TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A csődeljárás, a felszámolás és a végelszámolás szabályozásánál alapkérdés a jogbiztonság és a felelősség pontos meghatározása és szabályozása. Ez meghatározó jelentőségű a környezetvédelem és a természetvédelem szempontjából is.
(19.10)
A környezetpolitikában alapelvnek tekintjük, hogy a környezethasználó felelősséget visel az általa okozott környezeti károkért, veszélyekért, és ezt érvényesíteni kell a tevékenység minden fázisában.
Környezetvédelmi szempontból két kritikus pont van. Az egyik a tevékenység megkezdése, amikor a környezetvédelmi követelményeket kell meghatározni. Ennek szabályozott formáját teremti meg a nemrég elfogadott, a környezeti hatásvizsgálatról szóló 86/1993. számú kormányrendelet. A másik pont, ahol különös figyelmet érdemel a környezethasználó gazdasági felelőssége, amikor az okozó szervezet a régi formájában megszűnik.
Ezért törekszünk arra, hogy a környezetvédelmi szempontok beépüljenek a privatizációs döntések folyamatába, és ezért tartottuk kulcsfontosságúnak azt is, hogy a környezet- és természetvédelem szempontjai érdemben megjelenjenek a csődtörvényben is.
Tisztelt Ház! Arról tudok beszámolni önöknek, hogy az előterjesztett módosító törvényjavaslat megfelel mindezeknek a követelményeknek. A törvénymódosítás biztosítja a legfontosabb védett természeti és műemléki ingatlanok speciális kezelését, mint ahogy arra Balsai miniszter úr utalt expozéjában, és elővásárlási jogot biztosít az illetékes minisztériumnak.
A jelenlegi csődtörvény előírja, hogy a felszámolás alatt álló szervezet köteles nyilatkozatot tenni a környezeti terhekről. A tapasztalatok szerint a törvény szövege nem volt teljesen egyértelmű, a módosításról szóló törvényjavaslat ezt pontosítja.
A környezeti terhek érdemi feltárását szolgálja az, hogy a törvény bizonyos esetekben lehetőséget ad környezeti állapotvizsgálat elvégzésére is. Ugyanez érvényes a végelszámolásokra. Ez elejét veheti a föl nem tárt környezeti terhek miatti későbbi elhúzódó jogvitáknak.
Úgy gondolom, hogy ez az utóbbi példa jól mutatja, hogy a környezetvédelmi szempontok érvényesítése hozzájárul a csődtörvényi szabályozás során a kiszámíthatóság és a jogbiztonság erősödéséhez.
Ezek alapján tehát nemcsak környezet-, természet- és műemlékvédelmi szempontból, hanem ehhez kapcsolódóan gazdasági megfontolásból is a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium támogatásra javasolja a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi