire szükséges volt másfél évvel ezelőtt a csődeljárásról szóló törvény életbeléptetése, annyira szükséges most ennek a törvénynek a módosítása. A másfél év alatt a magyar nemzetgazdaságon egy jelentős mértékű csőd- és felszámolási hullám vonult végig, ami részben természetes volt, részben az adott sajátos körülmények között nem mondható minden tekintetben egészségesnek.
Az 1991-es csődtörvény iránya helyes volt, hiszen a csődöt lehetővé kellett tenni. A körülmények azonban, a piacgazdaságra való átállás sajátosságai és a gazdaságpolitika ezen időszakban való bizonytalansága folytán sok-sok problémát okoztak. A mostani módosítás nemcsak szükséges, hanem annyiból üdvözölni is kell, hogy a tervezet előkészítésébe mind a szakértői köröket, mind az érdekképviseleteket bevonta a kormányzat. A másfél év alatt Magyarországon hirtelen, az elgondoltnál, a számítottnál sokkal több csőd és felszámolás ment végbe. Hiszen annak idején a törvény bevezetésekor a kötelező öncsőd intézményét még azért is alkalmazta a jogalkotó, hogy a csődtől húzódozó vállalatokat kényszerítse.
(19.00)
Mi történt a valóságban? A vállalatok nagy része saját magától szinte bemenekült a csődeljárásba, mert az adott körülmények között ez volt számára - ahogy Tardos Márton már utalt erre - a viszonylag kedvezőbb megoldás. 4600 csődkezdeményezésből 2800 csődeljárás indult meg, és 2818 felszámolás bonyolódott le vagy volt folyamatban ez év márciusában. Mindez makroökonómiai jelentőségű tény.
Az 1991. évi bruttó hazai terméknek a 11%-át érintette a csődeljárás vagy felszámolás alá került vállalatoknak a termelése. Az exportnak a 12%-át jelentette. A foglalkoztatottaknak is 10%-a ebben a szférában volt. Tehát ez már nemzetgazdaságilag is fontos tünet volt és tünet maradt, amivel így kell foglalkozni.
Nem alakult ki - szerencsére - kezelhetetlen méretű csődhullám. De a vállalatok sokaságának a helyzete mégiscsak megingott, és szakmai csoportok egy része is lehetetlen helyzetbe került. Lehet mondani, sok esetben ez egy egészséges piactisztítást eredményezett, de sok esetben a bizonytalan helyzet életképes vállalatokat is nehéz helyzetbe sodort. A probléma nem az, hogy a csőd okozná a gazdaság nehéz helyzetét, hanem a gazdaság adott nehéz helyzete, a gazdaság általános hanyatlása, továbbá a gazdaságpolitika bizonytalansága vezet a csődök magas számához. Azt hiszem, ez a helyes összefüggés.
Jellemző, hogy a működő, a régebben működő piacgazdaságokban évente a csődök száma 1%-os nagyságrendben mozog. Nálunk ez jelenleg 4%-os. S 4%-os a felszámolási eljárás is. A stabilizáció késik, a jövedelmezőség tovább romlik ebben az esztendőben is. 1993-ban nem az a helyzet, hogy javulnának az általános gazdasági viszonyok, hanem továbbra is inkább a bizonytalanság, sőt helyenként a romlás a jellemző. Ebben az évben - szakértői vélemények szerint - olvadni kezdenek azok az eredmények, amelyek a külgazdasági egyensúly, valamint az infláció mérséklődése tekintetében az elmúlt másfél-két évben jelentkeztek. Időszerű tehát a csődeljárásban bizonyos koncepciós módosításokat eszközölni, bár - igaza van Tardos Mártonnak - ettől egymagában nem lehet várni a gazdaság általános helyzetének a javulását. Szükséges a hitelezők érdekeit jobban szem előtt tartani mind a csődeljárásban, mind a felszámolási eljárásban. És arra is szükség van - amit aláhúzott a miniszter úr -, hogy a procedúra hosszadalmassága csökkenjen, és a bíróságok leterheltsége is legalábbis mérséklődjön. A csődeljárás és a felszámolási eljárás gyakorlati kapcsolatát is javítani kell.
Véleményem szerint fenntartandó - és ezt helyesen húzza alá a törvénytervezet - a csődeljárásnak az a célja, hogy a megmenthető vállalatok reorganizációját eredményezze. E tekintetben a helyzet az, hogy másfél év alatt a csődeljárások 55%-a vezetett megegyezéshez, 45%-a torkollott a vállalat felszámolásába. Most ez az arány ebben az esztendőben nem javuló, hanem romló. 1993-ban már csődeljárások, a lebonyolódott csődeljárások 50%-át sem érte el a megegyezések száma. Kevés a jó kibontakozási program az adósok részéről, az ilyen jellegű egyezségtervezet. A hitelezők is bizonytalan helyzetben vannak, nagyon gyakran egyszerűen nem tudják tolerálni a halasztási késedelmeket pénzügyi nehézségeik miatt. Ezért akkor is felszámolás történik, amikor ésszerűbb lenne az egyezség. Elemezni kell ennek a helyzetnek az okait és keresni kell a megoldás lehetőségeit.
A mai gazdasági helyzetben az általános bizonytalanságból eredő bizalmatlanság, a cégek egymás iránti bizalmatlansága, a hatóságok és a vállalatok közötti bizalmatlanság a jellemző, és ez az egyik legsúlyosabb tünete a mai magyar gazdaságnak. Sok oldalról kellene ezen a helyzeten keresni a változtatás lehetőségét. Remélhetőleg részben majd segít valamit a csődtörvény módosítása, de ez csak az egyik segítőeszköz lehet. A gazdaságpolitika szélesebb eszköztárával is működésbe kell lépni.
A csődtörvény módosításával kapcsolatban támogatom a kötelező öncsőd intézményének kiiktatását a törvényből. Ugyancsak támogatom a kényszeregyezség intézményének a beiktatását a csődeljárásba. Egyetértek a hitelezői egyetértés intézményével, a hitelezői konszenzus megszüntetésének a gondolatával. A kötelező vagyonfelügyelő is elősegíti majd a gazdálkodás stabilizálását, remélhetőleg. Ugyancsak egyetértek a végelszámolásra vonatkozó új döntéssel, hogy a végelszámolási döntést megváltoztathassa a döntést hozó testület, ha a helyzet változása ezt igényli.
Fenntartásaim vannak a következő kérdésekben - szakértői véleményekkel alátámasztva - a tervezett megoldással szemben: a Kormány számára 60 napos határidőt kellene előírni arra, hogy a hadiipari készletek felszámolásával kapcsolatban nyilatkozzon. Ha nem nyilatkozik, akkor engedélyezettnek kell tekinteni a felszámolást, mert különben ez a tényező időhúzó marad. Továbbá: ha a felszámoló az adós céget működőképes egészként értékesíti, akkor indokolt lenne az, hogy a hitelezői választmány jogosult legyen külön díjazásban részesíteni. Ilyen esetben tartom egyébként indokoltnak azt, hogy a javasolt 4% helyett a felszámolói díj 5% legyen, ahogy ezt Hasznos Miklós javasolta. Az egyszerűsített elszámolások nagy részében véleményem szerint is probléma az, hogy a felszámolói díj nem fedezhető a vagyonból. Tehát szerintem is keresni kell valamiféle alap képzésének a lehetőségét. Továbbá: szakértők rámutatnak arra, hogy az önkormányzatok esetében a belterületi földet nem helyes a gazdálkodószervezet vagyonaként tekinteni akkor, ha az adósnak kezelői joga van. A vételár megfelelő része az önkormányzatot kell, hogy illesse. Végül: véleményem megegyezik Tardos Mártonéval - ha jól értettem az ő okfejtését - a zálogjog dolgában. A törvény tervezete nem rendezi megnyugtatóan az elsőbbséget biztosító zálogjog kérdését, ami pedig a nemzetközi gyakorlat szerint a többi biztosítékkal rendelkező hitelező előtti kielégítést megengedi és meg kell hogy engedje. Ez a körülmény nehezítheti az egyébként is befagyott hitelezésnek a beindítását.
Ezeket kívántam általánosságban elmondani. A módosító törvényjavaslatot lényegét illetően támogatjuk, módosító részjavaslatokat teszünk majd hozzá. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi