JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Kormány által előterjesztett választójogi törvénymódosítási javaslatnak van egy olyan eleme, amely elemnek a Parlament általi elfogadtatása alkotmánymódosítást igényel. Tehát a törvényjavaslatnak ez az eleme, nevezetesen a külföldön élő magyar állampolgárok választójoghoz juttatása, a külföldön élő magyar állampolgárok választójogának megteremtése alkotmánymódosítást igényel.
Szándékaink és elképzeléseink szerint e törvénynyel mind a történelmi okok miatt az ország területét elhagyni kényszerült és tartósan idegenben élő, magyar állampolgársággal rendelkező személyeknek meg kívánjuk adni a választójogosultságot, mind pedig azoknak, akik különböző munkavégzési vagy egyéb körülmények folytán ideiglenesen vannak távol Magyarország területéről.
Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy a környező országok szinte valamennyi államában létezik és hatályban van ilyen típusú szabályozás. S a legutóbbi választások is mutatták, például az oroszországi választások, azt megelőzően a romániai választások, hogy Magyarország területén tartózkodó orosz és román állampolgároknak lehetőségük volt Magyarország területén szavazni.
Szükségesnek tartjuk, hogy minden magyar állampolgár, éljen bármely pontján a világnak, élhessen ezzel a nagyon fontos, alapvető politikai jogával, és ezen keresztül is erősödjék ezeknek a polgároknak, ezeknek az embereknek, honfitársainknak az anyaországhoz való kötődése.
Tisztelt hölgyeim és uraim! Itt nem pusztán egy alkotmányos jogszabályhely megteremtéséről van szó, hanem a rendszerváltozás utáni első szabadon választott magyar Országgyűlés valamennyi tagjának — megítélésem szerint — erkölcsi kötelességéről van szó, igazából nemzeti cél megteremtéséről és eléréséről van szó.
Ezért ezeknek a gondolatoknak a jegyében nagy tisztelettel kérek valamennyi országgyűlési képviselőt — üljön a patkó bármely oldalán —, hogy egyöntetűen, egy emberként támogassa az alkotmánymódosítási javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi