PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A mezőgazdaság a magyar népgazdaság sikerágazatából a magyar nemzetgazdaság válságágazatává süllyedt. Ezzel a gazdasági folyamattal párhuzamosan igen heves ütközetek zajlanak le vidéken. A falvakban a múlt és a jelen vitézei vívják csatáikat, de a jövő még homályos, és ami látszik, az sem túl biztató.
A mezőgazdasági termelés jövedelmezősége csökkent, folyamatos a vagyonfelélés, és zuhanásszerűen csökken a termelés. 1993-ban jelentős mértékben hanyatlik a kivitel. Ezzel arányaiban megnőtt a behozatal, és különösen figyelemfelkeltő, hogy a termeléshez szükséges anyagok behozatala jelentősen csökkent, például a szója, a halliszt és a kész élelmiszerek behozatala növekszik. Ez még egyelőre talán nem olyan arányú, hogy mennyiségénél fogva alapjaiban veszélyeztetné a hazai termelést, de részben a rosszulszabályozottsága, részben a meglévő szabályok büntetlen kijátszhatósága miatt már számtalan esetben piaci zavarok kialakulásához vezetett.
Az ilyen helyzetek tovább rontják a hazai termelők esélyeit, növelik az agrárpiacon a zűrzavart. Pedig a kiszámíthatóságot, illetve az erre való törekvést az agrárpiaci rendtartási törvény is megfogalmazza, és ebből nyilvánvalóan kormányzati feladatok is adódnak. Gondoljunk csak a napjainkban zajló sertésválságra, amelynek kialakulásában szerepet játszott a sertéshús, marhahús indokolatlan behozatala; a fogyasztás csökkenése, a kül- és belpiacon érvényesülő támogatási verseny a termelők számára a felvásárlási árak drasztikus zuhanását és értékesítési nehézségek kialakulását hozta.
Hasonló folyamatokról tudnak beszámolni a tejtermelők és a kertészek is. A magyar termelők a belpiacokon is jelentős arányú piacvesztést szenvedtek el. Van-e megoldás? Képviselőtársaimmal, Lukovics Évával, Futaki Gézával és Mészáros Bélával meggyőződésünk, hogy van. Szerintünk a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari importot szabályozni kell, és meg kell teremtenünk a hazai termelés biztonságát, annál is inkább, mert a mezőgazdasági jellegű vidékek foglalkoztatási helyzete kritikussá vált.
(16.00)
Javaslatunk a következő: az Országgyűlés kötelezze a Kormányt, hogy ez év november 15-éig a nemzetközi normáknak megfelelően, szerződésben vállalt kötelezettségeinkkel összhangban szabályozza, a termelők, a feldolgozók és a fogyasztók érdekeit egyaránt figyelembe véve, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek behozatalát. Ennek érdekében terjessze be a szükséges törvényjavaslatokat, módosításokat, illetve alkosson rendeleteket.
Részletes elképzeléseinket öt pontban foglaltuk össze:
1. Ismertesse a Kormány az import engedélyezésekor alkalmazandó elveket, hogy az adminisztratív korlátozások vagy engedélyezések ne átgondolatlan, szubjektív döntések legyenek. Hirdessék meg előre, mikor, milyen mennyiségű és minőségű importáru kerülhet az országba. A leírás tartalmazza, hogy mely időszakban van érvényben a teljes behozatali tilalom, valamint azt, mikor és mennyi az árut terhelő lefölözés és vám. Magyarul fontos lenne, hogy a belföldi termékek szezonális értékesítési időszakát figyelembe véve ne kerülhessen sor az adott termék behozatalára, míg azt követően és megelőzően csak lefölözéssel - vagy esetleg anélkül - juthasson be a termék a magyar piacra. Ugyanakkor a fogyasztó védelme érdekében szükség lenne egy bizonyos automatizmusra. Mit jelent ez? Azt, tisztelt képviselőtársaim, hogyha például valamely termék ára a hazai piacon irreálisan megemelkedik, vagyis az irányártól meghatározott százalékban eltér, akkor az engedélyek kiadásra kerülhessenek.
2-3. Javasoljuk a vámtarifák felülvizsgálatát, mert ma ezek bizony viszonylag alacsonyak; és fontosnak tartjuk a lefölözés rendszerének bevezetését is, amelyre egyébként az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény lehetőséget is ad. A vám és lefölözés együttes és megfelelő alkalmazása ellensúlyozhatja a mienkénél jóval magasabb piaci támogatottságot, és megelőzheti a dömpingáron történő beszállításokat. A hazai termelők védelme megköveteli, hogy a termelési költségeiknél alacsonyabb áron bejutó termékek ne veszélyeztessék egzisztenciájukat. És bizony erre már eddig is gondolni kellett volna!
4. Szigorítani kell az állat- és növény-egészségügyi, minőségi előírásokat, és fel kell tárni a határforgalom gyenge pontjait. Meg kell teremteni a termék azonosításához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, sőt akár az érdekképviseletek bevonását is ebbe a munkába. El kell érni, hogy bizonytalanul ellenőrzött vagy a kártevőktől és kórokozóktól nem garantáltan mentes, fertőzésre gyanús területekről ne lehessen mezőgazdasági terméket és élelmiszert behozni Magyarországra. Egyaránt érdeke ez a mezőgazdasági termelőknek, feldolgozóknak és fogyasztóknak is. Hangsúlyt kell helyezni a származási igazolásokra, és meg kell akadályozni, hogy silány külföldi termék átcímkézve magyar áruként rontsa a magyar áruk minőségének, valamint állat- és növényegészségügyünknek a hitelét. Meg kell akadályozni, hogy ilyen ügyletek során egyes kereskedők az exportszubvenció igénybevételével saját maguknak busás hasznot teremtve, károkat okozzanak a mezőgazdasági termelőknek azáltal, hogy elvonják tőlük a magyar árukhoz a költségvetés által hozzárendelt exporttámogatást.
5. Nagyon fontos, hogy a hazai élelmiszer-ipari vállalatok hazai alapanyagot vásároljanak fel, mert ez felszívó hatású az érintett régió mezőgazdaságára. Különösen aktuális ez a kérdés most, amikor a külföldi cégek kivásárolják a feldolgozói kapacitást a hozzá tartozó piaci részesedéssel együtt. Mindent meg kell tenni azért, hogy ez ne a hazai termelés elsorvasztásához és csupán a piac megszerzéséhez vezessen.
Amennyiben ezek a lépések továbbra is váratnak magukra, félő, hogy bizonyos országok lehetőségeiknél fogva magasabb támogatást élvező mezőgazdasági exportja fokról fokra kiszorítja a magyar gazdálkodókat, nemcsak a külső, hanem saját belföldi piacunkról is. Előbb vagy utóbb a kiszámíthatatlan piaci viszonyok miatt veszteségesen termelő hazai gazdálkodók tönkremennek, és ez a vidék elszegényedéséhez, kezelhetetlen munkanélküliséghez, következésképp az elvándorlás ismételt felpörgetéséhez vezethet. Nem nézhetjük tétlenül azt sem tovább, hogy egy-egy jól sikerült piaci zavar esetén jön a szabad rablás, vagyis a termelők kifosztása.
Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és uraim! Az elmúlt hetekben a szlovén parasztok eltorlaszolták a határt - de előfordult ilyesmi már másutt is. Nemrégiben feldühödött gazdálkodók kamionszámra semmisítették meg a behozott élelmiszert Franciaországban. De ez sem volt egyedi eset. Egyre több információ áll rendelkezésemre a magyar gazdák elkeseredettségéről és elégedetlenségéről. Ha így folytatódnak számukra az események, cselekvésre kényszerülnek.
Jó lenne elkerülni, tisztelt képviselőtársaim, hogy nálunk is hasonló botrányos jelenetek játszódjanak le. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi