KOVÁCS GÁBOR (KDNP)

Full text search

KOVÁCS GÁBOR (KDNP)
KOVÁCS GÁBOR (KDNP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar Országgyűlésnek számtalan esetben kellett — és valószínűleg kell a jövőben is — olyan törvényekkel, törvénymódosításokkal foglalkoznia, amelyek ugyan nem elégítik ki egy bontakozó demokrácia követelményeit, de átmeneti helyzetünkben nélkülözhetetlenül szükségesek.
(11.20)
Ezek közé tartozik az előttünk fekvő, a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról szóló 1988. évi XXIII. törvény módosítása is.
A szükségesnél jóval nagyobbra nőtt szakképzési rendszer átalakulása a közoktatási és a szakképzési törvények szerint az ezredfordulóig fog tartani. Ebben a hosszúra nyúlt átmeneti időszakban nélkülözhetetlenül szükséges, hogy az eddigi szakképzési rendszer működőképességét fenntartsuk. Ez a működőképesség nemcsak az ugyan erősen csökkenő létszámszükséglettel találkozó szakemberképzést, nemcsak a szakképző iskolákban dolgozók egzisztenciáját biztosítja, hanem annak az évente több tízezer gyermeknek a közoktatását, tankötelezettségének teljesítését is lehetővé teszi, akik a szakképző iskolákban tanulnak.
A mai rendkívül költséges szakképzési rendszer iskoláinak a szakmai gyakorlati oktatását, annak a nagyüzemi gazdálkodásra épülő főtömegét a gazdasági rendszer átalakulása alapjaiban érinti. Azok a szakképző intézmények, amelyek nem rendelkeznek saját gyakorlóhelyekkel, a nagyüzemekben megoldható gyakorlati oktatás lehetősége nélkül nem tudják tovább folytatni oktatótevékenységüket. Elsősorban a szakképzés e része számára biztosít fennmaradási lehetőséget — szinte továbbélést — a szakképzési alap.
A szakképzési hozzájárulás és a szakképzési alap azonban a múlt rendszer gazdasági jogszabályaihoz illeszkedik.
Figyelembe véve a társasági adóról, a számvitel megváltozott rendjéről, az államháztartásról szóló törvények egyes rendelkezéseit, valamint a közoktatási és a szakképzési törvényekben foglaltakat, a szóban forgó törvény végrehajthatatlanná vált. Ezért nélkülözhetetlen volt a törvénymódosítási javaslat benyújtása a Parlamenthez.
A törvényjavaslat alkotói néhány, a gazdálkodással kapcsolatos, a szakképzés intézményrendszerét érintő kérdés szabályozásával egészítették ki a korábbi szabályokat az új törvényekhez való illesztés mellett. Mindezek figyelembevételével a Kereszténydemokrata Néppárt a törvényjavaslatban foglaltakat szükségesnek tartja, és elfogadásra ajánlja az Országgyűlésnek.
Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról szóló törvény újabb módosítása csak gyors segítség a szabályok alkalmazhatósága érdekében. Ez a törvény a szakképzés hamarosan meginduló átalakulását, az előbbiekben említett, az ezredfordulóig tartó átmeneti szakaszt nem elégíti ki.
A fennálló problémák közül csupán néhányra szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét. A szakképzési hozzájárulás különadó jellegét pénzügyi szakemberek, többek között a Világbank szakértői is a korábbiakban már többször kifogásolták. Ez a tény érdemessé teszi a kérdés alaposabb megvizsgálását és mielőbbi illesztését az európai pénzügyi szabályrendszerhez.
A szakképzési alap egy újraelosztást valósít meg, elsősorban a gazdaság résztvevői számára a szakképzés támogatása céljából. Felfogásunk szerint azonban a szakoktatás fenntartása elsősorban nem a gazdaság, hanem az állam feladata. Így, ha a jövőben is képezni kívánunk szakképzési alapot, úgy azzal nem a gazdálkodószerveknél, hanem a szakiskoláknál kell a gyakorlati oktatás megvalósítását támogatnunk.
Erre azért is szükség van, hogy megszűnjön az állam által működtetett szakképző intézmények egyetlen üzemhez való kötődése és egyben az ilyen módon történő kiszolgáltatottsága is.
A jelenlegi szakképzés egyik legnagyobb problémája, hogy kettős feladata miatt — közoktatási és szakoktatási funkciója következtében — rugalmatlan, nem tud alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz, és ennek eredményeként jelentősen növeli a fiatalkorú munkanélküliek számát.
A szakképzési törvényjavaslat tárgyalása során már megemlítettem, hogy a fiatalkorú munkanélküliek száma 1993-ban 30-40000-re becsülhető. Azóta a felmérésekből kitűnt, hogy ez az érték 70000 körül mozog.
Úgy gondolom, hogy minden törvényes eszközt meg kell ragadni ennek a tendenciának a megállítása vagy legalábbis csökkentése érdekében. Ez a szemlélet és szándék érvényesül a Kormány eddigi intézkedéseiben. Arra azonban nem mindenki gondol, hogy a szakképzési alap jelenlegi működési mechanizmusa is hozzájárul közvetve a fiatalkorú munkanélküliség növeléséhez azzal, hogy fékezi vagy késlelteti a jelenlegi szakképzésnek a közoktatási és szakképzési törvényekben körvonalazott átalakulását.
A szakképzési hozzájárulásra kötelezett nagyvállalatok többsége számára ugyanis a befizetés is súlyos terhet jelent. Arról nem is beszélve, hogy részükre történő szakképzésre, a szakképzettek elhelyezésére alig vagy egyáltalán nincs lehetőségük. Az alapra vonatkozó törvény szerint azonban a szakképzési hozzájárulás befizetése helyett azt a megoldást is választhatják, hogy vállalják a szakiskola tanulóinak gyakorlati oktatását.
Ez a megoldás a szakiskola számára is előnyös, hiszen a gyakorlati oktatás megoldási lehetősége híján a képzés felszámolásával kellene szembenézniük. Ebben a körfolyamatban egyedül azok a gyermekek és szüleik járnak rosszul, akik abban a hitben vesznek részt a szakképzésben, hogy tanult szakmájukban valamilyen elhelyezkedési lehetőség várja őket. Helyette azonban többségükben fiatalkorú munkanélküliekké válnak. A szakiskolák pedig a számukra kétségtelenül gyökeres átalakulást jelentő változás megindítása helyett az eddigi képzést folytatják.
Hangsúlyozni szeretném, hogy az ismertetett anomália a ránk maradt korszerűtlen szakképzési rendszer következménye. Mindez nem oldható meg a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról szóló törvény módosításával.
Véleményünk szerint megérett a helyzet arra, hogy az egész témakört alapjaitól kezdődően, egy új koncepcióval felépített törvényjavaslat elkészítésével és a Parlamenthez való benyújtásával megoldja a kormányzat.
A Munkaügyi Minisztériumtól kapott értesüléseink szerint ez a törvényalkotási folyamat már megindult.
Az előbbiekben elmondottakkal szerettem volna képviselőtársaim figyelmét felhívni arra, hogy ha nem is kivételes és sürgős eljárással, ennek az új törvénynek a megalkotására mindannyiunkat sürget az idő. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi